Bayram telaşı ve ziyaretleri ile öğün düzeninin değiştiği, et ve tatlı tüketiminin artış gösterdiği kurban bayramında beslenme düzenimize özellikle dikkat etmemiz gerekir. Beslenme konusuna gereken önemin verilmemesi sebebiyle nefes darlığı, sindirim sistemi problemleri, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmesi rahatsızlıkları görülebilir. Özellikle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları önemli risk grubudur. Kurban bayramında uyulması tavsiye edilen bazı beslenme önerilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bayram sabahı kahvaltısı aileler için oldukça önemlidir. Ancak kahvaltıda kızartmalar, hamur işleri, yağlı pastane ürünleri, sucuk veya salamlı omletler, bal, kaymak gibi besinlerden uzak durulmalı; az tuzlu ve az yağlı peynir çeşitleri, salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, haşlanmış yumurta veya yağsız sebzeli omlet ve tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Kahvaltı için zamanı olmayanlar kahvaltı öğününü atlamamalı, süt ve bir avuç kuruyemiş tüketilebilir.
  • Etler kaliteli protein açısından en önemli besinlerdir ve buna ek o k demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B1, B6, B12  ve A vitaminleri içermektedir. Ancak yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa bile kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir. Bu sebeple et tüketiminde aşırıya kaçılmamalı; günde 2 - 3 porsiyonu geçmemelidir.
  • Et hazırlamada kullanılan et kesme tahtaları her zaman ayrı olmalı, çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi bu tahtada yapılmamalıdır.
  • Et pişirme yöntemi o k; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Etle yapılan yemeklere ayrı o k yağ kullanılmamalı etin kendi yağında pişirilmelidir.
  • Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze, salata, taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem ile sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini artırarak kansızlığın önlenmesine yardımcı olur.
  • Etlerin saklanması konusunda ise; etler birer yemeklik olacak şekilde küçük parça ayrı k, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarı k buzdolabının buzluk kısmında (-2 derecede 3-5 gün) veya derin dondurucuda (-18 derecede 3 ay) saklanmalıdır. Etler oda sıcaklığında çözdürülmemeli bir gün önceden buzluktan çıkarılıp buzdolabı sıcaklığında çözdürülmeli ve hemen pişirilmelidir, ayrıca çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır.
  • Bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içilmeli. Bayram ziyaretleri sırasında tüketilen fazla çay ve kahve, mide problemlerine, uykusuzluğa ve kalpte ritim bozukluklarına sebep olabileceğinden bu tür içecekler tüketilirken miktarlarına dikkat edilmelidir.

Bayramda tatlı o k şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü az şekerli tatlılar, içecek o k hazır meyve suları ve gazlı içecekler yerine ayran,açık bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.