Hamit Çepni Salonu’nda yapılan konferansa akedemisyenler ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Ömer Torlak, piyasanın değişken bir yapıya sahip olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
Hepimiz tüketiciyiz ve piyasalarla iç içeyiz. Eskiden çarşı, pazar, panayır, fuar gibi fiziki ortamlar söz konusu idi. Alıcı ile satıcı fiziki ortamda bir araya gelebiliyordu. Bugün akıllı cihazlar vesilesi ile piyasayı da cebimizde taşıyoruz. Hali ile piyasa dediğimiz şey değişen bir yapıya sahiptir. Piyasayı değişim ilişkisinin ortamı o k da tanımlayabiliriz. Piyasa ve rekabet şartlarında dengesizlik var. İhtiyacın şiddetine göre 1 litre su, 10 litre petrolden daha kıymetlidir.
Rekabet ile girişimciliğin iç içe olduğunu ifade eden Prof. Dr. Torlak, “Girişimciliğin olmadığı bir ortamda rekabetten bahsetmek olanaksızdır. Rekabet kendiliğinden bozulmaz, dış etkenler hasebiyle bozulması durumunda piyasa dengesi de bozulur. Rekabet eksikliği piyasa dengelerini altüst eder. Rekabetçiliği zayıf olan yahut olmayan bir ülke ekonomisinin başka ülke ekonomileri ile olan rekabeti de negatif olur. Bu da halkın yaşam standartlarına olumsuz o k yansır. Kısmen iyi noktalardayız. Yerel rekabetin yoğunluğunda ve pazar hâkimiyeti bakımından iyi sıra geliyoruz. Tüketici bilincinde ise çok bariz bir gelişme söz konusu. Bu noktalardan daha da iyi nokta gelebilmek adına almamız gerek daha yol var” diye konuştu.