Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Etiyopya Kentsel Kalkınma ve Konut Bakanı Getachew Hailemariam Abay ve beraberindeki heyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda konuk etti. Konuk Bakan ve beraberindekiler ile birlikte ikili görüşme gerçekleştiren Bakan Yardımcısı Ceylan, daha sonra konuk Bakan ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda ikili görüşmenin yanı sıra heyetler arası görüşmelerde ele alınacak konu ilişkin bilgi veren Bakan Yardımcısı Ceylan, Türkiye ve Etiyopya ilişkilerini de değerlendirdi.

Türkiye’nin, Etiyopya ile ilişkileri önemsediğine ve iki ülke arasındaki diyaloğun köklü bir geçmişe dayandığına vurgu yapan Ceylan, “Hükümet o k Afrika ve özellikle Etiyopya ile ilişkileri önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız belirli dönemlerde Etiyopya’ya gitmektedir. Aynı zamanda oradan da ülkemize ziyaretler düzenlenmektedir. Bu ilişkilerin çok daha ileri bir noktaya taşınmasını arzu etmekteyiz. Bugün kendilerine bakanlığımızın görev alanına giren konularda bilgilendirmelerde bulanacağız. Gün boyu kendilerine seminer düzenleyeceğiz” diye konuştu. 

Etiyopya’nın konut arzında yaşadığı sıkıntıların ikili ve heyetler arası görüşmelerde gündeme geldiğini belirten Bakan Yardımcısı Ceylan, yapılan sunumlarda Türkiye’nin bu konudaki tecrübelerinin Etiyopyalı yetkililerle paylaşılacağını dile getirdi. Ceylan, “Özellikle konut temini, Türkiye’nin, dünyada önemli bir tecrübeye sahip olduğu alanlardan biridir. Bunları kendileriyle paylaşacağız. Diğer taraftan şehirlerin alt yapısını geliştirme konusunda tecrübelerimizi paylaşacağız. Türkiye’nin kentsel dönüşüm alanındaki tecrübelerini de paylaşacağız. Etiyopya 100 milyon nüfusa sahip büyük bir ülke, biliyoruz ki büyük ölçüde konut açıkları var. Kendileri de ikili görüşmemizde konut temini ve alt yapıyı geliştirme konusunda bizlerden yardım istemekteler. Kendileriyle bu tecrübelerimizi paylaşacağız. Bakanlık uzmanlarımız gün boyu bilgilendirmede bulunacaklar. Diğer alanlarda da imar planlama ve çevre konularında görüşmelerimizi sürdüreceğiz” açıklamalarında bulundu. 

“HEDEFİMİZ TİCARET HACMİNİ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK”

Türkiye’nin, Etiyopya’nın kalkınmasında ve gelişmesinde önemli bir yere sahip olduğunu da belirten Bakan Yardımcısı Ceylan, iki ülke ilişkilerinin her alanda gelişmesini istediklerini kaydetti. Türk yatırımcıların Etiyopya’da yaptığı yatırım da değinen Ceylan, “Türk iş adamlarının Etiyopya’yada yaptığı yatırımlar toplamda 3 milyar doları bulmuş durumda. Ciddi alt yapı yatırımları yapıyoruz. Tabi bunlar yeterli değil, daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde bir hedef ortaya kondu. Toplam dış ticaret hacmimiz 400 milyon dolar civarında, bunu en kısa sürede inşallah 1 milyar do çıkarmak istiyoruz. Etiyopya bizim kardeş ülkemizdir. Onların gelişmesi, kalkınması konusunda her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu da ifade etmek" dedi.

İkili ve heyetler arası görüşmelere Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslancan, İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük ve Bakanlık yetkilileri katıldı.