Safranbolu Merkez Park ve içindeki Cafe ihale usullerine uygun olup olmadığı konusunda mercek altına alınarak inceleme başlatıldı.

Yıllar önce Bartın yolu geçecek denilerek tapulu arazileri de bulunan bazı vatandaşların hibeleri ile karayollarınca kamulaştırılan şimdiki Misaki Milli Meydanının arkasındaki alan daha sonra yoldan vazgeçilmesi üzerine Kamu menfaatine kullanılmak üzere 2008 yılında Safranbolu Belediyesi’ne devredildi.

Devir tapusunun üzerine ticari amaçla kullanılamaz şerhinin konulduğu iddia edilen arazi 2012 yılında Safranbolu Belediye Meclisi tarafından yap işlet devret modeli ile kiraya verilmesi kararı alındı.

İddia göre Safranbolu Belediye meclisinin bu kararının ardından 2014 yılında Belediye Encümeni tarafından 25 yıllığına müstecire kiraya verildi.

 İhaleye kaç firmanın girdiği ve ciddi bir ihale yapılıp yapılmadığı tartışmaları süre dursun yaklaşık 5 ay önce müteahhit firma tarafından tamamlanan park’ın içine müstecir tarafından ticari maksatlı çalışan 200 metrekarenin üzerinde bir Cafe yapıldı. Üstelik binaya uzantı 400 metrekareden fazla camekan çerçeveli kapalı alan oluşturu k ticari faaliyet başladı.

 Kira bedelinin çevredeki diğer belediyeye ait işletmelere göre çok düşük bir ücretle 2 bin lira civarında verildiği iddia edilen kiralama sonrası müstecir tarafından iskan ruhsatsız ve işletme ruhsatsız aylarca şehrin göbeğinde çalıştırıldı.

ŞİMDİ SAFRANBOLU HALKI, KENDİ YARARINA KAMULAŞTIRILAN ALAN İLE İLGİLİ KAFALARDA OLUŞAN SORULARA CEVAP BEKLİYOR?

1- Aylardır şehrin göbeğinde ruhsatsız çalışan bu Cafe işletmesini Safranbolu Belediyesi zabıta ekipleri görmedi mi, duymadı mı, neden mühürleme de dahil hiçbir işlem yapmadı? Kim ya da kimler göz yumdu? Sorumlular hakkında soruşturma açılacak mı?

2- 2014 yılında kirala ile ilgili alınan encümen kararında kimlerin imzası var?

3- Karayollarının devir tapusunda Ticari maksatlı kullanılamaz şerhi var mı? Eğer varsa bu şerhe rağmen, parkın içine yapılan bu koskoca Cafe ticari sayılmıyor mu?

4- Belediye encümeninin yetkisi belediye ve ihale kanunlarında en fazla 3 yıl o k sınırlanmışken, 25 yıl kiralanması kanunları hiçe sayma olmuyor mu? Eğer kanun aykırı işlem tahsis edilmiş ise, o dönem imza atan encümen üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulacak mı?

5- Safranbolu merkezde 200 metrekaresi bina ve 400 matrekaresi kapalı camekanlı bir dükkanın kirası ne kadar acaba? 2.000 TL çok komik bir rakam değil mi? Burada kamu menfaati nerede?

6- 2008 yılında Bartın yolu açılacak diye kendi tapulu arazilerini bağış yapan vatandaşlar dava açarak geri isterlerse ne olacak?

7- Aylar önce bitmiş bir inşaat işi ile ilgili, neden iskan ruhsatına başvurulmadı? Mağdur edilen müteahhit var mı? Aylardır işlem yapmayan Belediye personeli şimdi bu mağduriyetten sorumlu değil mi?

Safranbolu halkı şimdi bu soruların cevabını bekliyor. Bizler derin haber o k takipçisi olacağız.