Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi ( SAKEM ) meslek edindirme ve hobi kurslarının yanı sıra toplum yararına seminer, eğitim, konferans ve bilgilendirme toplantılarına da devam ediyor.

Bu kapsamda Aslanlar SAKEM Toplantı Salonunda Öfkenizle Yüzleşin adlı bir seminer düzenlendi. Analiz Uzmanı Taner Akkuş ve Pisikolog – Rüya Analisti Selma Ay tarafından Öfkenizle Yüzleşin başlığı altında düzenlenen seminerde öfke kontrolü, affetmek, neden öfkeleniriz ve bundan nasıl kurtuluruz gibi konular ele alındı.

Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Bilicioğlu, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer’in eşi Miray Ürkmezer, Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Zülfiye Eraslan Özcan, SAKEM Yetkilileri ile çok sayıda Safranbolulu bayanın katıldığı seminerin ilk bölümünde konuşan Akkuş, özellikle son yıllarda artan tahammülsüzlük, stres ve şiddetin önüne geçmek için bir çok kurum ve kuruluşta "öfke kontrolü" eğitimlerinin verildiğine işaret etti. 

Öfke tanısı ile terapi yapıldığı zannedilen bu yöntemin, bazı sinir sistemini uyuşturan ve siniri gizleyen etkilere neden olduğunu belirten Akkuş, "Öfke kontrolü ile tedavi yapılıyor zannedilirken, aslında farkında olmadan bilemediğimiz ve göremediğimiz gizli sinir hastalıklarımızı örtmekteyiz. Öfke, bastırmak ve kontrol altına almak istenirken, birikerek sıkışan ve patlamaya hazır bir volkan halini alır, böylece yanardağ oluşumu misali önlem alınamaz duruma gelir ve şiddeti doğurur." diye konuştu.

Psikolog Selma Ay ise öfkemize yenik düşmememiz, öfkelendiğimizde derin nefesler a k olumlu şeyleri düşünmemiz gerektiğini dile getirirken, elimizden ya da yanımızdan giden her şeyin daha iyisinin mutlaka bizi bulacağını söyledi. 

Selma Ay, "Öfke sadece dışarıya zarar verir, kendisine asla zarar vermez. Sinirli bir insan her şeye sinirli davranır, eşyayı, kimseyi tanımama (agnozi) gibi kendisine de zarar verir. Önüne çıkan her şeye kötü davranır, siniri çıkmadan da asla sakinleşemez. Öfkede ise kişi, öfke duyulana karşı 'garez-kin-nefret' gibi kötü davranış sergilerken, aynı anda bir başka şeye de sevgi gösterebilir. Sinirle ilgili tüm vakalar, konuşma ve tartışmaya bile kesinlikle açık olmadan, mutlaka bir psikolojik yardım veya ilgili hekimlik gözetimindeki tedavilerle iyileştirilmeli. Öfke ise asla kontrol gibi geçici çözümlerle değil, kesinlikle kalıcı çözüm olan arabuluculuk, yüzleşme ve uzlaşma metoduyla iyileştirilmelidir."dedi.

Program sor cevap bölümünün ardından sona ererken tüm katılımcı teşekkür eden Miray Ürkmezer,  Taner Akkuş ve Selma Ay’a çeşitli hediyeler takdim etti.