Düzenlenen açılış törenine; Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, Yönetim Kurulu Üyeleri Kamil Güleç ve Hüseyin Çağrı Güleç, Eski Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Zeki Yolbulan, Genel Müdür Ercüment Ünal, Yolbulan Demir Sanayi ve Tiç. A.Ş.  Yönetici ortaklarından Kemal Güneş, Koordinatörler, Başmüdür ve Ünite Müdürleri ile çalışanlar katıldı. Kurban kesimi ve dualarla yapılan açılışta konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, Kardemir’in 80 yıldır üretimini başarı ile devam ettiren bir kuruluş olduğuna dikkat çekti.

Kardemir’de birçok çalışanın dedesinin, babasının bu fabrikadan emekli olduğunu belirten Öz, bunun yeterli olmadığını söyleyerek çalışan şöyle seslendi:

“Sizlerin çocuğunun çocuğu da, torunu da buralarda çalışacak şekilde Kardemir’i dizayn ettiğimiz zaman dedelerinizin, babalarınızın buradan emekli olması bu bir anlam kazanıyor. Bunun için geçmiş müktesebatımızdan ders alacağız, geçmişte emeği olan saygı ve hürmetimizi göstereceğiz ama bu tesislerin çağın gereklerine göre, çağın teknolojisine göre sektörde rekabet edebilir bir konumda olmasını temin edeceğiz.

Açılışı yapılan 4. Hava Ayrıştırma Tesisi de bunların bir parçasıdır. Kardemir ilk kurulduğu yıllardaki gibi ülkemizin müstesna bir demir çelik fabrikası, müstesna bir sanayi kuruluşu olma yolunda her gün bir adım daha ileriye gitmektedir. Hisselerinin yüzde 100’ü halka açık bir şirketiz ve her geçen gün borsa değerimiz artıyor. 1 Kasım tarihinde göreve başladığımızda Kardemir’in borsa değeri yaklaşık 2,7 Milyar TL ’idi. Şimdi 4,6 Milyar TL’na çıktı. Emeği geçen işçi kardeşlerimize, mühendislerimize, Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyorum. Ama bu yeterli değil. Yakalamış olduğumuz başarının sürdürülebilir olması lazım. Sizlerle birlikte biz bu başarıyı daim kılacağız. Kardemir’i teknolojinin bütün imkanları ile donatacağız ve katma değerli ürünlerle gelirlerimizi artıracağız. Artırmış olduğumuz gelirlerle personelimizin de ne hak ediyorsa hak ettiğini vereceğiz. Son teknolojiyi kullanarak hem üretim maliyetini düşüreceğiz hem de ülkemizin dışa açık olduğu demir çelik ithalatının büyük bir kısmını burada üreterek, ithalat ihracat dengesinde de ülkemiz lehine fayda sağlayacağız.

Ülkemizin her yıl 450 bin ton civarında dışarıdan demir çelik ürünleri var.  Sizler vasıtası ile bu yıl, yanı 2018’de asgari o k 100 bin tonunu Kardemir karşılayacak. Önümüzü gördük.  Sadece Kardemir’e değil, ülkemiz ekonomisine de katkı sunmuş olacağız. Bunları başarmanın yolu tüm çalışanlarımızın Kardemir’e isteyerek, severek gelip gitmesi ile olacak. Biz bunu arzu ediyoruz. Tek bir işçi, tek bir mühendis kardeşimizin dahi ‘eyvah yine sabah işe mi gideceğim’ dememesi lazım. Zevkle, şevkle bir aidiyet duygusu içerisinde fabrikasına çalışmaya gelmesini ve ailesine de aynı şekilde dönmesini istiyoruz. Bütün derdimiz budur, bunu sağlamaktır.  Çalışanların mutlu olduğu, katma değerli yüksek ürünlerin üretildiği bir Kardemir istiyoruz. Hedeflediğimiz 3,5 milyon ton çelik üretimine doğru hızlı adımlarla ilerliyoruz. Bu süreçte emeği geçen bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bugün açılışını yaptığımız tesisin kazasız, belasız bereketli üretimlere vesile olmasını diliyorum.”

Yapılan konuşmanın ardından yaklaşık 250 milyon TL harcamayla kurulan ve 42 bin Nm³/h kapasiteye sahip olan 4. Hava Ayrıştırma Tesisinde incelemelerde bulunan yöneticiler, açılış kurdelesini kestikten sonra kumanda merkezine geçerek ana hava kompresörüne start verdi.