Gelen açıklamaya göre; E-Ticaret siteleri, aracı hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar 1 Aralık 2017 Cuma gününden itibaren 30 gün içinde sisteme kayıt olmak ve bildirim yapmak zorunda oldukları aksi takdirde kayıt ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere Bakanlık tarafından 5.000 liradan 20.000 liraya kadar idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

ETBİS'E KAYIT OLMAK KİMLERE ZORUNLU?

"Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcılar ve yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar da faaliyetine başlamadan önce ETBİS sistemine kayıt olmak zorundadır" denildi.

Ayrıca, sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ise ticaretin yıllık hacmine ilişkin bildirimin her yıl Mart ayı sonuna kadar yapılması gerekiyor.

ETBİS’ e kaydolan ve bildirimde bulunan işletmelerin internet adresleri ile gerekli görülen bilgileri “ www.eticaret.gov.tr” adresinde yayımlanacak. Bu sayede vatandaşlar e-ticaret işletmelerine ait internet adresi, ticaret unvanı ve MERSİS numarası gibi bilgilere kolaylıkla erişebilecek olup, vatandaşların dolandırılma riski azaltılacak.