Karabük’ün Yenice ilçesinde Şeker Kanyonu üzerine yapılması planlanan HES (Hidroelektrik Santral) ile ilgili uzun süredir devam eden tartışmalar geçtiğimiz haftalarda yeni bir boyuta taşınmış ve HES ile ilgili açılan davada mahkemece bilirkişi tespiti yapılmıştı.

Karabük’ün sayılı turizm bölgelerinden birisi olan Yenice Şeker Kanyonu'nda yapılması planlanan HES’le ilgili 9 kişiden oluşan bilirkişi, 22 Nisan'da keşif yapmaya hazırlanıyor.

Mahkeme Rapora Göre Karar Verecek

22 Nisan'da yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesine Pamukkale Üniversitesi'nden 7, Kastamonu Üniversitesi'nden 2 bilim insanı katılacak.

Yenice Platformu öncülüğünde Yazıköy ve Tır köyleri tüzel kişilikleri adına Kastamonu İdare Mahkemesi'nde açılan iki davayla ilgili yapılacak bilirkişi incelemesi ve keşfinden sonra rapor tutulacak. Tutulacak rapor bir ay içerisinde üç nüsha o k mahkemeye sunulacak. Raporun içeriğine göre mahkeme kararını verecek.

22 Nisan Pazartesi günü saat 09.30'da başlayacak keşif ve bilirkişi incelemesinde Avukat Hüseyin Aksoy ile davaya müdahil olan Türkiye'nin en eski derneklerinden Türkiye Ormancılar Derneği Avukatı Kemal Aybek savunma yapacaklar.

Destek Çığ Gibi Büyüyor

Bilirkişi incelemesini izlemek üzere binlerce kişinin o gün Şeker Kanyonu'nda olması bekleniyor.

Çevre dernekleri de bu konuda Yenice Platformu'na destek veriyor. Karabük TEMA, Zonguldak TEMA ve Ankara TEMA'nın destek için o gün Şeker Kanyonu'nda olacakları öğrenildi.

 Ayrıca, Yaşanabilir Zonguldak Platformu da davanın en büyük destekçilerinden birisi.

İstanbul  Üniversitesi Orman Fakültesi eski Profesörlerinden Doğan Kantarcı da o gün Yenice'de olmaya hazırlanıyor. Alanında  ve bu konularda uzman bir bilim insanı olan Kantarcı, ülkenin birçok yerinde yaptığı çevre dostu çalışmalarla tanınıyor.

Ayrıca, Yenice içinden de destek gelmeye devam ediyor. Yazıköy, Tır, Hisar ve Güney Köyü muhtarları da bu konuda çok duyarlı davranıyor. Yenice ve Yortan Belediyeleri, AK Parti, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin teşkiltaları da 22 Nisan'da Şeker Kanyonun'da olacaklarının bilgini verdi. 

CHP Karabük İl Teşkilatının da o gün Yenice'de olacağı gelen bilgiler arasında.

"Bu dava Yenice'nin davasıdır"

Yenice Platformunun Sözcüsü Mustafa Akay yaptığı açıklamada bu davanın önemli olduğunu belirterek; "Bu dava Yenice'nin davasıdır. Gelecek kuşakların davasıdır. Böylesine önemli bir günde kimsenin suskun kalmaya hakkı yoktur. O gün herkesi oraya bekliyoruz. Şeker Kanyonu sadece Yenice'nin değil, aynı zamanda Karabük'ün, Zonguldak'ın, Türkiye'nin hatta dünyanındır. Doğanın özene bezene oluşturduğu bu güzelliği yok etmeye kimsenin hakkı yoktur. O nedenle,  başta Yenice olmak üzere o gün Karabük, Zonguldak ve çevre il ve ilçelerden dostlarımızı yanımızda görmek istiyoruz. O gün,  binlerce kişi orada olmalıdır." dedi.