Karabük Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere doğrudan kiralanması sağlayan düzenleme ile ilgili detaylı bilgileri yayımladığı basın bülteni ile duyurdu.

Geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Çiftçilere Kiralanmasını Sağlayan Düzenleme'yi birlikte tanıtmıştı. 218 bin çiftçiyi etkileyecek projeye göre, hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralanmasının sağlanacağı duyurulmuştu.

Karabük Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı açıklama ile 'Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Çiftçilere Kiralanmasını Sağlayan Düzenleme' ile ilgili başvuru süresi ve şartları, kira bedeli ve süresi, satın alma imkanı gibi konu açıklık getirdi.

Başvuru süresinin 19 Kasım 2018’de sona ereceği duyurulan düzenlemeye ilişkin yapılan açıklama ise şu şekilde:

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN ÇİFTÇİLERİMİZE DOĞRUDAN KİRALANMASI

Çiftçilerimizin Hazine arazileri üzerinde gerçekleştirdikleri tarımsal faaliyetleri desteklemek için yeni bir düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleme ile Hazineye ait tarım arazilerinin ecrimisil ödenerek kullanılması yerine kira sözleşmesi ile kullanılmasını sağlanmaktadır. Böylece çiftçilerimizin tarımsal üretim destekleri gibi sözleşmeye bağlı haklardan yararlanması ve sözleşmesiz kullanımdan kaynaklanan ihtilafların giderilmesi amaçlanmaktadır.

Ayrıca kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getirenlere kira süresini yeniden uzatma veya on yıl boyunca kullanan doğrudan satın alma hakkı tanınmaktadır.

BAŞVURU SÜRESİ VE ŞARTLARI

Vatandaşlarımızın bu imkândan yararlanabilmesi için 19 Kasım 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri Milli Emlak Birimlerine başvurmaları gerekmektedir,

Kiralama yapılabilmesi için, Hazineye ait tarım arazisinin 31.12.2017 tarihinden önce en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullanıldığının İdarece tespit edilmiş olması, başvuru tarihi itibarıyla kullanımlarının halen devam etmesi ve ecrimisil borcunun bulunmaması şartları aranacaktır.

KİRA BEDELİ VE SÜRESİ

Kira bedelleri, cari yıl için belirlenen ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden hesaplanacaktır. Kira bedellerinin tahsilâtı hâsılat dönemine göre yapılacaktır.

Hazineye ait tarım arazileri kullanıcılarına on yıla kadar doğrudan kiralanabilecektir. Kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracı tekraren on yıla kadar kiralama hakkı verilecektir.

SATIN ALMA İMKÂNI

Bu araziler, sözleşme hükümleri çerçevesinde on yıllık kullanımı müteakip yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen kiracılarına doğrudan satılabilecektir.