Yükseköğretim Kurulu'nda düzenlenen törenle Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno'ya Karabük Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi o k Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno'ya, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nda düzenlenen törenle Karabük Üniversitesi tarafından fahri doktora takdim edildi.

Fahri doktora takdim törenine; Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno ve Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile birlikte Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Çad Yükseköğretim Bakanı David Houdeingar, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Rahmi Er, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, bazı üniversitelerin rektörleri, akademisyenler ve Karabük Üniversitesi başta olmak üzere Türkiye ve Kıbrıs'ta eğitim gören Çadlı öğrenciler katıldı.

“2010 yılında Türkiye’de sadece 4 Çadlı öğrenci vardı, şimdi bu rakam 900”

Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno törende yaptığı konuşmasında, kendisine sunulan fahri doktoradan dolayı büyük bir onur duyduğunu ifade etti. 2010 yılında Türkiye’de sadece 4 Çadlı öğrenci olduğunu söyleyen İtno, şu anda bu rakamın 900 olduğunu bildirerek, “Bu çok önemli bir rakam.” değerlendirmesinde bulundu.

Çadlı öğrencilerin Türkiye’de bulundukları zamanı iyi değerlendirmesi tavsiyesinde bulunan Itno, şunları söyledi: “Katma değerli alanlarda çalışmalıyız ki Çadlı öğrenciler buraya gelsinler ve Çad’a geri geldiklerinde ülkemiz için çalışabilsinler. En iyisine ulaşmaya çalışın. Bir yola girdiğinizde sonuna kadar gitmeniz gerekiyor ve bunu başarılı bir şekilde yapmanız gerekir.” 

Yükseköğretim Kurulu'nda düzenlenen Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno'ya fahri doktora takdim töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Itno ve heyetini Türkiye’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.  

Ülkemizdeki üniversitelerde öğrenim gören ve anadili gibi Türkçe konuşan yüzlerce Çadlı öğrencinin bulunmasından da büyük bir memnuniyet duyuyorum.” diyen Oktay, Türkiye’de yaklaşık 900 Çadlı öğrencinin lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim gördüğünü söyledi.

Türkiye’deki Çadlı öğrencilerin 500'den fazlasının Karabük'te bulunmasının anlamlı olduğunu ifade eden Oktay, şunları kaydetti: “Karabük Üniversitesi bu yıl 200 Çadlı öğrenciye burs imkânı sağlamıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı ise toplam 42 Çadlı öğrenciye burs sağlamıştır. Karabük Üniversitesine öğrenci gönderme sürecinde gösterdikleri özen ve kolaylık sebebiyle Çad Cumhurbaşkanı Deby nezdinde tüm Çadlı yetkilileri tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönemde de Çadlı gençleri burslar ile desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

Konuşmasının sonunda Fuat Oktay, Türkiye-Çad dostluğu ile Karabük ve Encemine şehirlerinin kardeşliğini Karabük Üniversitesi tarafından Itno'ya takdim edilen fahri doktora unvanının taçlandıracağını ifade etti.

YÖK Başkanı: "Ülkemizde 180 farklı ülkeden ulus rası öğrencimiz bulunmaktadır"

Türkiye’deki ulus rası öğrencilerin %5,7’sinin ön lisans programlarında, %69,5’inin lisans programlarında, %17,7’sinin yüksek lisans programlarında, %7’sinin ise  doktora programlarında eğitim gördüğünü ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç şöyle devam etti: “Yani ulus rası öğrencilerimizin yaklaşık %25’i lisansüstü program kayıtlıdır. Amacımız gelecek ilk 3 yılda bu rakamı %30’a çıkarmaktır. Ülkemizde 180 farklı ülkeden ulus rası öğrencimiz bulunmaktadır. En fazla öğrenci Suriye’den gelirken, bu ülkeyi sırasıyla Azerbaycan, Türkmenistan, İran ve Afganistan takip etmektedir. Ayrıca üniversitelerimizde 3.203 yabancı akademisyen görev yapmaktadır.

Karabük Üniversitesinin Türkiye’de en çok ulus rası öğrenci alan dördüncü üniversite olduğunu dile getiren YÖK Başkanı Saraç, ülkemizin Çadlı öğrencilere her sene lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde devlet bursu tahsis ettiğini belirtti.

Rektör Polat: "Çadlıların gönlünde kocaman bir evim var"

Konuşmasında Çadlı öğrencilerin kendileri için ayrı yeri olduğunu anlatan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, "Çadlı öğrenci başkanı 'Çad'da size bir ev yapalım, oraya gelin' dedi. Fiziki o k Çad'da bir evim olmadı, olmayacak ama şunu çok iyi biliyorum ki Çadlıların gönlünde kocaman bir evim var." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların sonunda Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno’na fahri doktora diplomasını taktim etti.