Seçim atmosferi geldi, geçti. Karabük basını o k bizlerinde yaklaşık 2 ay boyunca yoğun çalışmalarımız neticesinde, birkaç gün kendimize izin verdik. Karabük Derin Haber o k, seçim ağırlıklı haberlerimizin ve canlı yayınlarımız sonrası normal haber sistemimize geri döndük. Okurlarımız elimizdeki haber dosyaları ile yine gündemi belirleyecek, bomba haberleri bizlerden okumaya devam edecek.

SEÇİMİN DİLİ

Tüm Türkiye’de olduğu gibi özellikle Karabük’te seçimin yönü son bir hafta, on günde ortaya çıktı. Bir yanda 15 Temmuz, FETÖ darbe girişimi, PKK ve yurt içi, yurt dışı terör operasyonları, ülkenin bekası dile geldi, diğer yanda Recep Tayyip Erdoğan yenilsin de gerisine bakarız paydaşlığında, Demirtaş’ın hapiste ne işi var noktasına varan politikalar.

Aday adaylığı döneminde yazdığımız “Yersen” başlıklı yazımızın sonunda dediğimiz, “bir yanda aday kızgınlığı, diğer yanda Reis sevgisi” tam manasıyla Karabük’te kendisini gösterdi ve Ak Parti Karabük seçmeninin çok büyük çoğunluğunda Reis sevgisi ağır bastı.

Ak Parti ya da dengeli dağılım ile Cumhur ittifakı 9 bin den biraz fazla oy alsaydı, CHP bu oylarını korusa bile Ak Parti 3 Milletvekilini de çıkarmış olacaktı. Her ikisi de birbirinden değerli seçilen iki milletvekili Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş haricinde ya da herhangi birisinin olduğu başka bir lise olsaydı bu 9 bin oy alınır mıydı? Bu sorunun cevabını da kamuoyuna bırakıyoruz.

KARABÜK’TEN İLGİNÇ NOTLAR

-1 Kasım seçimlerinde 146 bin oy kullanılırken, 24 Haziran da 8 bin artarak 154 bin oldu.

-Karabük cezaevinde İyi Parti tercih edilen toplam oy ile, FETÖ’den tutuklu sayısının örtüşmesi düşündürdü.

-Kamuoyunda “Süleymancılar” o k bilinen gurubun ülke genelinde İyi Parti’ye oy verilmesi tavsiyesi Karabük’e de yansıdı. Seçime iki gün kala ortaya çıkan bu karar sonrası bu gurubun okullarında yıllarca okuyan Ak Parti İl Başkanı İsmail Altınöz’ün, Karabük Milletvekili adaylarının yereldeki çabaları sonuçsuz kaldı. Karar değişmedi. Karabük’teki birçok kurumda gurubun mensubu o k adı geçen yöneticilerin var olduğu söylentileri ışığında bu kararın yansımalarının ne olacağını hep birlikte göreceğiz.

-Kendilerini FETÖ mağduru o k adlandıranlar ile “Süleymancılar” camiasının desteklerine rağmen 18 bin oyda kalan Dursun Altıparmak en büyük hayal kırıklıklarından birisi oldu. Aslında mihneti bir türlü bitmeyen oyunun 2-3 bin civarında olduğu ortaya çıktı. Olmadığı halde Yeniceli olduğunu söylediği ve yüksek oy beklediği Yenice’de Zeki Çaylı desteğine rağmen 1.700 oyda kaldı.

-Ak Parti, Yeniceli hiçbir aday göstermemesine ve Zeki Çaylı faktörüne rağmen, çok oy kaybedeceği düşünülürken, 1 Kasım 2015 seçimlerinde aldığı 8.140 oydan yaklaşık bin oy kayıpla 7 bin oy aldı.

-Yenice’den çok umutlu olan MHP 2015 de aldığı 2 bin 500 oyu koruyamadı ve 1.930 oyda kaldı.

-CHP Yenice’de oylarını arttıran parti oldu. 1 Kasımda aldığı 2.680 oyu yaklaşık 2.900 oldu.

-Ak Parti 1 Kasımda Safranbolu’da aldığı 20 bin oyunu korudu ve yaklaşık aynı oyu aldı.

-MHP Safranbolulu 2. Sıra adayına rağmen 1 Kasımda aldığı 7.500 oydan 2.500 kayıp ile 5 bin civarında kaldı.

-CHP Safranbolulu 1. Sıra adayı ile 1 Kasımdaki 7 bin civarı oyunu 9 binin üzerine çıkararak 2 bin den fazla oyunu arttırdı.

-Ak Parti Eskipazar’da 1. Kasımda aldığı 5.600 oyundan yaklaşık 500 kayıp ile 5.100 de kaldı.

-MHP 1 Kasımdaki 1.500 oyunu nerede ise korudu ve yaklaşık aynı oyu aldı.

-CHP’de Eskipazar’da aynı 1. Kasımdaki oyu alan 700 civarı oyu aldı.

-İl Başkanı Eskipazarlı Erol Serin’li İyi Parti yaklaşık bin oy aldı.

-Eflani’de Ak Parti CHP ve MHP yaklaşık 100 er oy kaybetti. Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin Havaalanı çıkışı yeteri kadar oya yansımadı.

-Ovacık’ta Ak Parti ve MHP azda olsa oyunu arttırırken CHP yine azda olsa 1 Kasım seçimlerine göre oyunun azaldığı tek ilçe oldu.

-Merkez’de Ak Parti 1. Kasımda aldığı yaklaşık 47 bin oydan 4 bin kayıp ile 43 bin civarı oy aldı.

-MHP Merkezde 1. Kasımda aldığı yaklaşık 16 bin oydan, yaklaşık 4.500 kayıp ile 11 bin civarında kaldı. En çok kaybı da merkez de yaşadı.

-CHP Merkezdeki 1. Kasımda aldığı 10 bin 500 oyuna yaklaşık bin oy ilave ederek, yine yaklaşık 11 bin 500 oy aldı.

-İyi Parti il geneli aldığı oyların yarısından fazlasını merkezden aldı. Bu da nerede ise Ak Parti ve MHP’deki kayıpların toplamına denk geldi.

- İl Genelinde, Ak Parti 1 Kasımda aldığı yaklaşık 87 bin oydan 6 bin kayıp ile yine yaklaşık 81 bin oy aldı.

-MHP 1 Kasımda aldığı yaklaşık 28 bin 400 oydan yaklaşık 8 bin kayıp ile 20 bin 600 civarı oy aldı.

- CHP 1 Kasımdaki yaklaşık 22 bin oyunu 4 bin arttırarak 26 bin civarı oy aldı.

NOT: Rakamlar yuvarlatılmış ve yaklaşık yazılmıştır. 2018 seçimlerindeki yurt dışı oylarının dağıtılmadık ve eklenmedik halidir.

26. Dönem Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal'a 23 Haziran Cumartesi günü bir çok Ak Partilinin yanında "Hocam yaklaşık 5 bin civarı oya ihtiyacın kaldı. Bunu seçim sonu hatırlatırım" sözlerimi şimdi buradan 9 bin civarı oy alsaydı 3 vekil çıkarırdı rakamları ışığında kamuoyuna açıklıyorum.