Karabük protokolü 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Vali Fuat Gürel, Ülkemiz tarafından da 6 Nisan 1949’da onaylanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm insanların dil, din, ırk ve hiçbir cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, hür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmalarını garanti altına alındığını belirterek,

“İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca 10 Aralık 1948 tarihinde kabulünün 70.yıldönümü olan bu gün, yüzyıllar boyunca süren bir mücadelenin ürünü o k, insanların doğuştan ve eşit bir biçimde sahip oldukları hakları ifade eden ulus rası bir belgenin kabul edilişinin kutlandığı bir gündür.

Ülkemiz tarafından da 6 Nisan 1949’da onaylanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm insanların dil, din, ırk ve hiçbir cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, hür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmalarını garanti altına almıştır. Demokrasi ve hukuk devleti anlayışının ön planda olduğu bütün demokratik ve çağdaş devletlerde olduğu gibi ülkemizde de, bireyin güvenliği ve insan haklarına büyük önem verilmektedir.

Bunun yanı sıra, ülkemizde, insan hakları konusunda sadece mevzuat değişikliğiyle yetinilmemiş, söz konusu değişikliklerin gerçek hayatta tam anlamıyla uygulanabilmesi ve toplum tarafından benimsetilebilmesi için Kurumsal yapılanma, Eğitim ve Bilinçlendirme sürecine girilmiş ve toplum bazında yaygınlaştırılmıştır. İnsan haysiyetine yakışır şekilde muamele edilmesi için çeşitli denetim kurulları kurulmuş ve görevlerine devam etmektedirler. İlimizde de faaliyetlerine devam eden bu kurullar son yapılan düzenlemelerle sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla güçlendirilmiş ve gönüllü o k faaliyetlerine devam etmektedirler.

Bununla birlikte özellikle belirtmek isterim ki bu ihlallerin denetim ya da cezalarla düzeltilmesi için yapılan gayretin yanı sıra, insanların bu hak azami dikkat etmesini sağlamalı, onların eğitimi ve şuurlanması için çok çaba harcamalıyız. Özellikle çocuklarımızı daha çok okumaya yönlendirmeli, düşünen, okuyan, okuduğunu anlayan nesiller yetiştirmek için uğraşmalıyız. Böyle insanlar yetiştirmeyi başardığımızda, bugün ihlale uğradığını düşündüğümüz birçok temel hak ve özgürlüğün kendiliğinden korunduğuna da şahit oluruz.

Bu duygu ve düşüncelerle; insan hakları ihlallerinin olmadığı, her alanda insan haklarının ön planda tutulduğu ve korunduğu güvenli bir gelecek temennisiyle, sevgi ve kardeşliğin egemen olduğu bir dünya anlayışıyla, başta milletimiz olmak üzere tüm dünya milletlerinin insan hakları gününü kutluyorum.” dedi.

 

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili sahip olunan farklılıkları sevgi, saygı ve hoşgörü ekseninde birer zenginlik o k görme ve bu değerleri ülkemizi çok daha güçlü kılacak şekilde geleceğe taşıma azim ve kararlılığında olunduğunun altını çizerek, “Tüm insanların dil, din, ırk, cins ve yaş gibi farklılıklarıyla doğuştan ve eşit bir şekilde sahip oldukları hak ve özgürlükleri teminat altına alan ve 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. yıl dönümünü kutluyoruz.

 

İnsanın en yüce değer o k görüldüğü anlayışla kaleme alınan ve Birleşmiş Milletler üyesi devletler tarafından imzalanan beyanname; insanlık tarihinin geçmişten gelen mücadele ve arayışları neticesinde oluşturulmuş, tüm insanların ortak güvencesi o k adeta insan haklarının anayasası hüviyetini almıştır.

 

Pek çok mazlum millete örnek teşkil eden bir milli mücadelenin sonunda, kurulan Cumhuriyet ile birlikte çağdaş dünyanın onurlu bir üyesi olma yürüyüşünde emin adımlarla ilerleyen ülkemiz, birey, kurum ve devlet ilişkilerini evrensel boyutta düzenleyen bu bildirgenin de altına ilk imza atan ülkelerden biri olmuştur.

 

Türkiye; beyannamenin ruhuna uygun o k bugüne kadar insan haklarının en üst düzeyde tesis edilmesine, bunların güvence altına alınarak değişen koşul göre geliştirilip uyarlanmasına ve bu evrensel değerlerin, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün tüm dünyada egemen olması noktasında gayretlerine kararlılıkla devam etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle; insan hakları ihlallerinin olmadığı, sevgi ve kardeşliğin egemen olduğu bir dünya temennisiyle başta Milletimiz olmak üzere tüm dünya milletlerinin insan hakları gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

 

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer,“ İnsanların doğuştan ve eşit bir biçimde sahip oldukları hakları ifade eden ulus rası bir belge olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edildiği 10 Aralık 1948 tarihinin seneyi devriyesi her yıl Dünya İnsan Hakları Günü o k kutlanmakta olduğunu hatırlatırken; “ Birleşmiş Milletlerin kurucu üyesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni ilk onaylayan ülkeler arasında yer alan ve derin mazisi boyunca dünyada barış kültürüne önemli katkılarda bulunan Aziz Milletimiz, bu konudaki hassasiyetini ortaya koymuş ve insan hakları konusundaki önemli sözleşmelere taraf olmuştur.

