AĞABEY KİM OLACAK?

Erken seçim sözlerinin sıkça konuşulduğu, zamanında yapılacak yerel seçimlere ise nerede ise bir yıl kaldığı şu günlerde, Karabük Ak Parti’de AĞABEY’in kim olacağı sorusu içten içe sorgulanmaya başladı.

Elbette ki burada mihenk noktası Sayın Mehmet Ali Şahin. Ömrünün yarısından fazlasını siyasete vermiş, Meclis Başkanlığı’ndan Bakanlığa, en üst görevlerde bulunmuş bir siyasi figür o k Ak Parti camiasının AĞABEY isimlerinden birisi. Karabük’ün AĞABEY’i olması ise tartışma götürmez.

Sayın Şahin’in son dönemlerindeki tavırlarından, çevresindeki insanların söylemlerinden sanki siyaset hayatına nokta koyacağı, hayatının kalan kısmını dinlenerek ve sakin şekilde geçireceği şeklinde. Kendisinden şu ana kadar net bir açıklama yapılmadı. Bu yüzden son bir dönem daha diyebileceği ya da kendisine denilebileceği, hatta ihtiyaç olabileceği göz ardı edilmemeli.

Eğer sayın Şahin erken ya da zamanında yapılacak bir genel seçimde milletvekili adayı olmaz ise işte o zaman Karabük Sayın Mehmet Ali Şahin’in yerini doldurabilecek yeni bir AĞABEY’e ihtiyaç duyacaktır ki, çıtası oldukça yüksek bir koltuk.

Akla gelen ilk isimlerden birisi Sayın Mehmet Ceylan. Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği, Bakan Yardımcılığı görevleri ile uzun zamandır siyasetin içerisinde. Sessiz bir şekilde izliyor. Bulunduğu görevlerde Karabük’e hizmet etmeye azami gayret gösteriyor. Tecrübesi oldukça fazla olmakla birlikte Ak Parti Karabük tabanı Sayın Ceylan etrafında toplanır mı henüz bu konuda net bir kanaat oluşmuş değil.

Bir diğer isim ise mevcut milletvekilimiz Sayın Burhanettin Uysal. Ancak burada kafalar biraz karışık. Zira Sayın Uysal'ın rektörlüğü dönemindeki aktivitesini milletvekilliği döneminde gerçekleştiremediği kanısı oldukça fazla. Sayın Şahin’in gölgesinde kaldı gibi. Özellikle Yenice’de uzunca süredir yaşanan parti içi sıkıntıların tarafı gözüyle bakılıyor. Rektörlük ünvanına rağmen Ak Parti Genel Merkez ve meclis çalışmalarında çok aktif görünmedi.

AĞABEY kim olur sorusuna cevap olabilecek isimlerden bir diğeri Sayın Osman Kahveci. Orman Genel Müdürlüğü ve birisi kısa olmak üzere iki dönem milletvekilliği geçmişi ve ilerleyen yaşı var. Sayın Kahveci’nin Milletvekilliği dönemindeki bazı uygulamaları, ülke gündemine taşınan yakınlarına ilişkin memuriyet atamaları, parti içerisindeki bazı guruplardan aldığı ciddi eleştiriler, sağlık sorunları, Kardemir yönetim kurulu üyeliği döneminde parti tabanının beklediği performansı gösterememesi kendisi açısından oldukça fazla handikaplar.

Burada akla gelmeyen ancak çok dikkate değer isim, bir dönem Karabük Milletvekilliği yapan Sayın Mustafa Ünal. Kişiliği, Partinin kurucusu olması, Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a olan yakın arkadaşlığı, Ak Parti’nin Siyasi Erdem ve Etik Kurulu gibi önemli bir organının yönetiminde olması, ulusal ve ulus rası tecrübeleri, geniş çevresi, eleştiri bulma noktasında oldukça zorlanılacak duruşu, AĞABEY kim olur sorusunun cevabına en yakın kişi gibi duruyor. Ancak Sayın Mustafa Ünal, İstanbul’da mütevazı bir hayat sürdürmeyi tercih etmiş durumda. Üstelik iş hayatı da yoğun. Çok zorlanmadıkça, en tepeden rica ve görevlendirme olmadıkça, tabandan çok ciddi bir koro halinde talep olmayınca yeniden milletvekilliğine dönmesiçok zor görünüyor.

SIRALAMA NASIL OLUR?

Görüldüğü ve zihin jimnastiği yapıldığı gibi yapılacak ilk erken ya da zamanında ki genel seçimlerde üç olan milletvekili aday sıralamasında Ak Parti’nin aday listesi seçime gidilecek AĞABEY’e göre şekillenecek gibi duruyor.

Amiral olacak birinci sıra adayı AĞABEY’in altında sıralacak ikinci ve üçüncü sıranın kimler olabileceğini, artılarını, eksilerini bir başka yazımızda değerlendireceğiz. Ancak gerek Cumhur İttifakı, gerek Karabük özeli ve MHP dikkate alındığında ikinci sıra oldukça önemli görünüyor.

Şimdilik akla gelebilecek isimlerden bazılarını Cumhur Ünal, Timurçin Saylar, Sedat Namal, Tuncay Özcan, Nurettin Tümen, Ali Keskinkılıç, Ahmet Erorhan, Zafer Çubukçu, Burak Ceylan, Ali Kaya, Ahmet Nur ve Emin Demir şeklinde sıralayabiliriz.

Hem bu isimleri, hem muhtemel diğer isimleri bir sonraki yazımızda değerlendireceğiz. Ancak bir kez daha hatırlatıyorum ki, bütün bu isimler ve sıralamalar bir yerde AĞABEY kim olacak sorusunun cevabında saklı gibi görünüyor.