Karabük Seçim Gündemi

Erken seçim kararı alınmasının ardından milletvekili sayısı üçe çıkan Karabük’te hangi partinin kimleri milletvekili adayı çıkaracağı, hangi partinin kaç milletvekili çıkarabileceği gündemdeki yerine oturdu. Herkes kendine göre bir yorum yapıyor. Fikrini düşüncesini söylüyor.

Bizde Karabük Derin Haber o k bugünden itibaren her gün seçim atmosferinde yaşanan gelişmeleri, duyumları, açıklamaları, bilgileri sizlere elimizden geldiğince aktarmaya devam edeceğiz.

GÖZLER 26 NİSAN PERŞEME GÜNÜNDE

Seçim atmosferine girilmesi ile birlikte gözler 26 Nisan 2018 Perşembe gününe, yani iki gün sonrasına çevrildi. Zira hem milletvekili aday adayı olacak kamu görevlilerinin, hem de Siyasi partilerin il ve ilçe yönetimlerinde bulunanların Perşembe günü mesai bitimine kadar bulundukları görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor.

Kulislerden edindiğimiz bilgilere göre, Ak Parti'de kendi partisinden aday olmayı düşünen özellikle üst düzey kamu görevlileri izin alınmadan istifa etmemeleri yönünde bilgilendirildi. Yine il ve ilçe teşkilatı yönetim kurulu üyelerinin de izin almadan istifa etmemeleri yönünde bilgi verildi.

Bu bilgiler ile birlikte milletvekili aday adayı kimlerin olacağı konusu bir yerde 26 Nisan sonrası biraz daha şekillenecek.

ANKETLERİN DİLİ

Karabük Derin Haber o k gösterilecek adaylar konusunda siyasi partilere ışık tutma açısından “seçmen ne istiyor” sorusunun cevabını bulma noktasında bir dizi mini anketler yaptık. Bu anketleri de belki spekülasyon sebep olabilir diye direk resmi facebook sayfamız üzerinden, takipçilerimiz ile bire bir yapmayı tercih ettik.

TECRÜBELİ SİYASETÇİLERE BAKIŞ

Derin Haber sosyal medya takipçilerinden, tecrübeli siyasetçilerin milletvekili adayı olup olmaması konusunda ip uçları alabilmek için yaptığımız mini anketlerde, mevcut Karabük milletvekilimiz Burhanettin Uysal, önceki yıllarda Safranbolu Belediye Başkanlığı, Karabük Milletvekilliği yapan ve halen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcılığı yapan Mehmet Ceylan, bir dönem il başkanlığı ve Karabük milletvekilliği yapan Cumhur Ünal, her dönem aday gösterilebilecek isimler arasında adı geçen İyi Parti Karabük İl Başkanı Dursun Altıparmak, CHP’nin geçmiş seçimlerde aday gösterip en çok oy aldığı eğitimci İsmail Yılmaz ve adı sıkça geçen Mustafa Özata üzerinden nabzı yoklamaya çalıştık.

Bütün bu isimler üzerindeki birebir anketimizde oy tercihi açışından sonuç, aday olmamaları yönünde oluştu. Hatta bazı isimlerde olmasın oranı yüzde 87’ye kadar çıktı. (anket detaylarını merak edenler facebook üzerinden Karabük Derin Haber resmi sayfasını ziyaret edebilir.)

Anketlere yapılan yorumları değerlendirildiğimizde ise neden bu sonuçların çıktığının ipuçlarını görmem mümkün.

-Kişisel taleplerinin yerine getirilmemesi,

-Seçildikten sonra ulaşılamaz olunması,

-Seçim döneminde verilen sözlerin yerine getirilmemesi,

- Yapılanlardan daha fazla hizmet beklentisi,

-Her seçim döneminde aynı isimlerin listelere konulmasından duyulan rahatsızlık,

-Yeni yüz ve yeni isim arayışları

-Gençlerin ve yıpranmamış tabir edilen isimlerin önünün açılması.

