Seçimli Genel Kurul Öncesi

KARDEMİR Kulisleri

KARDEMİR’in seçimli genel kurulu öncesi oldukça hareketli olması nedeniyle bizlerde an be an NELER OLUYOR? Sorusuna ışık tutmaya çalışıyoruz.

Hatırlanacağı gibi dünkü Sait ALICI’nın dünkü Alıcı Gözüyle köşe yazısında KARDEMİR Genel Müdürlüğü İstanbul’a taşınacak mı konusunu ele almış ve muhataplarından, Yönetim Kurulu’na girmeye niyetli olanlardan bu konuda kamu oyununun açıklama beklediğini belirtmiştik.

“GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KARABÜK DIŞINA KİMSE ÇIKARAMAZ” diyorlar

Dün gün boyu, Yönetim Kuruluna girmeye aday kişiler, demir çelik sektöründe etkin ve karar verici üst düzey bürokratlar ve siyaset çevreleri ile bir takım görüşmelerimiz oldu.

Sayın Çağrı Güleç ve Sayın Kamil Güleç ile yaptığımız görüşmelerde, özellikle Kardemir Genel Müdürlüğü’nün mutlaka Karabük’te kalması noktasında ciddi bir hassasiyet içerisinde olduklarını hissettik. Güleç ailesinin, daha da büyüyen bir Kardemir’de yönetim yapısının değişmesinin, Karabüklü hissedarların yönetimde temsil edilmemesinin ileride olumsuz sonuçlar doğurabileceği endişesini taşıdıkları kanaati bizde oluştu.

Sayın Talat Yılmaz, bazı çevrelerce dillendirilen, Yönetim Kurulu Başkanı olacak şeklindeki söylemlerine, “Kendisinin böyle bir talebinin olmadığını, bunun seçimli bir Genel Kurul olduğunu, kimin yönetime girip girmeyeceğinin, yönetim yapısının nasıl oluşacağının orada netleşeceğini, oluşan yönetim kurulu içerisinde kimin Yönetim Kurulu Başkanı olup olmayacağının ancak yönetim yapılandıktan sonra belli olabileceği” şeklinde bir yaklaşımda bulundu. Yılmaz, ilk yirmi ye aday bir şirketin çok daha profesyonel bir yönetim kuruluna sahip olması gerektiğini ısrarla vurguladı. Kardemir Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınacağı şeklinde oluşan algıya karşılıkta, Genel Müdürlüğü Karabük’ten başka bir yere götürmeye kimsenin gücünün yetmeyeceği şeklinde bir yaklaşımda bulundu. Talat Yılmaz kendisi ile ilgili gelişen bazı eleştirilere de açıklık getirdi.

Sayın Mustafa Yolbulan, olgun, tam bir profesyonel edası ve VELİAHT olmuş dedirtecek tavırları ile ısrarla Kardemir Genel Müdürlüğü’nün Karabük’ten İstanbul’a taşınmasının söz konusu olmadığını vurguladı. Hatta bu söylentileri BAZI KİŞİ YA DA ÇEVRELERİN bilerek ortaya attığını ima etti. İstanbul’da açılmış olan ofisin, sık sık oluşan ve oluşacak uluslar arası ticari görüşmelerin daha etkin ve zamanında yapılabilmesi, yurt dışı satış ve alımların daha profesyonel yapılabilmesi, kurumsal bankacılık işlemlerinin artık İstanbul’a  kayması nedeniyle finansman departmanının bazı bölümleriyle İstanbul’da çalışmasının gerekliliğini ortaya koydu.

Sayın Mustafa Yolbulan, aile den kimlerin yönetim kuruluna gireceği konusunda net bir açıklama yapmazken özellikle Kardemir’de etkin iki aileden söz edildiğini ancak yıllardır yönetimlerde var olan ve hissedar o k etkin olan Yücel ailesi’nden hiç söz edilmediğine dikkat çekerek Yücel ailesinin alacağı tavrın da önemine işaret etti.

ONURSAL BAŞKAN MUTULLAH YOLBULAN

Burada gerçekten kendisine çok saygı duyduğumuz Mutullah Yolbulan’a bir paragraf açmak isteriz. Sayın Mustafa Yolbulan ile yaptığımız görüşmede, Mutullah Bey yeni yönetim’de yer alacak mı? Şeklindeki sorumuza, Mutullah beyin rahatsızlığından, yaşının da gereği o k yönetimlere etkin katılamayışından bahsederek, “Mutullah bey bir yönetim de var ise ancak başkan o k var olur. O bizim her zaman başkanımız” diyerek cevap verdi. Bizim anladığımız kadarı ile Sayın Mutullah Yolbulan yönetimde yer almayacak. Yerine kimin gireceği konusunu ise bir sonraki yazımıza saklayalım.

DEVLET VE SİYASET NE DÜŞÜNÜYOR?

 Devletin özellikle çelik sektörü üzerinde etkin çok üst düzey bürokratları, siyasetin etkin çevreleri ve üst düzey siyasetçiler ile yaptığımız görüşmelerde ise edindiğimiz ilk intiba, bu kadar büyük bir şirketin kendi haline bırakılamayacağı oldu. Üç milyon ton hedefini üç buçuk milyon tona revize eden, bu kadar büyük bir üretimin oluşturacağı ciro, kaliteli yuvarlak, ray ve demiryolu tekeri üretim bandının stratejik önemi dikkatle vurgulandı.

Yaptığımız görüşmelerde çok dikkatimizi çeken bir diğer konu ise, yüzde yüzü borsada olan, çok fazla hissedarı olan bir şirketin yüzde 10-15 gibi çok düşük bir hisse topluluğu ile yönetilmesinin temsilde adalet açısından sakıncaları dile getirildi. Bu konuda ki HASSASİYET ne SONUÇ getirir hep birlikte göreceğiz.

GENEL MÜDÜR DEĞİŞİR Mİ?

Bu konudaki yazımızın geniş kısmını yarına bırakalım. Ancak yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz sonuç ise sanki Genel Kurul sonrasında Genel Müdür’den başlayarak üst düzeyde ciddi bir yapısal değişiklik olacağı şeklinde bizde kanaat oluştu.

TİCARET YAPMA HAKKI’NDAN VAZ GEÇİLİR Mİ?

Yıllardır eleştiri konusu olan, açılan davaların özünü teşkil eden TTK’nın 395 ve 396. Maddeleri yine genel kurul gündemine alınırken, biz bu konuyu bütün görüşmelerimizde sorduk. Öncelikli satış ve Yönetim Kurulu Üyelerinin şirket ile ticaret yapmalarından vazgeçilebilir mi? Sorusunu dile getirdik. Bir sonraki yazımızda, bu konuda ne düşünülüyor, siyaset ve devlet nasıl bakıyor, aslında mücadelenin altında bu mu var? Açıklamalarına yer vereceğiz.

Karabük Derin Haber o k Kardemir Seçimli Genel Kurulu öncesi atmosferi ve gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz.