Kardemir'in 1 Kasım'da büyük tartışmalar içerisinde yapılan seçimli Genel Kurulu'nda hükümet tarafından tavsiye edildiği iddialarıyla Yönetim Kurulu'na giren 4 bağımsız yönetim kurulu üyesinden birisi olan Şamil Ayrım 24 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçimlerinde Ak Parti'den İstanbul Milletvekili seçildi.

Ayrım'ın milletvekili seçilmesi sonrası istifa edip etmeyeceği konuşulurken, Kardemir tarafından KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu)'nda yapılan açıklamada Yönetim Kurulu Üyesi Şamil Ayrım'ın istifa ettiği resmen açıklandı.

GÖZLER YENİ YÖNETİM KURULU ÜYESİNDE

Şamil Ayrım'ın istifasının ardından boşalan Kardemir Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliğine şimdi yeni bir atama yapılması gerekiyor.

Kardemir'in alt komisyonu toplanarak SPK mevzuatına uygun bir bağımsız yönetim kurulu üyesi belirleyerek, önce yönetim kurulu kararı alınacak daha sonrada, SPK'ya bildirecek ve uygunluk alınarak KAP'ta yayınlayacak.

Kamuoyunda çeşitli isimler gündeme gelmeye başladı. Ömer Faruk Öz ekibinin olduğu gibi siyasi bir tercih mi yapılacağı, yoksa sektörü bilen, Kardemir'e katkı sağlayabilecek bir yönetim kurulu üyesimi atanacak henüz netleşmedi.

Siyasi bir tercih yapılması halinde, Ak Parti'den bir önceki dönem Karabük Milletvekili olan ve bu seçimlerde üçüncü sıradan aday olmasına rağmen milletvekili olamayan Burhanettin Uysal'ın veya daha önceki milletvekillerinden Osman Kahveci'nin isimleri geçiyor. Ancak bu isimlerin tercih edilmesi düşük ihtimal o k değerlendiriliyor. Zira Sayın Uysal'ın YÖK bünyesinde başka bir alanda değerlendirilebileceği, Osman Kahveci'inin ise daha önceki yönetim kurulu üyeliği döneminde özellikle parti tabanından ciddi tepkiler aldığı ortaya konuluyor.

Diğer yandan 15 Temmuz süreci ile birlikte hükümete ve Ak Parti'ye tam destek veren MHP'nin de eğer siyasi bir tercih yapılacak ise en azından bu yönetim kurulu üyesinin kendi partilerinin tercihi olması yönündeki fikir ağır basıyor. MHP Karabük il başkanı Adem Kar geçtiğimiz aylarda diğer bağımsız yönetim kurulu üyesi Mehmet Erdoğan'ın Ak Parti Adıyaman il başkanı olmasının ardından istifası gündeme geldiğinde, yerine MHP'nin tercih edeceği bir yönetim kurulu üyesinin tercih edilmesi gerektiğini Genel Başkan Devlet Bahçeli ile istişare etmişti. Ancak isitfa gerçekleşmemişti. Şimdi 24 Haziran seçim sonuçlarıda göz önüne alındığında Başkan Kar'ın aylar önce dillendirdiği konunun tekrar gündeme geleceği belirtiliyor. Bu bağlamda kendisi istemese de Belediye Başkanı Rafet Vergili'in ismi gündeme gelirken bir diğer isim ise MHP'den Milletvekili aday adayı olan, sektörün içinden gelen Murat Orhan ismi.

SİYASİ DEĞİL PROFESYONEL YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Öte yandan gerek Kardemir çevrelerinde, gerek demir çelik çevrelerinde oluşan genel kanı ise, 1 Kasım 2017 seçimli genel kurul öncesi yaşanan tartışmalı ortamın o dönemlik olduğu, Şamil Ayrım'ın yerine gelecek yönetim kurulu üyesinden başlayarak Kardemir'in kendi ortaklar yapısı çerçevesinde oluşacak tercihlere göre bağımsız yönetim kurulu üyeliğine dönülmesinin gerekli olduğu ciddi şekilde fikir beyan ediliyor.

Sektörün içerisindeki bir çok etkili taraf Ömer Faruk Öz'ün Yönetim Kurulu Başkanlığını bırakması ve sadece denetim görevini yapması gerektiğini, gerekirse alınacak bir karar ile Şamil Ayrım'ın yerine olduğu gibi diğer üç bağımsız yönetim kurulu yerine sektörün ve Kardemir ortaklar yapısının tercihleri doğrultusunda, sektörel bilgisi olan, şirkete katkı sağlayabilecek, ulus rası deneyimleri olan isimlerden oluşmasının uygun olacağını dile getiriyor.