Kardemir Vardiya o k bilinen işçi servisi geçtiğimiz gece Yeşilmahalle de iddia göre frenleri tutmayınca hızla bir eve çarparak kaza yaptı. Şoför ile birlikte üç işçi hayatını kaybetti. Biri ağır yaralılar var. Sonra düzenlenen cenaze namazı ve AH VAH lar ile defnettik. Gözyaşı döktük. Peki ya sonrası!

Ölen öldüğü ile mi kalsın, sormayalım mı dedik? Sorduk. İddiaları ortaya koyduk. Doğru ya da yanlış olduğuna ilişkin hiçbir açıklama yapıldı mı?

SUÇLU KİM? Dedik. En ufak bir açıklama var mı?

Bu öyle sıradan bir kaza değil ki, yasal o k İŞ KAZASI

İş kanununa göre, bir işçinin işine gitmek üzere işyerinin sağladığı servis aracına bindiği andan itibaren sorumluluk işverene geçer. Yani Yeşilmahalle’deki bu kaza tam o k bir İŞ KAZASI

Ölümlü iş kazalarında Şirketin en üst yönetiminden itibaren alt kademelere kadar birçok kişiye ciddi cezalar içeriyor. Bildiğimiz kadarı Taksirle neden olmuş ise 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası değil mi?

Tekrar soralım bakalım.

İDDİALAR DOĞRU MU? SUÇLU KİM? SORUMLU KİM? DUYAN VAR MI?

Kardemir işveren o k sorumlu değil mi? Zira işçi servis araçlarını bulan, kiralayan ve işçinin hizmetine verilmesini sağlayan işveren Kardemir değil mi?

Servis taşıma ihalesi ve hatta sözleşmesi yapılırken Ulaştırma Bakanlığı mevzuatından, diğer yasal mevzuat kadar tam uyulması sağlandı mı?

Her gün bu vardiyalar Kardemir’e girerken, şöförlerin kimlik ve izin kartlarına kadar denetlenmiyor mu? Bu konuda koskoca bir müdürlük yok mu?

İşçi servisinin taşımasını yapan Kartur şirketi değil mi? Hizmet verdiği araçların yaşlarından bakımına, şöförlerin yaş hadlerinden ehilliğine kadar yeteri kadar denetim yapıldı mı? Yapılıyor mu?

Devletin ilgili birimleri bu servis araçlarını, işçi servisi o k taşıma yapıp yapamayacaklarını en son ne zaman denetlediler acaba?

Ya işçinin sendikası Çelik İş Sendikası değil mi? Ölen işçiler, sizin üyeniz değil miydi? Hangi araştırmayı yaptınız geçen iki günde?

Neden bir açıklama yapmaya bile tenezzül etmiyorsunuz?

Meydana gelen ölümlü trafik kazasının sorumluları ile ilgili yasal işlem yapılmasını talep etmeyecek misiniz? Üyeniz olan işçilerin bundan sonra daha sağlıklı servis araçları ile taşınması konusunda işverenden acil talebiniz olmayacak mı?

Sigorta İl Müdürlüğü iş kazaları servisi tarafından inceleme yapılıp tamamlandı mı?

Sorumluluk silsilesi çıkarıldı mı?

Henüz bir açıklama yapılmamakla birlikte edindiğimiz bilgilere göre araç sahibinin tutuklandığı iddia ediliyor. Doğru ise bu kamu vicdanının rahatlatılması açısından yeterli mi?

Aynı gün Safranbolu’da yine bir başka Kardemir işçi servisinin iddia göre fren boşalması nedeniyle maddi hasarlı kazaya sebebiyet verdiği belirtiliyor. Eğer bu da doğru ise tüm servislerin ciddi şekilde gözden geçirilmesini ve kapsamlı bir araştırma yapılmasını gerektirmez mi?

En önemlisi bu tür ölümlü iş kazalarından sonra adalet mekanizması çalışır, devletimizin savcıları harekete geçer, sorumlular hakkında yasal işlem yapmaya başlarlar. Elbette ki Karabük Cumhuriyet Savcıları da soruşturma başlatmıştır. Ancak şu ana kadar ne işlem yapıldığını Karabük kamuoyunun bilmeye hakkı yok mu? En azından yapılacak işlemler açısından bir bilgilendirme yapılamaz mı? Mesela Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdür, ilgili ünitenin sorumlu koordinatör ve Müdürü hakkında bir işlem yapıldı mı?

 Ah vah yetmez. “Ölen öldüğü ile kalır” diyerek susmak olmaz. Biz sussak ta vicdanımız susmaz. Allah korkumuz susturmaz.

Bu arada dünkü haberimizin ardından bizleri arayan dostlarımıza da şu sözü söylemek isterim ki, ya ölenler sizlerin babası, kardeşi, akrabası olsa idi, o zaman ne yapardınız?

Sorumlular mutlaka ortaya çıkarılmalı. Bundan sonra benzer bir kazanın olmaması için mutlaka ve acil şekilde tedbirler alınmalı. İşçi sağlığı ve güvenliği açısından Taşıma, Yemek, korunma gibi tüm sözleşmeler yeniden gözden geçirilmeli.

SON BİR HATIRLATMADA SAYIN VALİMİZ’E

Bir hatırlatmada Sayın Valimize, Sayın Valim, Deretarla’daki cenaze töreninde ölen işçinin babasına söz vermiştiniz. Size yalvaran, “Oğlumun kanını yerde bırakma” diyen babanın bu talebi karşısında, gereğini yapacağınıza inanıyoruz.

Biz kimseyi suçlamayız ve kanunen suçlu bulunana kadar suçlu ilan etmeyiz. Aşağıda linkini verdiğimiz haberimizdeki soruların cevabını kamuoyu adına öğrenmek ve kamuoyuna aktarmak istiyoruz. Yapılacak her açıklamaya da derhal sütünlarımızda yer vermeye hazırız.

DAHA ÖNCEKİ HABERİMİZİ OKUMAK İÇİN RESMİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