Geçtiğimiz haftaki köşe yazımızda “AK PARTİ’DE AĞABEY KİM OLACAK?” başlığı ile bir harmanlama yaptık. Gerçekten de aldığımız geri dönüşler çok önemli bir noktaya parmak bastığımızı ortaya çıkardı.

Elbette birinci sırada aday olacak AĞABEY’in yanı sıra özellikle ikinci sıra kim olur sorusu oldukça önemli. Bölgesel dengelerden, çalışkanlığına, tabanda sevilirliğinden,  yıpranmışlığına birçok nokta ikinci sıra adayının tespitinde önemli kriterler olacaktır.

İŞTE AKLA GELEBİLECEK İSİMLER VE SIRALAMA

Eğer birinci sıra milletvekili adayı o k Sayın Mehmet Ali Şahin ile devam edilir ise o zaman ikinci sırada Safranbolu, Yenice ya da merkez kökenli bir ikinci sıra adayı olması büyük ihtimaldir. Bu durumda akla gelebilecek isimler kimler olur sorusunun cevabını aradığımızda,  Karabük merkez’den Tuncay Özcan, İsmail Altınöz, Özgür Ulupınar, Safranbolu’dan Zafer Çubukçu, Burak Ceylan, Ali Kaya, Ahmet Nur, Yenice’den Sertaş Karakaş, Dursun Döngel, Serdar Akça, kökeni Karabük dışındaki illerden olan, Timurçin Saylar, Burhanettin Uysal isimlerinden birisi ikinci sıra, aynı kökenli olmayan bir diğeri ise üçüncü sıra adayı olabilir.

Sayın Mehmet Ali Şahin milletvekili adayı olmaz ise, bir önceki yazımızdaki  AĞABEY sorusunun cevaplarından birisi olan Sayın Mehmet Ceylan olur. Bu durumda ikinci sıra şu isimlerden oluşabilir; Eskilerin söylemiyle Çankırı kökenli o k adlandırılanlardan Cumhur Ünal, Sedat Namal, Nurettin Tümen, Ali Keskinkılıç, Ahmet Erorhan, Emin Demir, Karabük merkez’den Osman Kahveci, Tuncay Özcan, İsmail Altınöz, Özgür Ulupınar, Yenice’den Sertaş Karakaş, Dursun Döngel, Serdar Akça, kökeni Karabük dışındaki illerden olan, Timurçin Saylar, Burhanettin Uysal isimlerinden birisi ikinci sıra Ak Parti milletvekili adayı olabilir.

AĞABEY kim olur sorusunun bir diğer karşılığı olan Sayın Mustafa Ünal parti tabanının ve teşkilatların talebi karşısında aday olmaya ikna edilir ise, Sayın Ünal’ın kendi ikinci sırasını tespit edebileceği de göz önünde bulunduru k muhtemel diğer ikinci sıra adayları şu isimlerden oluşabilir; Eskilerin söylemiyle Çankırı kökenli o k adlandırılanlardan Cumhur Ünal, Sedat Namal, Nurettin Tümen, Ali Keskinkılıç, Ahmet Erorhan, Emin Demir, Karabük merkez’den Osman Kahveci, Tuncay Özcan, İsmail Altınöz, Özgür Ulupınar, Yenice’den Sertaş Karakaş, Dursun Döngel, Serdar Akça, kökeni Karabük dışındaki illerden olan, Timurçin Saylar, Burhanettin Uysal

HANGİ İSMİN NE ÖZELLİĞİ VAR?

ÇANKIRI KÖKENLİ OLARAK BİLİNEN GURUPTAN

Cumhur Ünal: İl Başkanlığı ve bir dönem milletvekilliği yaptı. Artı yönleri, Milletvekilliği bittikten sonra Ankara’dan ayrılmadı. Sürekli partinin genel merkezi ile yakın temasta oldu. Ciddi bir çevre edindi. Halen Samsun koordinatörlüğü yapıyor. Eksi yönleri, Milletvekilliğinden sonra hemen hemen her seçim döneminde aday adayı oldu ancak aday gösterilmedi. Son dönemlerde Karabük’ten ve tabandan uzak kaldı. Yüz yıpranmışlığı var. Alttan gelen henüz bu görevleri yapmamış potansiyel adaylar var.

Sedat Namal; Eskipazar kökenli, iş adamı. Artısı; Siyasete girdiği ilk dönemlerde başta Eskipazar kökenli vatandaşlarımız olmak üzere halktan ciddi destek aldı. Ticaret Odası Başkanlığı yaptı. Ticaret çevrelerinde etkin ve ağırlığı var. Eskipazar’ın yanı sıra Yenice ilçemizde oldukça sevilen bir kişiliği var. Eksileri ise; 7 Haziran seçimlerinde ikinci sıra vekil adayı idi seçilemedi. Bir sonraki seçimlerde aday gösterilmedi. Ticaretinin bir kısmını başka ile taşıdı. Ara sıra gelse de sıklıkla şehir dışında yaşıyor. Halkın içinden biraz koptu.  Birçok yere adaylığında ismi geçmekle biraz yıpranmışlığı oluştu.

