Kardemir’e işçi alımı tartışmaları, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun Karabük ziyareti ile başlayan ve 24 Haziran seçimleri öncesi Ak Parti Karabük İl Başkanı İsmail Altınöz’ün açıklamaları ile devam ederken hala gündemdeki yerini koruyor.

Tartışma, Eski Bakan Sarıeroğlu ziyaretinde  1000 kişi ile başlamış, İl Başkanı Altınöz’ün seçim sürecinde 500 işçi açıklaması ile devam etmişti.

Gelinen noktada geçtiğimiz birkaç gün öncesinde 100 işçi alındığı şeklinde açıklamalar kamuoyunda yer alırken, Ak Parti’den isim listesi verildiği ve verilen listeden yeterince kişi alınmadığı ciddi tartışma yol açmıştı.

“LİSTELER BENDEN ÖNCE YAPILMIŞ”

Tartışmaların odağındaki isimlerden Ak Parti eski Karabük Milletvekili ve Kardemir bağımsız yönetim kurulu üyesi Osman Kahveci kendisinin yeteri kadar ilgilenmediği şeklindeki kamuoyunda süren tartışma açıklık getirdi.

Kahveci Kardemir’e alınacak işçi isimleri ile ilgili herhangi bir dahlinin olmadığını belirterek; “İşçi alımı ve sayısı ile ilgili tartışmalar ben yönetim kurulu üyesi olmadan önce başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz bana bu alımlar ile ilgili prosedur ve nasıl yapıldığına ilişkin incelemem noktasında bir ricada bulundu. Ben Genel Müdür ve personelden sorumlu koordinatör ile bu konuyu görüştüm. Ben konuya müdahil olduğumda zaten listeler yapılmış, alınacak kişiler ile ilgili tebligatlar yapılmıştı. Daha önceden de ne listeler konusunda, ne de alınacak isimler konusunda hiçbir bilgim yoktu.” dedi.

“ALIMLAR USULÜNCE YAPILMIŞ”

Kahveci, Genel Müdür ve Personel’den sorumlu koordinatör ile yaptığımız görüşmede alım komisyonunun kendileri de dahil ayriyeten 4-5 ünite müdüründen oluşan bir komisyon maharetiyle yapıldığını öğrendim diyerek; “Bana anlattılar. Müracaat edenlerin meslekleri ile hangi bölüme alınacakları konusunda bilgileri ölçülmüş. İş bilgi ve becerilerine, sertifikalarına göre bir sıralama yapılmış. Burada herhangi bir kişi ya da siyaset ayrılımı yapılmadan objektif yapı k en üst sıradaki 100 kişiye tebligat çıkartılmış. Ben sistemin doğru çalıştığına ikna oldum.” diyerek bir kayırmanın olmadığına işaret etti.

“VEBALİ NE OLACAK”

Bilgi ve becerisi dikkate alınmadan sırf siyaset gereği liste ve alımların olmasının yarın kötü sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Kardemir Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Osman Kahveci; “Diyelim ki bu şekilde alım yaptınız. Yarın bilgi ve beceri eksikliği yüzünden bir iş kazası oldu. O zaman bunun vebali ne olacak. Kim verecek bunun cevabını?” diyerek ilginç ve önemli bir noktaya parmak bastı.

“SİYASETİN MÜDAHALESİ DOĞRU DEĞİL”

“KARDEMİR KARABÜKLÜLERİNDİR”

Bu tür kurumsal şirketlerde siyasetin müdahalesini doğru bulmadığını ifade eden Kahveci; “Ben bütün yaptığım görüşmeleri pazartesi günü yönetimde rapor ve bilgi şeklinde sunacağım. Siyasetin bu tür alımlarda liyakata bakmadan müdahil olmasını doğru bulmuyorum. Benim zaten bundan sonra siyaset ile hiçbir işim olmaz. O defteri kapattım. Kimin girdiğinden öte, Karabük çocuğunun işe girmiş olmasıdır. Benim için önemli olan budur. Zira Kardemir Karabüklülerindir.” diyerek şahsı ile ilgili ve işçi alımları ile ilgili eleştirilere açıklık getirdi.