Ülkemizin Beyanname’yi ilk imzalayan ülkeler arasında yer alması, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için önemli adımlar atması, bu konudaki hassasiyetinin göstergesidir. Zaten bizim inancımızda, kültürümüzde hakkı korumak, insanlar arasında ayırım yapmamak, farklılık saygı duymak öne çıkmaktadır. Tarihimiz insan hak ve hukukunun her zaman korunduğuna yönelik örneklerle doludur.

Türkiye Cumhuriyeti devleti, dünyanın neresinde olursa olsun, zulme, haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkmayı şiar edinmiştir. Hoşgörü, kardeşlik, sevgi ve dayanışma konusundaki tarihsel birikim ve deneyimlerimizle; insan haklarının gerçekleştirilmesinde öncü ve etkin rol oynayabilecek örnek tecrübelere sahibiz.

İlçemizde de insan hakları alanında tüm vatandaşlarımızın yanındayız. Engeli olan kardeşlerimiz, çocuklarımız ve kadınlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın bu haklarını en geniş biçimde kullanabilmeleri ve daha iyi hayat standartlarına ulaşmaları için çalışmalarımız devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, toplumumuzun tüm bireylerinde insan hakları bilincinin oluşmasını, benimsenmesini ve toplumun huzur içinde yaşamasını temenni eder, tüm halkımızın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutlarım.” cümlelerini kullandı.

AK Parti Karabük İl Başkanı Av. İsmail Altınöz, "Dünya tarihinde insan hakları ile ilgili ilk beyanname olan ve bütün insanlığı içine alacak şekilde insan haklarını düzenleyen Peygamber Efendimizin(S.A.V.) Veda Hutbesinden 1316 yıl sonra kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kapitalist bir dünyada insan hakları açısından önemli bir kilometre taşıdır.” dedi.

Altınöz mesajında: “AK Parti o k insan haklarına hep insaniyet perver bir anlayışla yaklaşmaktayız. Her bir insanımızın insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için temel hak ve hürriyetlere son derece önem vermekteyiz. İnsan hakları bilincinin yerleşmesi ve hürriyetlerin genişletilmesi için önemli adımlar atan insan odaklı siyaseti şiar edinen bir AK Parti hareketiz.

 AK Parti hükümetiyle, devletle millet arasındaki gönül bağı kuvvetlenmiş 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesiyle kökleşen yönetim geleneğimiz, çağın en yüksek hukuk standartlarıyla günümüz Türkiye' sinde de yeniden hayat bulmuştur. Hükümetimiz kadın erkek eşitliği, işkence ile mücadele, cezaevi reformu, düşünce ve ifade özgürlüğü, dernek kurma ve toplanma özgürlüğü, din özgürlüğü, yargının işleyişi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar ve yolsuzlukla mücadele alanlarında önemli ilerlemeler kaydetmiştir.

 Bizler, dün olduğu gibi bugün de yarın da mağdurun ve mazlumun yanında olmaya, temel insani değerleri herkes için ulaşılır kılmaya, vazgeçilemez ve devredilemez hakları herkes için kullanılır yapmaya devam edeceğiz. Ulus rası camiayı; Suriye' deki, Filistin' deki, Kudüs' teki, Halep' teki mazlumların, kadınların, çocukların acısına duyarlı olmaya, insanlık vicdanını da merhamete davet ediyorum.

15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesini sağlayan aziz milletimiz; devletine, demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkarak dünyada eşi görülmemiş bir kahramanlık destanına imza atmıştır. Kamu düzeninin, huzurun ve esenliğin sağlanması ancak tüm insanlığın ortak bir meselesi haline gelen insan haklarının korunması ve geliştirilmesiyle mümkün olduğu kanaatindeyiz. Bütün gayretimizin ve hedefimizin, hukukun ve insan haklarının en kâmil manada egemen olduğu bir ülke olduğunu ifade ediyor, barış ve huzur dolu bir yaşam dileğiyle, insanlığımız için daha demokratik, daha hür ve müreffeh yarınlar diliyorum. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilişinin 70. yıl dönümü vesilesiyle aziz vatandaşlarımızın ve dünya milletlerinin de İnsan Hakları gününü tebrik ediyorum." ifadelerine yer verdi.