Burada bir hatırlatmaya ihtiyaç duyuyoruz ki, yeni sistemde milletvekilleri Cumhurbaşkanı yardımcısı ve Bakan olamayacakları için, daha hızlı ve etkin hizmet alma noktasında hem kabineye, hem üst düzey bürokrat yakın, etkin ve sözüne dikkat edilir adayın önemini gözden kaçırmamak son derece önemlidir.

GENÇLERE BAKIŞ

Karabük Derin Haber sosyal medya takipçilerinin milletvekili adayı olmaları noktasında gençlere bakışını ölçmek amacıyla, Avukat Ayhan Duru, Ak Parti Gençlik Kolları Başkanlığı yapmış ve halen il yönetim kurulu üyesi olan Hakan Eren ve Ak Parti Safranbolu ilçe yönetim kurulu üyesi ve iş adamı Soner Aygün üzerinden mini anket düzenledik. Hiç te azımsanmayacak bir oy kullanımı oldu. Çıkan sonuçlar ise sanki “listelerinizde en az bir genç aday olmalı” tavsiyesinde bulunuyor gibiydi. Ayhan Duru ve Hakan Eren’in evet ve hayır oyları birbirine yakın gelirken, Soner Aygün’ün evet oyları ise oldukça fazla oldu.

ŞU ANA KADAR ADAY ADAYLIĞI ORTAYA ÇIKANLAR VE ADI KONUŞULANLAR

 AK PARTİ: Ak Parti’de kimlerin aday adayı olacağı en çok merak edilen konu. Kendisine soran tek gazeteci o k “Sayın Recep Tayyip Erdoğan bilir" diyen 23. Dönem meclis başkanı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, gelinebilecek her türlü göreve gelmiş ve siyaset üstü bir tavır ile, kararı Genel Başkanı’na bıraktı.

Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal bu sefer aday değilim açıklaması yapmadığına göre bir dönem daha devam etmeyi istiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan milletvekili adayı olma noktasında oldukça kararlı. Şayet Ak Parti Genel Merkezi’nden istifa etmeyin şeklinde bir karar çıkmaz ise aday olacak. Sanırım iki gün sonra net şekilde aday adayı olup olmayacağı ortaya çıkacak.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan danışmanı Eskipazar kökenli Ali Keskinkılıç çoktan sosyal medya tanıtımlarına başladı bile. Ancak yine kendisinin aday adaylığı Perşembe günü netleşecek.

Bir süre ulusal basın sektöründe bulunmuş, halen Çalık Holding üst yönetici o k iş hayatını sürdüren, özellikle Başbakan Binali Yıldırım’a yakınlığından bahsedilen Özgür Ulupınar’ın adı da ciddi şekilde aday adaylığı konusunda konuşuluyor.

Ak Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanlığı yapmış, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı yapmış, halen Külliye’de Cumhurbaşkanlığı danışmanlığı yapan Zafer Çubukçu’nin ismi de aday adayları noktasında konuşuluyor. Ancak kendisi ile yaptığımız görüşmede, pek niyetinin olmadığı ancak aday ol şeklinde görevlendirme olması halinde milletvekili adayı olabileceği kanısı bizde uyandı.

Halen Yenice İlçe Başkan Yardımcısı olan, İş adamı Sertaş Karakaş’ın ismi de iyice gündeme gelmeye başladı. Şu ana kadar Yenice kökenli bir aday adayının isminin gündeme gelmemesi, Yenice’de son bir iki yılda yaşananlar ile birlikte yeniden toparlanma zorunluluğu, genç ve dinamik oluşu, köklü bir aileden gelmesi, Sertaş Karakaş ismini bir adım öne çıkarıyor gibi. Onun da aday adayı olup olmayacağı Perşembe günü netleşecek.

