İş adamı Şefik Dizdar tarafından yapılan ve 5 Yıldızlı otel o k lanse edilen Safranbolu Hilton Garden Inn otelinin Turizm Bakanlığı'ndan alınması gereken turizm işletme belgesinin olmadığı ortaya çıktı.

Şubat 2017 de resmen faaliyete giren Safranbolu Hilton Garden Inn'in açılışına, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük milletvekilleri Mehmet Ali Şahin ve Burhanettin Uysal, Karabük ve Bursa valileri ile çok sayıda protokol katılmıştı. 

Geçen zaman içerisinde özellikle Safranbolu aslanlar mevkiindeki eski lunapark alanı ile ilgili çıkan tartışmaların ardından otelin henüz Turizm Bakanlığı'ndan Turizm İşletme Belgesi almadığı ve turizm belgesiz çalıştığı ortaya çıktı.

İŞTE BELGE

Şefik Dizdar'a ait Safranbolu Hilton Garden Inn otelinin Turizm İşletme Belgesi olmadığı şeklinde Karabük Derin Haber'e ulaşan bilginin doğruluğunu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda araştırdık. Yatırım işleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız görüşmede hem şifaen verilen turizm işletme belgeleri içerisinde böyle bir otelin olmadığını belirttiler, hemde Bakanlığın resmi internet sitesinde 31 mart 2017 tarihi ile güncel listesinden sorgulanabileceğini belirtildi. Yaptığımız sorgulamada gördüğünüz gibi Türkiye'de Turizm Belgesi almış 5 tane Hilton Garden Inn oteli içerisinde Safranbolu'nun olmadığını teyit ettik.

GENEL MÜDÜR ONUR İSLAM

Safranbolu Hilton Garden Inn oteli Genel Müdürü Onur İslam ile yaptığımız görüşmede ise, islam, turizm yatırım belgelerinin olduğunu, işletme belgesi için başvuru yapıldığını, yatırım belgesi ile otelin ticari faaliyetlerini sürdürebileceğini söyledi. Genel Müdür İslam, otelin turizm yatırım belgesine göre 5 YILDIZLI bir otel olduğunu söyledi.

KAMU OYUNA 5 YILDIZLI OTEL LANSE EDİLDİ

İş Adamı Şefik Dizdar tarafından yapılan Safranbolu Hilton Garden Inn oteli açılışından önce ve açılışı sırasında da 5 yıldızı otel o k lanse edildi. Hem yerel hemde ulusal basında ve sosyal medya da da bu şekilde haberler yer aldı.

Dizdar Karabük Derin Haber sitesinin sahibi Sait ALICI'nın aylar önce hazırlayıp sunduğu Alıcı Gözüyle programına da canlı yayın konuğu olmuş ve Safranbolu'ya 5 Yıldızlı bir otel yapıldığını söylemişti.

">Açıklama videosunu izlemek için yazının üzerine tıklayınız

5 YILDIZLI OTELE KAPALI OTOPARK ŞART

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yaptığımız araştırmalarda ilgili yönetmeliğin 5 Yıldızlı oteller için kapalı garaj yada otopark zorunluluğu getiriyor. İşte ispatı.

Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik

  Oteller

            Madde 19 - (Değişik: 05/03/2011 tarih, 27865 Sayılı R.G) Oteller, aslî fonksiyonları müşterilerin konaklama ihtiyaçlarını sağlamak olan, bu hizmetin yanında, yeme-içme, spor ve eğlence ihtiyaçları için yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de bünyelerinde bulundurabilen tesislerdir. Oteller; bir, iki, üç, dört ve beş yıldızlı oteller o k sınıflandırılır.

Beş yıldızlı oteller; yerleşme durumu, yapı, tesisat, donanım, dekorasyon ve hizmet standardı o k üstün özellikler gösteren ve toplam personelinin en az yüzde yirmibeşi konusunda eğitim almış personelden oluşan en az yüzyirmi odalı otellerdir. Beş yıldızlı oteller, dört yıldızlı oteller için aranan ilave o k aşağıda belirtilen nitelikleri taşır:

a) Müşterilerin ineceği veya çıkacağı kat sayısının birden fazla olması hâlinde otelin kapasitesiyle orantılı müşteri asansörü.

f) Beşinci fıkranın (r) bendinde belirtilen ünitelerden en az altı adedi.

g) Yirmidört saat oda servisi.

h) Garaj veya üzeri kapalı otopark, bu mahallerde yirmidört saat görevli personel.

MEHMET ALİ ŞAHİN'IN BİLGİSİ VARMIYDI?

Safranbolu Aslanlar mevkiindeki Lunapark alanı diye bilinen bölgeye yapılması planlanan Kültür Merkezi'nin izinlerinin alınması için anıtlar kurulunda ciddi efor sarfedildi. Ancak projenin içerisinde otelin kapalı otoparkı o k kullanılabileceği bir otopork'ında yer alıp almadığı konusunda proje detayı Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin'e anlatılmışmıydı.

Zira otelin açılışında konuşan Karabük Milletvekili Şahin; "Şefik Didar’ın otelin hemen yanına da Safranbolu Kültür Merkezi yapmayı vaat ettiğini hatırlatan Şahin, “Projesi hazırlandı, anıtlar kurulunda onay bekliyor. Bir an önce o doysa çıkmalı, böylesine hayırlı bir işin temelini bir an önce atabilmeliyiz. Anıtlar Kurulu tabi ki sit alanında olan Safranbolu’yu korumakta tabi ki, titizlik gösterecek ama Anıtlar Kurulu, Safranbolu’nun gelişmesine de engel olmama konusunda aynı titizliliği gösterecek.” şeklinde konuşmuştu.

GÖREV SAFRANBOLU BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNDE

Kamuoyunda ciddi yer tutan bu tartışmaların ardından, gözler yarın yapılacak olağanüstü Safranbolu Belediye Meclis toplantısına çevrildi. Safranbolu'nun göbeğindeki oldukça kıymetli Safranbolu Belediyesine ait bu arazinin,  50 bini aşkın nüfusunun tamamına hizmet edecek bir şekilde kullanılıp kullanılmayacağına, Safranbolu Belediyesi'nce önceden hazırlanan Kültür Merkezi Projesi ve altındaki otopark ın yapımının kamuoyu açısından herhangi bir rahatsızlık yaratıp yaratmayacağını düşünerek karar verecekler.