Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş, yurtdışından tedarik ettiği ve üretime girdiği malzemelerini taşıyan gemilerin tahliye işlemini gerçekleştiren Eren Limanı’na yapılan demiryolu hattı ile 1,5 Milyon ton yük taşıdı.
Demir cevheri, palet, koklaşabilir kömür, kök kömürü vb. malzemeleri taşımak için Kardemir’in Eren Limanı’na demiryolu İltisak hattı (ara bağlantı) bağlanmasına yönelik çalışmaları uzun süredir sürüyordu.
Eren Enerji – Kardemir ve TCDD’nin ortak yürüttüğü demiryolu hattı projesi geçtiğimiz Ağustos ayında tamamlanıp, Kardemir demiryolu ile limana bağlandı. TCDD, Eren ve Kardemir yetkililerinin de katıldığı test çalışmalarının başarıyla tamamlandığı öğrenildi.

1,5 MİLYON TON
DEMİRYOLU İLE TAŞINDI

Edinilen bilgilere göre; Kardemir, 2015 yılında limandan 34 gemiden yaklaşık 2,5 milyon ton tahliye yaptı. Bunun yaklaşık 1,5 milyon tonu Liman - TCDD Çatalağzı Rampa arası 5 km karayolu taşıması yapıldıktan sonra demiryolu ile Kardemir’e taşındı.

BİRÇOK SIKINTI ÇÖZÜME KAVUŞTU
Ayrıca İltisak hattı bağlantısı bazı problemleri de önlüyor. Çalışmalar neticesinde Liman-Çatalağzı TCDD rampası arasında yapılan karayolu taşımasının ve rampada yapılan yükleme operasyonun mahalle içinde olmasının yarattığı olumsuzluklar, zorluklar ve şikâyetler önlenmeye başlandı.
Liman-Kardemir arası direk karayolu taşımacılığına da artık gerek kalmayacak. Zonguldak’ta şehir içinden yapılan taşımacılığın yarattığı olumsuzluklar da önlenmiş oldu.
Bu bağlantı ile liman stok sahalarının hızlı boşaltılması da sağlanırken, gemilerin demirde uzun bekleme süreleri de önlendi.
Gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte Limandan - Kardemir’e taşınan yük miktarının da artacağı öğrenildi.