Karabük’te geçtiğimiz gün yaşanan Kardemir işçi vardiya servisinin elim trafik kazası sonucunda, birisi şoför olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetmişti.

Karabük Derin Haber o k son derece duyarlı olduğumuz olay ile ilgili bugün Karabük’ün en üst düzey yöneticilerinden ard arda açıklamalar gelmişti.

Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, kendi idari soruşturmalarını başlattıklarını ve iç denetim direktörünün rapor hazırladığını açıklamıştı.

Yapılan açıklamaların ardından Kardemir’de ilk görevden alma gerçekleşti. Nakliyat Müdürü İldeniz Özyılmaz Gürsoy bugün görevden alındı.

TEK SORUMLU MÜDÜR MÜ?

Kardemir işçi servislerinin (vardiya) sevk ve kontrolünün Nakliyat Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü için başındaki Müdür İldeniz Özyılmaz Gürsoy görevden alınırken, başka görevden almalar da olacak mı sorusu gündeme geldi.

Bu kadar düşük model yıllı servis araçları ile taşıma işinin ihale edilmesi, sözleşme yapılması noktasında Kardemir’in yönetim yapısı gereği sadece ünite müdürü değil, müdür üstü kadrolarında hem imzası hem sorumluluğu olduğu iddia ediliyor.

Öte yapan yine haber kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgilere göre görevden alınan ünite müdürü Özyılmaz’ın geçtiğimiz yıllarda araç model yaşlarının 15 yıldan daha aşağıya çekilmesi ve yenilenmesi noktasında teklif götürdüğü ancak bu teklifin imza yetkisindeki üst görevlilerce geri çevrildiği iddia ediliyor. Görevden alınan İldeniz Özyılmaz bu konuda elbette yürütülen adli ve Kardemir idari soruşturmasında açıklama yapar ise iddianın gerçekliği ortaya çıkacaktır.

GENEL MÜDÜR SORUMLU DEĞİL Mİ?

Diğer yandan gerek yasalar gereği, gerekse Kardemir’in işleyişi ve imza yetkisi açısından Genel Müdür Ercüment Ünal’ında sorumluluğu olduğu görüşü ağır basıyor.

Kardemir’e yakın çevreler, “Genel Müdür Ercüment Ünal o dönem de Genel Müdür Yardımcısı idi. Taşıma işi ihalesinin hem görüşmelerini yaptı, hem de nihai ihale sözleşmesinde imzası var. Bu yüzden görevden alınan Müdür kadar kendisinin de sorumluluğu olması gerekir"  iddialarında bulunuyorlar.

İSG MÜDÜRÜ’DE GÖREVDEN ALINACAK MI?

Kazanın bir iş kazası olduğuna dikkat çeken bazı kaynaklar, aslında bu tam o k İş Sağlığı ve Güvenliğini ilgilendiren bir durum. Kardemir’de bu konuda oluşturulmuş bir müdürlük var. O zaman Nakliyat Müdürü kadar bu Ünite müdürünün de sorumluluğu olduğunu belirterek, ilgili müdürün de görevden alınması gerektiğini ortaya koyuyorlar.