Karabük’ün en büyük ilçesi ve nerede ise oyların üçte birine sahip Safranbolu kökenli olan iş adamı Soner Aygün ismi de bir anda gündeme geliverdi. Safranbolu’nun köklü ailelerinden birisi olan, haddeci ve sanayiciliği ile çok sayıda çalışanına ekmek kapısı olan Aygün ailesinin en genç üyesi. Safranbolu ilçe yönetim kurulunda. Kendisi ile yaptığımız görüşmede, kendisine gösterilen teveccühten hatta bizim yaptığımız anketteki yüksek oydan dolayı teşekkür ederken, aslında illa milletvekili aday adayı olmak gibi bir niyetinin olmadığını ancak partisinden ya da Ak Parti tabanından  kendisine genç ve dinamik bir aday o k görev verilirse bu görevden kaçmayacağına işaret etti.

Son yapılan Ak Parti İl Başkanlığı seçimleri öncesi adı gündemde olan hatta genel merkeze çağırılan adaylardan birisi olan Mustafa Çelenli’nin ciddi şekilde aday adayı olmayı istediği belirtiliyor. Çelenli, il başkanlığı konusunda sağlık ve iş yoğunluğunu sebep göstermişti. Milli görüş çizgisinden gelen bir isim.

CHP: Ana muhalefet partisi CHP’nin geçmiş yıllardaki oy oranı göz önüne alındığında ve Genel Merkez’in henüz ittifak dahil seçim süreci ile ilgili netleşmeyen görüşmeleri bir araya geldiğinde çok fazla bir aday adayı hareketi görünmüyor.

Şu ana kadar aday adayı olacağı konusunda öne çıkan en net isim Cevdet Akay. Akay 2015 yılında da CHP’nin birinci sıra milletvekili adayı olmuştu. İş adamı kişiliği yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşunda da görevleri bulunuyor.

Ankete dahil ettiğimiz ve geçmiş seçimlerde en çok oyu alan eğitimci İsmail Yılmaz ise kesinlikle aday olmayı düşünmediğini, artık gençlerin önünün açılması görüşünde olduğunu vurguladı.

MHP: Cumhur ittifakının ikinci partisi olan MHP’de tüm gözler Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’ye çevrilmiş durumda. Sayın Vergili Karabük siyasetinin en güçlü isimlerinden birisi o k görülüyor. Ancak Başkan Vergili henüz net kararını vermemiş görünüyor. Büyük ihtimal ile en geç Perşembe günü akşam aday olup olmayacağı netleşecek.

Bir iki gündür gündeme gelen bir diğer isim ise Şoförler Odası Başkanı Ahmet Karabacak. Başta şoför esnafı olmak üzere tabanda oldukça fazla sevilen Karabacak’ın aday  olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Adı geçen bir diğer isim olan Karabük İl Başkanı Dr Adem Kar’ın ise kesinlikle aday olmayı düşünmediği gelen bilgiler arasında.

İYİ PARTİ: Şu ana kadar herhangi bir seçime girmemiş olan, oy oranı ve ne alacağı farklı anket sonuçlarına göre değerlendirilen İyi Parti’de kimlerin aday olacağı henüz ortaya çıkmadı.

DYP’den Karabük Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra siyasetin değişik parti ve kulvarlarında aday olan ancak henüz seçim kazanamayan İl Başkanı Dursun Altıparmak’ın adı ön planda konuşuluyor. Altıparmak ise yaptığımız görüşmede genel merkezin tavrına görev hareket edeceğini belirtti.

Yine geçmiş yıllarda Eskipazar Belediye Başkanlığı yapan Erol Serin’in de aday olacağı yakın çevresinde konuşuluyor.  Serin’de Belediye Başkanlığı’nı kaybetmesinin ardından değişik siyasi kulvarlarda şansını denemişti.

Bundan sonra seçimlere kadar günlük seçim gelişmelerini sizlere aktarmaya devam edeceğiz.