Nurettin Tümen: Eskipazar kökenli, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Karabük İl Birlik Başkanı. Artısı, Eskipazar’ın geniş bir oy potansiyeli var. Henüz yıpranmamış bir isim. Karşısında ciddi bir aday ve cephe olmasına rağmen son oda seçimini kazanmasını bildi. Arkasında esnaf desteği var. Eksisi ise; Siyasette hiçbir tecrübesi yok. Ak Parti’nin genel merkez teşkilatında ilişkileri yok denecek düzeyde. Karşısında parti içerisinden aday olabilecek ciddi isimler var.

Ali Keskinkılıç: Eskipazar kökenli, bürokrat. Halen Sanayi Bakanı’nın danışmanı. Artıları; Eskipazar’ın geniş bir oy potansiyeli olması. Uzun yıllardır Ankara bürokrasisinin ve siyasetin içerisinde olması. Neyi nereden çözebileceğini bilecek donanıma sahip. Eksileri ise; Karabük’e ve parti tabanına çok uzak fazla tanınmıyor. İşleri gereği sıkça gelip gidemiyor. Eski Çankırı kökenliler o k bilinen guruptan kayda değer başka adaylar da var.

Ahmet Erorhan; Ovacık kökenli, iş adamı. Safranbolu’da ünlü bir markanın şubesini işletiyor. Artıları; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyeliği yaptı. Yine Ağaç işleri genel müdürlüğü yaptı. Eksileri; Halen İstanbul’da ticaret ile uğraşıyor. Tabanda fazla bilinmiyor. Hemen hemen her dönemde aday adayı oldu ancak aday gösterilmedi. Kendi bölgesinden aday gösterilebilecek ciddi isimler var.

Emin Demir: Gerede kökenli olsa da Eskipazar gurubundan değerlendiriliyor. İş adamı, halen Eskipazar OSB Müdürü. Artıları; Yıllardır partinin içerisinde yer alıyor. Parti içerisindeki bazı çevrelerde ağabey o k kabul görüyor. Görev adamı gibi duruyor. Eksileri; Birçok seçim döneminde aday adayı olmasına rağmen aday gösterilmedi. Parti tabanındaki bazı çevrelerde ilişkileri soğuk şeklinde yorumlanıyor. Eski Çankırı gurubu o k bilinen guruptan aday olabilecek çok ciddi başka isimler var.

KARABÜK MERKEZ GURUBUNDAN

 

Osman Kahveci: Eski Bürokrat ve Milletvekili, Artıları; Geçmiş dönemdeki görevleri nedeniyle tecrübesi var. Merkezi temsil ediyor. Eksileri; Bu konuda gerçekten söylenen çok konu var. Bir buçuk dönemlik vekilliği döneminde çok yıprandı. Özellikle kendi yakın akrabalarına yaptığı torpillerle gündeme geldi. Kardemir Yönetim Kurul üyeliği döneminde parti tabanının beklentilerine cevap veremedi. Son dönemde geçirdiği üst üste operasyonlar nedeniyle sağlık durumu uygun değil.

Tuncay Özcan: Merkezi temsil ediyor. Ticaret Odası Başkanı. İş adamı: Artıları; Bir dönem merkez ilçe başkanlığı yaptı. Parti tabanından kopuk değil. Ticaret çevrelerinin içerisinde. Hitabeti ve ikili ilişkileri oldukça iyi. Siyaseten yıpranmamış. Eksileri ise; Özellikle ticaretinde son yıllarda yaşanan olumsuzluklar halkın içerisinde de tepkisel etkilere sebep oldu.  Karabük OSB yönetiminde olduğu dönemde yaşananlar ciddi söylentilere yol açtı. Temsil ettiği bölgede ciddi başka adaylar var.

İsmail Altınöz: Merkezi temsil ediyor. Avukat ve mevcut il başkanı. Artıları; Henüz yıpranmamış. Yaklaşık 20 civarında adaya rağmen il başkanı o k atanmıştı, sonrasında da seçildi. Tabanın içerisinde. Eksileri; Ak Parti’de il başkanlarının istifa ederek aday olmaması şeklinde bir gelenek var.

Özgür Ulupınar: Merkezi temsil ediyor. Üst düzey yönetici. Artıları; Hükümete çok yakın bir Holding’de üst düzey yönetici. Ak Parti’nin A takımındaki siyaset ve bürokratlar ile iç içe. Başbakan Binali Yıldırım’ın yakın çevresinde olduğu belirtiliyor. Siyaseten yıpranmamış. Eksileri; Geçtim dönemlerde birkaç kez aday adayı oldu ama aday gösterilmedi. İşlerinin yoğunluğundan Karabük tabanına uzak kaldı. Henüz fazla tanınırlığı yok.

YENİCE GURUBUNDAN

Sertaş Karakaş: Yenice’yi temsil ediyor. İş Adamı, Yenice İlçe Yönetim Kurulu Üyesi. Artıları; Aileden yıllarca partinin içerisinde. Genç ve dinamik. Girişkenliği ile göze çarpıyor. Yıpranmamış. Temsil ettiği Yenice’de çok fazla etkin aday yok.Yenice’den akla gelebilecek birkaç adaydan birisi. Eksileri; Karabük genelinde fazla tanınmıyor. Tecrübe eksikliği var. Parti içerisinde çok aktivitesi yok.

