Karabük’ün Safranbolu ilçesinin UNESCO Dünya Miras Listesine dâhil oluşunun 25. yılı münasebeti ile ilan edilen “2019 Karabük Kültür Buluşmaları ve Sanat Buluşmaları” kapsamında, TRT tarafından hazırlanan ve Yönetmenliğini Nuh Bağcı’nın yaptığı “Emanetim Safranbolu” adlı belgesel filmin gala gösterimi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.                                                                     

Gala programına, Karabük Valisi Fuat Güler, Mülkiye Başmüfettişi İzzettin Küçük, Karabük Milletvekilleri Niyazi Güneş ve Hüseyin Avni Aksoy, Vali yardımcısı İsmail Bayata, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Mehmet Ceylan, TRT Genel Müdür yardımcısı Tuncay Yürekli, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Siyasi Parti ve STK Temsilcileri, vatandaşlar ve çok sayıda basın mensubu katıldı.       

Verilen kokteylin ardından Gala Programının açılış konuşmasını Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer yaptı. Konuşmasına, “Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesine dâhil oluşunun 25. Yılı ve Karabük Kültür Buluşmaları ve Sanat Buluşmaları münasebeti ile TRT tarafından hazırlanan Emanetim Safranbolu belgesel film galası için bir aradayız.” diyerek giriş yaptı.               

Hazırlanan belgeselde birçok insanın emeği olduğunu, yine bu belgeselin Safranbolu’nun UNESCO Miras Listesine girmesinde önemli bir faaliyet alanı olan kültür sanat etkinliklerinde önemli bir nokta olduğunu ifade eden Ürkmezer konuşmasının devamında; “Bu belgeselin hayata geçmesinde elbet ki en büyük destek Kültür ve Turizm Bakanlığından geldi. Yine TRT’nin desteği ve bu projeyi sahiplenmesi bizim için çok önemli. Bu, TRT’nin bir Dünya Miras Kenti olan Safranbolu’ya verdiği önemi gösteriyor. Bu vesile ile Safranbolu’yu tüm dünyaya tanıtmak için emek harcaması bizleri ziyadesi ile mutlu ediyor. Bu nedenle en başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile TRT’ye teşekkür ediyorum.  Yine başta Sayın Yönetmenimiz olmak üzere bütün ekibin büyük emekleri var. On teşekkür ediyorum. Şu an Rize Valisi o k görev yapan Sayın Kemal Çeber’e teşekkür ediyorum.  Aytekin Kuş ve İbrahim Canpulat beyefendinin emeği büyüktür. Elbette ki Karabük Valiliği ve Kültür Turizm Müdürlüğüne, Safranbolu halkına ve Safranbolu’nun bu gün Dünya Miras Listesine girmesinde vesile olan bütün Safranbolulu hemşerilerime teşekkürü borç biliyorum. Safranbolu’da görev yapmak benim için çok büyük bir gurur ve onur. İnşallah gelecek kuşak da bizler aldığımızdan daha iyisini bırakmak nasip olur. Bu belgeselin gelecek kuşak güzel bir hatıra olacağına inanıyor, bu vesile ile bir kez daha emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Safranbolu’ya Gelmek, İnsanı Tazeliyor, Yeniliyor ve Güçlendiriyor” 

Galada konuşan daha önce Safranbolu Kaymakamlığı ve Karabük Valiliği görevlerinde bulunmuş olan İzzettin Küçük ise “Safranbolu’ya bir daha gelmek ve sizlerle birlikte olmak gerçekten mutluluk verici. İnsanı tazeliyor, yeniliyor, güçlendiriyor. Buraya gelen herkesin de bunu hissettiğini düşünüyorum Tarihi bir yere gelmek sadece tarihi bir eseri görmek değildir. İlk görüşte o dinginliği, huzuru, sükûneti hissediyorsunuz. Çünkü bu şehri inşa eden akıl bunların üzerine kurmuştur bu şehri.  Burada görev yaptığım süre zarfında hep bunu gördüm. Komşuya olan saygıyı gördüm. Bu şehir kaderine el koymuş, bu şehrin bütün heybeti ile ayakta durması için hayatını adamış insanlarla bu güne gelmiş. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaşayan sağlıklı bir ömür diliyorum. Ben bu vesile ile böyle güzel bir programa davet ettikleri için Sayın Valimize, Rize Valimize, TRT’nin Sayın Genel Müdür Yardımcımıza, Turizm Bakanlığımıza, çok değerli Kaymakamımıza ve bu şehrin insanlarına teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Safranbolu’da Güzel Ve Bereketli Bir Çekim Süreci Geçirmişler” 

 TRT Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Yürekli ise galada yaptığı konuşmada, “ Öncelikle böylesi tarihi güzelliklere sahip olan Safranbolu’ya bizleri davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. TRT o k bizler geçmişte olduğu gibi bu günde kültürü, geleneği ve sanatı yayarak ülke mirasını yeni nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Ülkemizin kadım tarihinden, milletimizin ruh ve gönül dünyasından beslenen TRT, Türk Milletini tarih boyunca güçlü ve yıkılmaz kılan güçlerin başında milli ve manevi değerlerin de geldiğini bilerek hareket ediyor. Ekimizden aldığım bilgilerden de Safranbolu’da güzel ve bereketli bir çekim süreci geçirmişler. Bu nedenle ayrıca mutluyuz. Belgeselin ortaya çıkmasın emeği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Vali Gürel, “Safranbolu Kıymetli Bir Yer” 

Son o k galada konuşma yapan Karabük Valisi Fuat Gürel, göreve yaklaşık 5 ay önce başladığını ifade ederek, “Safranbolu ne söylenirse az diyebileceğimiz kıymetli bir yer. Zamanımızın büyük bir bölümünü o tarihi kentin içerisinde geçirdiğimiz eşsiz bir kent. Böyle bir kentin kaybolmasını önleyen Safranbolulu ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu güzel belgesel eğer ortaya çıkmışsa, bu güzel belgeselin malzemesini koruyan zamanın Belediye Başkanlarını, Kaymakamlarını, yöneticilerini yad etmek istiyorum. Bakınız Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde yüksek binalardan yakınırken Safranbolu ve Beypazarı’ndan söz etti. Bu şehirleri yeniden kuramazsınız. Bu şehirler geçmişimizden bizlere emanet bırakıldı. İnşallah gelecek nesillere de aynı şekilde ulaştırmak gayretindeyiz. Bu belgesel de onu göreceğimizi umut ediyorum. Bu tür çalışmaların hazırlanmasında pek çok kişinin emeği var. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, TRT Genel Müdürlüğümüze, Kaymakamlığımıza, Belediye Başkanlığımıza, değerli yönetmenimize, Aytekin Kuş beyefendiye ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından TRT tarafından hazırlanan Yönetmenliğini Nuh Bağcının üstlendiği “ Emanetim Safranbolu “ belgesel filmi izlendi.   

Uzun süre alkışlanan Emanetim Safranbolu Belgesel Filminin ardından TRT Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Yürekli, Yönetmen Nuh Bağcı, Kameramanlar Çetin Altınsoy ve Aziz Danyıldız ve Kurgu Ülkü Yerlikartal’a Protokol Üyeleri tarafından plaket takdim edildi.