CEHD Derneği ile ilişkili oldukları iddiasıyla geçtiğimiz yıl yapılan operasyonla gözaltına alınan, tutuklanan veya halen tutuksuz yargılanmaları devam edenlerden 6 kişi Diyanet’ten ihraç edildi.

Safranbolu’da merkezli kurulan ve FETÖ ile ilişkili nedeniyle 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile kapatılan ve üyelerinin büyük çoğunluğu din görevlilerinden oluşan CEHD derneği üyelerine ilişkin geçtiğimiz yıl büyük bir operasyon başlatılmıştı.

Geçtiğimiz yıl 11 Mart tarihinde Karabük İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat, TEM, KOM ekipleri ve Safranbolu İlçe Emniyet Müdürlüğünce Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik o k yapılan operasyonda; Safranbolu ilçe Müftülüğünde halen aktif o k görevde iken aralarında imam ve din görevlilerinin olduğu T.Ö, H.U,  H.B, A.D, N.E, N.A, E.K. isimli şahıslar gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alındıktan sonra sorgulamaları tamamlanarak 23 Mart 2018 tarihinde savcı ve hakim karşısına çıkarılan 7 İmam ve Din görevlilerinden oluşan zanlılardan 5 tanesi (H.B, A.D, N.E, N.A. ve E.K ) çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken,  Hamdi U. ve Tufan Ö. Tutuklanarak ceza evine gönderilmişti. Tutuklanan Tufan Ö. nün aksaçlı o k bilindiği ve böyle hitap edildiği öne sürülmüştü.

Tutuklu ve Tutuksuz yargılanan 7 kişinin yerine Müftülük tarafından vekil görevlendirme yapılırken bu kişiler maaşlarını kanuni oranda almaya devam ettiler.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası resmi kurum CEHD ve üyelerine ilişkin ciddi şikâyetler olmasına rağmen Karabük ve Safranbolu Müftülükleri tarafından korundukları, işlem yapılmadığı, şikayetlerin Sümen altına atıldığı şeklinde ciddi iddialar geçen süreçte konuşulmuştu.

Geçtiğimiz ocak ayında ise Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan iki müfettiş Karabük ve Safranbolu müftülüklerinde inceleme ve soruşturma yapmıştı.

AYLAR SONRA GELEN İHRAÇ

Karabük Derin Haber o k haber kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgilere göre, Karabük Emniyet Müdürlüğü birimlerinin operasyonunun üzerinden geçen 14 ay sonra ihraç kararı geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı teftiş kurulu bir süre önce aldığı karar ile adı geçen 7 din görevlisinden tutuklu yargılanmasına karar verildikten sonra tutuksuz yargılanmaya çevrilen Hamdi U ve Tufan Ö. nün, tutuksuz yargılanan H.B, N.E, N.A. ve E.K ihracına karar verdi ve Karabük Müftülüğü’ne gönderilen karar dün (Berat Kandili)inde ilgililere tebliğ edildi.

İhraç kararının seçimlerden önce alındığı ancak yeni uygulandığı şeklindeki iddialar ise neden bekletildi şeklinde soru işaretleri oluşturdu.

Öte yandan halen yargılaması devam eden A.D. nin ihraç edilmemesi, yargılanması devam etmesine rağmen Tufan. Ö'nün yaklaşık 3 ay önce emekliliğinin kabul edilmesi dikkatleri çekti.

YENİ İHRAÇ KARARLARI YOLDA MI?

Diğer yandan kamuoyuna sızan bir diğer iddiaya göre Diyanet İşleri Başkanlığı teftiş kurulu tarafından yeni ihraç kararlarının alındığı ve kısa bir süre içerisinde bu kararın uygulanacağı belirtiliyor.

CEHD OPERASYONLARI BİTTİ Mİ?

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce “Devlet kurumlarında ne yazık ki hala FETÖ’yü temizleyemedik. Yeteri kadar mücadele edemedik” şeklindeki uyarısı, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanlığı Kanun Hükmünde Kararnamesi ile FETÖ terör örgütü ile ilişkisi dolayısı ile kapatılan CEHD derneği’nin sadece 7 kişiden mi oluştuğu, soruşturma ve operasyonların bitip bitmediği, ilk operasyon sonrası devamı geleceği beklentisine rağmen aylardır yeni bir gelişmenin yaşanmaması ise CEHD Operasyonlarına ne oldu, operasyonların devamı ne zaman yapılacak, bitti mi soruları kamuoyunda sorulmaya devam ediyor.