Dursun Döngel: Yenice’yi temsil ediyor, iş adamı. Artıları; Avrupa’daki iş çevreleri ve Karabüklüler ile ilişkileri iyi. Eksileri; Almanya’da yaşıyor. Parti tabanında fazla bilinmiyor. Geçmiş dönemlerde ismi birkaç kez gündeme gelmişti.

Serdar Akça: İş adamı, Yenice’yi temsil ediyor. Artıları; Ak Parti’nin milli görüş çizgisinden. Siyaseten tecrübeli. Eksileri; Şehir dışında yaşıyor. Taban ile kopuk. Geçmiş yıllarda başka partide dahil bir çok kez aday adayı ve aday oldu. Ancak seçim kazanamadı. Seveni kadar sevmeyenleri de var.

Zafer Çubukçu: Üst düzey bürokrat, Safranbolu’yu temsil ediyor. Artıları; Ak Parti Gençlik Kolları dahil hep üst düzey görevlerde bulundu. Hem Cumhurbaşkanımıza, hem Başbakanımıza çok yakın çalıştı. Cumhurbaşkanımızın başdanışmanı. Aksaray’daki üst düzey birkaç isimden birisi. Siyaset ve bürokrat camiası ile iç içe. Eksileri; Karabük’e ve parti tabanına çok uzak. Fazla tanınırlığı, bilinirliği yok. Milletvekili adaylığına sıcak bakmadığı söyleniyor.

Burak Ceylan: Mehmet Ceylan’ın oğlu, Safranbolu’yu temsil ediyor. Artıları; Yıllardır Ankara’da siyaset çevreleri ile iç içe yaşıyor. Babası Mehmet Ceylan’dan siyaseten ciddi bilgi birikimi edinmiş olması. Eksileri; Karabük tabanına ve partiye uzak. Karabük’te pek tanınmıyor. Ankara’dan Milletvekili aday adayı oldu ancak aday gösterilmedi.

Ali Kaya: Safranbolu ilçe başkanı, Ticaretle uğraşıyor. Artıları; Hem Safranbolu’da hem Karabük’te oldukça fazla tanınıyor. Girişken ve ilişkileri iyi. Sorun vakıf ve çözüm odaklı çalışabiliyor. Cumhurbaşkanımız ve Ak Parti’nin üst düzey yöneticileri ile uzak akrabalık bağı var. Eksileri; Ak Parti’nin il ve ilçe başkanlarının aday olmaması şeklinde bir gelenek var. Önünde Mehmet Ceylan gibi Safranbolu’yu temsil edebilecek usta bir siyasetçi var.

Ahmet Nur: Safranbolu’yu temsil ediyor, Müsiad Başkanı. Artıları; iş, siyaset ve cemiyet hayatında oldukça bilinen ve ağırlığı olan bir yeri var. Geçmiş yıllarda siyaset tecrübesi oldu. Eksileri; Ak Parti’de siyasetin içerisinde hiç olmadı. Temsil ettiği Safranbolu’dan Mehmet Ceylan gibi usta ve deneyimli bir siyaset adamı var.

Timurçin Saylar: İş adamı, eski İl Başkanı. Artıları; Geçmiş dönem il başkanlığı yapması nedeni ile parti tabanı ile yakın ilişkileri var. Hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Ticaret Odasında meclis başkanı. Çalışkanlığı ve proje üreticiliği ile biliniyor. Eksileri; Konya kökenli olması nedeniyle aday gösterilme noktasında tereddüt oluşabilir. Özellikle Konyalı olan Rektör Polat’ın tepkiler oluşan yönetimi nedeniyle Karabük’te bir Konyalı algısı oluştu. Yine kendisi gibi Konyalı olan Burhanettin Uysal gibi önünde bir milletvekili var. Geçmiş yıllarda da aday adayı oldu ancak aday gösterilmedi.

Burhanettin Uysal: Halen Karabük Milletvekili Eski Karabük Üniversitesi Rektörü. Artıları; Birinci sıra ve Ağabey noktasında önünde çok daha etkili ve ağır isimler olduğundan ikinci sıra adayı olabilir. Eksileri; Rektörlüğü dönemindeki aktif etkinliği Milletvekilliği döneminde fazla hissedilmedi. Bir nevi Sayın Mehmet Ali Şahin’in gölgesinde kaldı. Karabük seçmeninde ve tabanda zaman zaman “ne yaptı” şeklinde eleştiriler gündeme geliyor. Ak Parti Yenice tabanında yaşanan tartışmaların tarafı o k biliniyor.

Bizler akla gelen, konuşulan isimleri yazımıza taşımaya çalıştık. Görebildiğimizi, duyabildiğimizi yorumladık. Elbette ki bizim unuttuğumuz ya da Ak Parti Genel Merkezince takdir edilecek başka isimlerde olabilir.