Karabük’teki bir hastanede kalp krizi geçiren hastaya geç müdahale edildiği şeklinde bir yerel Tv kanalındaki haber soruşturma konusu olurken, yorumlar mahkemeye taşınıyor.

Geçtiğimiz günlerde bir yerel Tv kanalında, kalp krizi geçiren hastaya geç müdahale edildiği iddiaların yer aldığı haberin ardından Karabük İl Sağlık Müdürlüğü gerekli inceleme ve soruşturmanın yapılacağını belirtirken, yapılan haberin sosyal medya da paylaşımlarına yapılan yorumlar ile ilgili o k da dava açılacağı belirtildi.

Edinilen bilgilere göre, Yerel Tv kanalında yayınlanan ve daha sonra kaldırılan haber ve yorum sağlık camiasından büyük tepki oluştu.

Karabük İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada hem iddialar ile ilgili hem de yapılan yorumlar ile ilgili hukuki işlem yapılacağını belirtti. Sarı açıklamasında;''Karabük'te yerel bir tv kanalında “Kalp krizi geçiren hasta iki hastane dolaştı dört saat müdahele edilemedi“ başlığıyla verilen haberde bahsi geçen iddialarla ilgili Müdürlüğümüzce gerekli inceleme ve soruşturma başlatılacaktır. Olayda ihmali ve kusuru bulunanlar varsa gerekli adli ve idari tüm müeyyideler uygulanacaktır. Bununla birlikte haberin altına yazılan kişilik haklarına saldırı ve hakaret içeren yorumlarla fedakar sağlık çalışanlarımızın ve kurumlarımızın şeref ve saygınlığını zedeleyecek paylaşımlarda bulunanlar hakkında da hukuki işlem başlatılacaktır.” Dedi.

Öte yandan bazı çevrelerde, özellikle haberin ve sosyal paylaşım sayfalarındaki yorumların geçmişteki bazı taleplerin karşılanmamasının hesaplaşması ile ilgili olabileceği, hatta geçmişte yaşanan Safranbolu Devlet Hastanesi’ne Müdür atamalarına kadar dayanabileceği iddia ediliyor.

Diğer yandan Sağlık kurumları ile, Doktorundan Hemşiresine sağlık çalışanlarına karşı hizmet eksiklikleri konusunda medya kuruluşlarında haber ya da eleştiri yapılmasının normal olduğu ancak özellikle yapılan yorumların namus, şeref, haysiyet, onur kırıcı, nitelikte olmaması konusunda hassas davranılması, bu tür yorum müsaade edilmemesi noktasında fikir birliği bulunuyor. Habere ilişkin yapılan bu tür yorumların neden kaldırılmadığı ve müsaade edildiği ise soru işareti oluşturuyor. Bu tür özellikle namus ve şerefe ilişkin eleştirinin ötesine geçen yorumların infiale yol açabileceği, ilgili tarafların galeyana gelebileceği ve toplumsal olay yol açabileceği ortaya konuluyor.

SENDİKA BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Karabük Sağlık Sen Şube Başkanı Selçuk TAŞYAPAR ise hem habere konu olaya açıklama getirdi hem de eleştiri sınırını aşarak suç niteliğine dönüşen yorumlar ile ilgili yasal işlemin başlatıldığını belirtti. Başkan Taşyapar açıklamasında; “Karabük’te son günlerde basın gücü kullanı k çirkin hesaplaşmalar yapılmaya çalışılıyor. Bu hesaplaşmalar yüzünden emeğin karşılığını en helal yoldan kazanan sağlık çalışanları yıpratılmaktadır. Karabük Eğitim araştırma hastanesinde sadece Karabük halkına hizmet verilmemekte Kastamonu, Bartın gibi çevre illerden onlarca hasta sağlık hizmetine ulaşmak için ilimize gelerek tedavi olmaktadır. Bartın, Çankırı ve Kastamonu illerinde yapılamayan Angio işlemi için bir çok kalp hastası Karabük eğitim araştırma hastanesine gelerek Eğitim araştırma hastanesinin gözbebeği  kardiyoloji ekibi sayesinde sağlığına tekrar kavuştu.

  Her gün haklarında yazılıp çizilen yıpratılmak için yalan yanlış bilgileri sosyal medya üzerinden yayın yapılan acil servis ekibi; Öyle bir acil düşününki günlük 1000- 1500 hastanın başvuru yaptığı ve şifa aradığı, söz konusu eleştirilere hedef olan bir diğer birim ise hasta nakil ambulansı ekibi ocak ayından buyana 820 hasta naklini yapmış ve bu nakillerin bir çoğunda İstanbul, Trabzon, Gaziantep, Malatya gibi 14-15 saat süren illere yapmaktadır. Nakildeki ambulansların km bakarsanız  600.000 km lere ulaşmış durumdalar bu araç kilometreleri yatan personellerle yapılamaz.

  Sağlık çalışanlarına bir saldırıda BRTV Nazan YILMAZ isimli bir basın yayın kurumu çalışanı bayan tarafından facebook sosyal medya hesabından yapılmıştır. Acil serviste kalp krizi geçiren hastaya yaklaşık 4 saat boyunca müdahale edilmediği ile ilgili yazdığı metin ve yorumlarda ise onlarca kişi tarafından sağlık çalışanlarına yapılan ağza alınmayacak çirkinlikte hakaretler. Karabük de sağlık hizmeti sunan hekiminden, hemşiresine temizlik personelinden güvenlik elemanına kadar tüm sağlık çalışanlarının emeğine ve yüreğine sağlık iyi ki varsınız. Karabük Sağlık Sen ailesi o k sağlık çalışanlarının üzerindeki kirli ellere yönelik hukuki süreç başlatılması konusunda gerekli çalışma başlatıldığı ve bu konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz.” Dedi.