Saat 09.00’da İlçe Kaymakamı Murat Bulacak’ın Kaymakamlık Makamında Protokolün bayramını tebrik etmesi ile başlayan törenler  Misak-ı Milli Demokrasi Meydanında devam etti.

Programa, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı Jandarma Albay Mesut İnam, Resmi Kurum ve Kuruluşlarının Müdür ve Yöneticileri, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Örgütleri Temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 Kaymakamlık, Belediye ve Alay Komutanlığının Anıta çelenk sunumunun ardından saygı duruş ve istiklal marşına geçilirken günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı J. Üsteğmen Seçkin Karadağ yaptı.

Karadağ konuşmasında,” Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında büyük önem teşkil eden 1922 yılında kazandığımız büyük zaferin 94. Yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz.  20.yüzyılın başında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları, dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme vb. gelişmeler sonucunda başlayan 1. Dünya savaşı sonunda Mondros antlaşması imzalanmış, bu anlaşma ile 1000 yıldır yurt edindiğimiz vatanın toprakları dönemin büyük devletleri tarafından işgal edilmiş ayrıca Türk Yurdunun parçalanması anlamına gelen Sevr antlaşması da yurdumuza dayatılmıştır. Böylesine umutsuz görünen bir ortamda Mustafa Kemal ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolası ile aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları büyük bir zaferi kazanmış, 30 Ağustosa gelindiğinde ise düşman kuvvetlerinin büyük bir bölümünü imha etmişlerdir. Bu büyük zafer ile düşmana son darbe de vuru k 9 Eylülde düşman İzmir’de denize dökülmüştür. Türk tarihine altın harflerle yazılan bu zaferle Türk ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe Türkün istiklalinin elinden alınamayacağını, Türklerin yalnız askeri ile değil milleti ile topyekun savaştıkları ispatlanmıştır.  15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan hain darbe girişimine karşı silahlı kuvvetlerimizin vatanına ve milletine gönülden bağlı mensupları mücadeleye tutuşurken 94 yıl önceki ruhu yeniden yakalayan aziz milletimiz bu hainlere ve milletimize doğrulttuğu silahlarına kendilerini siper ederek istiklal ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğini bütün dünyaya haykırmıştır. Bu duygu ve düşüncelerle 30 Ağustos zaferini bizlere armağan eden atalarımız, kahramanlıklarla dolu tarihimiz ve şanlı bayrağımız, korkusuzluğun, yurtseverliğin efsanesi ve destanı olmuşlardır ve sonsuza dek minnetle anılacaklardır. Bu günde başta ulu önder Mustafa kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını aziz hatıraları önünde şükranla bir kez daha eğiliyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Mücahit Rıza Alper Bu bayrak isimli şiiri okudu.

Şiirin ardından Kaymakam Bulacak, Başkan Aksoy ve Albay İnam vatandaşlar, öğrenciler ve askerlerin bayramını kutladılar.

Törenler  vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği askeri geçit töreni ile sona erdi.