Kardemir’de Karar Günü. Y.K. Başkanı Kim Olacak?

Kardemir’de bugün (pazartesi) toplanacak Yönetim Kurulu, yeni dönemdeki yönetim kurulu başkanını seçecek.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayından başlayarak 1 Kasım 2017 de yapılan seçimli genel kurulun tamamlanmasına kadar ciddi tartışmalar yaşanmıştı.

Rahmetli Mutullah Yolbulan sonrası kimin yönetim kurulu başkanı olacağı konusunda “etkin hissedar” lar ortak kararda buluşamamıştı.

Etkin aileler (Yolbulan-Yücel-Güleç) arasında ortak aday üzerinde uzlaşma çıkmayınca bağımsız yönetim kurulu üyesi Ömer Faruk Öz, iddia edilenlere göre genel kuruldaki kılıcını tekrar çekip yönetim kurulu ilk toplantısında (bir yıl önce bugün) Ankara’nın ya da Başbakan’ın talimatı diyerek Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olmuş ve oy çokluğu ile seçilmişti.

Geçen bir yılın ardından bugün (Pazartesi) toplanacak olan Kardemir Yönetim Kurulu başkan seçimi yapacak.

ÖMER FARUK ÖZ BIRAKIYOR!

Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz gerek geçtiğimiz yıl ki genel kurul sürecinde, gerekse Yönetim Kurulu Başkanı o k bu güne kadar ki icraatlarında sürekli eleştiriler gündeme geldi. Ticaret piyasasındaki birçok kişiye göre, seçildiği asıl görev olan bağımsız üyeliğin ötesine geçerek, sanki tek başına yönetiyormuş izlenimi verdi. SPK’ya göre yönetim kuruluna giren bağımsız yönetim kurulu üyelerinin görev ve sorumluluklarının neler olduğu yazılıp çizildi.

İddia göre eleştirilerden rahatsız olan Başkan Öz geçtiğimiz aylarda yapılan bir yönetim kurulu toplantısında yeni dönemde Yönetim Kurulu Başkanlığını bırakacağını net bir şekilde söyledi. Hatta Öz’ün bırakacağı siyaset ve cemiyet çevrelerinde sıkça konuşulur oldu. Bu nedenle de Ömer Faruk Öz’ün tekrar aday olmayacağına nerede ise kesin gözüyle bakılıyor.

BÜLENT GEDİKLİ İSMİ GÜNDEMDE Mİ?

Ömer Faruk Öz’ün yönetim kurulu başkanlığını bırakmasına kesin gözüyle bakılırken gözler yeni başkan kim o k sorusunun cevabına çevrildi. Eğer etkin aileler geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine uzlaşma sağlayamaz ise diğer bağımsız yönetim kurulu üyesi Bülent Gedikli isminin gündeme gelebileceği dile getiriliyor.

SİYASET KURUMUNUN BİLGİSİ YOK!

Ülkeyi iktidar o k yöneten ve Kardemir bağımsız yönetim kurulu üyelerinin tamamının önceki yıllarda Ak Parti’de milletvekilliği olmak üzere üst düzey görevler yapması nedeniyle “Ömer Faruk Öz yeniden aday olacak mı? Ya da bir başka bağımsız yönetim kurulu üyesi kaynağı hükümete dayandırarak Yönetim Kurulu Başkanlığı’na aday olur mu sorusunun cevabı araştırıldığında, Ak Parti Karabük Milletvekilleri ve İl Başkanı akla geliyor.

Edinilen bilgilere göre, yerel seçim gündemi ve aday adaylığı sürecine yoğunlaşan Karabük İl Başkanı İsmail Altınöz ve Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal ile Niyazi Güneş’in gündeminde Kardemir Yönetim Kurulu seçimi yok. Hatta bu konuda bağımsız yönetim kurulu üyelerinden ne bir talep geldi ne de herhangi bir görüş alışverişi oldu.

GÜLEÇ AİLESİ NE YAPACAK!

Son aylarda “etkin aileler” arasındaki yakınlaşma ve birlikte hareket edilebileceği şeklindeki beklentiler üst nokta ulaşırken geçtiğimiz yıl meydana gelen anlaşmazlığın taraflarından birisi olan Güleç ailesinin Yönetim Kurulu Başkanlığı seçimlerinde alacağı tavır merak konusu oldu.

Yönetim kurulu üyesi Kamil Güleç’in geçtiğimiz gün yaptığı yazılı açıklama kafaları karıştırdı. Edinilen bilgilere göre özelleştirme sürecinden bu yana Kardemir’de yönetim kurulu üyeliği ve başkan vekilliği yapan Kamil Güleç’in rahmetli Mutullah Yolbulan’dan sonra başkanlık hakkının kendisinde olduğu düşüncesinden vazgeçmedi. Bugün yapılacak yönetim kurulu toplantısında da niyetini tekrar dile getirebileceği öne sürülüyor.

MUSTAFA YOLBULAN ADAY!

Gözler diğer “etkin aileler” olan Yolbulan ve Yücel ailelerine çevrildi. Edinilen bilgilere göre her iki ailenin mensupları hafta sonu toplanacak durum değerlendirmesi yaptı. Mustafa Yolbulan yönetim kurulu başkanlığına aday olmaya karar verdi. İddia göre Yolbulan ve Yücel aileleri adına yönetimde bulunan isimler eğer olur ise başka bir adaya oy vermeyecekler. Ailelerin bu kararı almasında Kardemir’deki hisse tutar ya da oranlarının fazlalığı olduğu öne sürülüyor.

YÖNETEMEZSEN YÖNETİLİRSİN!

Demir çelik Sektörünün içerisindeki birçok kişinin yanı sıra, ticaret piyasasının içerisinde olanlar işleyiş itibariyle normal şartlarda bağımsız yönetim kurulu üyelerinin aslında bir yerde denetim olduğunu, kayyum atanma harici hiçbir şirkette bağımsız yönetim kurulu üyelerinin Yönetim Kurulu Başkanı olmadığına işaret ederek; “eğer parasını, riskini ortaya koyan hissedarlar yönetim konusunda anlaşamaz ya da birlikte hareket edemezler ise sonunda birileri tarafından yönetilmek zorunda kalırlar” şeklinde düşüncelerini ortaya koyarak, birlikte hareket etmenin gerekliliğine işaret ediyorlar.