Bilindiği gibi, Pilot o k seçilen 7 ilde (Ordu, Tekirdağ'ın Çorlu, Uşak'ın Banaz, Çorum'un Osmancık ilçeleri ile Gaziantep, Kayseri, Edirne ve Bilecik'te) TEDES sistemi kurulmuştu. Sistemden belediyelerin pay alması ise diğer belediyelerin de iştahını kabartmıştı.

Bazı şirketlerin haksız kazanç kapısına dönüşen ve adeta sürücülere tuzak kuran Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) uygulaması yüzbinlerce şikayet ve çıkan haberler sonrası kaldırılmıştı.

TEDES ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu müjdeli haber vermiş, elektronik radar sistemi uygulamasının kaldırıldığını açıklayarak, "Hükümetimiz yeni bir düzenleme yapmıştır.” Demişti.

SÜRÜCÜLERE İCRA İHTARI SÜRPRİZİ

Bu açıklamaların ardından mağdur olduğunu iddia eden milyonlarca sürücü mahkemelere giderek itiraz etmişti. Henüz bu itirazlar ile ilgili net bir karar oluşmadan ve bekleme süreci devam ederken Vergi Dairelerinden mağdur olduklarını iddia eden sürücülere 2017 yılının son ayında icra ihtarı sürprizi geldi. Gelen ihtarnameler karşısında ne yapacaklarını bilemeyen bazı vatandaşlar ise Karabük Derin Haber’e sıkıntılarını, “Biz mağduruz, aynı yerde birkaç dakika ara ile bir sürü radar cezası kesildi. Dilekçe ile itiraz ettik. Henüz bize gelen bir sonuç yok. Şimdi biz nasıl ödeyeceğiz bu paraları. Ya yarın vergi daireleri banka hesaplarımızdan tahsil ederse ne yapacağız” şeklinde dile getirdiler.

VERGİ DAİRESİ “İDARI BİR KARAR, HENÜZ DURDURMA YOK”

Vatandaşların yakınmaları ile ilgili görüştüğümüz Karabük Vergi Dairesi yetkilileri ise, “Vatandaşlarımız haklı olabilir ancak bizimde idari o k ve yasal o k yapmamız gereken görevlerimiz bunlar. Bize ulaşan herhangi bir mahkeme kararı yok. İdari o k yürütmeyi durdurma da yok.” Dediler.

“KIRK BİNİN ÜZERİNDE DOSYA VAR”

En çok şikayetin geldiği yerlerden birisi olan Osmancık’taki radar cezalarına itiraz konusunda görüştüğümüz Osmancık Adliyesi yetkilileri ise, “Son bir buçuk yıl içerisinde bize ulaşan kırk binin üzerinde itiraz dosyası var. Bunları mümkün olduğunca hızlı çalışıp toparladık. Ancak takdir edersiniz ki sayı çok fazla. Biz Kaymakamlık aracılığıyla tespit için emniyetin ilgili birimlerine gönderdik. Onlardan gelen bilgi doğrultusunda karar verilecektir. Trafik kanununda radar uygulamasının kaç kilometrede bir olacağına ilişkin hükümler var. Eğer sürücülerimize birkaç dakika aralık ile bir den çok radar cezası gelmiş ise bunların birden fazla olanlarının iptal edilmesi söz konusu olabilir. Değerlendiriyoruz” şeklinde bilgi aktardılar.

VATANDAŞ ÖDEYECEK Mİ?

Karabük Derin Haber o k görüştüğümüz yetkililer kendilerine gelen ihbar karşısında mağdur olduklarına inanan ve itiraz eden vatandaşların ödeme yapmalarını tavsiye ederken, mahkeme kararı sonrası iade alabilecekleri belirttiler.

Vatandaşlar ise “Bazılarımıza gelen cezalar  3-4 bini buluyor. Paramız yok ise nasıl ödeyeceğiz. Buna kesinlikle bir çözüm bulunmalı. En azından mahkeme kararı çıkana kadar tahsilatların dondurulması gerekmez mi” şeklinde taleplerini dile getirdiler.

FETÖ'CÜ ŞİRKETLER İDDİASI

Radar tuzağı o k kamu oyuna yansıyan bu cezalar ve sabit radar uygulaması ile ilgili 2016 yılında medya haberlerinde FETÖ parmağı iddiaları öne sürülmüştü.

İşte o haberlerden alıntılar;

Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nin (TEDES), FETÖ'nün para kaynağı haline geldiği ortaya çıktı. Polis Bakım Yardım Sandığı'na (POLSAN) sızan FETÖ'cülerin, ihalelerin büyük bölümünün örgüt şirketlerine verilmesini sağladığı belirlendi.

Vatandaşın ödediği her 100 liralık radar cezasının 10 lirasının FETÖ'ye gittiği tespit edildi. Milyonlarca liralık ceza kesilen sistemde, paranın yüzde 70'ini Maliye, yüzde 15'ini belediyeler, yüzde 15'ini ise ihaleyi kazanan şirketler alıyor. TEDES'in ihalelerinin şartnamesini belediyeler hazırlıyor ve teknik onayı ise POLSAN veriyor. POLSAN'da yuvalanan FETÖ'cüler de ihaleleri örgüt üyesi şirketlere paslıyor. İhaleyi kazanan şirketler ise gelirin yüzde 10'luk kısmını FETÖ'ye aktarıyor. İlk kez 2012 yılında uygulamaya başlanan TEDES sisteminin ilk altyapı işini Sirius Savunma, ilk ihaleyi ise Robot Ceka şirketi aldı.”