Karabük’te sabah işine ve okuluna gitmek için uyananlar kentin sarı bir toz bulutuna büründüğünü görünce şaşkına döndü.

Geceden başlayan tozlar özellikle arabaların üzerini kapladı. Kent genelinde hava toz sarısı bir renge büründü. Birçok vatandaş ilk önce bunun uzun süredir mustarip olduğumuz hava kirliliğinden kaynaklandığını zannetti. Ancak daha sonra durumun Karabük’e özel hava kirliliğinden kaynaklanmadığı, ülkemizin birçok ilinde olduğu gibi Afrika’dan gelen toz bulutlarından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Karabük Valiliği vatandaşları uyardı.

Valilikten yapılan açıklamada; “Gece saatlerinden itibaren Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımının bu gece saatlerine kadar Karabük, Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Kırıkkale ve Zonguldak çevrelerinde etkili olmaya devam edeceği beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluk ( hava kalitesinde düşme, görüş mesafesinde azalma, yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar vb.) karşı vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları hususlarını kamu oyuna duyurulur” denildi.

AFRİKA ÜZERİNDEN TOZ BULUTU

Meteoroloji Afrika üzerinden Türkiye'ye ilerleyen toz bulutu için uyarıda bulunurken, NASA uyduları TERRA ve MODIS tozlu havayı görüntüledi. Görüntülerde toz bulutunun Türkiye'ye ilerlediği görüntüleri yer aldı.

TOZ TAŞINIMI NEDİR?

Toz taşımımı, Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır. Türkiye ve çevresindeki çöl (Sahra, Arabistan gibi) ve yarı-kurak alanlardan kalkan toz aerosollerin taşınması, iklim, kara ve deniz ekosistemleri ile insan faaliyetleri ve sağlığı açısından büyük öneme sahiptir. Toz taşınıcının temel nedeni, kuraklık ve çölleşme o k belirtilmektedir.

Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Asya (Gobi ve Taklamakan), Arabistan Yarımadası, Güney Amerika ile Avustralya’da bulunan çöllerdir. Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Göreceli o k daha büyük olan toz parçacıkları, kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol kat edebilmektedir. Solunum yolu ve kalp rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlı ve çocukların bu olaylardan en fazla etkilendiği bilinmektedir.

Afrika’da yapılan çalışmalar, çocuklarda görülen menenjit vakaları ile toz fırtınaları arasında önemi bir bağ olduğunu göstermiştir. Toz fırtınaları, hava ve deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkilemektedir. Toz kaynak alanlarına yakın bölgelerde, fırtınaların yaşandığı dönemlerde havaalanları kapatılmakta, karayolu ulaşımında ise büyük sorunlar yaşanmaktadır.

Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilenmektedir. Ülkemize olan toz taşımımı, Basra alçak basınç merkezinin daha etkili o 2 gerçekleşmektedir. Suriye ve Irak sınırına yakın yerleşimlerimiz başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu bölgemiz toz taşımımındın en azla etkilenen yöremizdir. Ayrıca, Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), başlıca iklim değişkenlerinden biri olan atmosferik aerosollerin çok önemli bir bileşeni o k tozu kabul etmektedir. Bölgemizde yer alan ülkeler, toz fırtınasına yüksek derecede maruz kalmakta ve ciddi boyutta etkilenmektedir. Güncel iklim öngörülerine göre, kuraklık hadisesinin sıklığı ve şiddetinin artmasıyla birlikte, toz ve kum fırtınalarının daha yoğun yaşanması beklenmektedir.