Mahalle muhtarlarının her ay düzenli o k gerçekleştirdikleri muhtarlar toplantısının Eylül ayı toplantısı Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Diğer toplantılarda olduğu gibi sohbet ortamı havasında geçen toplantıda açılış konuşmasını Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İbrahim Harmanbaşı yaptı.

Daha sonra bir konuşma yapan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ise konuşmasında; “Kentsel dönüşüm gibi projeler büyük projelerdir. Kentsel dönüşüm ile ilgili çarşamba pazarı bölgesinde proje devam ediyor. Soğuksu Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesi de devam edecektir. Adatepe Mahallesi ise bu işi kendisi halletmeye çalışıyor. Dere yatakları ile ilgili devlet su işleri ile konuşup o problemi de çözeriz. Park, istinat duvarı ve kanalizasyon gibi konular bizim işimiz. Bu konuları hızlı bir şekilde çözeriz fakat bir şehirde yeri geldiği zaman su da kesilecek, yol da bozulacaktır. Bunların hepsi bir şekilde çözülür ama 24 saat ya da 48 saat bir su kesintisini biz de kabul etmiyoruz fakat bir yerde su arızası olduğu zaman 5-6 saat su kesintileri yaşanabilir. Bizler su kesintilerine minimuma indirebilmek için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Şu anda elektrik kesildiği zaman su depolarında herhangi bir problem olup su kesintisi yaşanmaması için jeneratör ihalesine çıkıyoruz. 2009 senesinden önce Karabük’te bana banyo yapmak nasip olmadı. 2009 senesinden önce hiçbir hafta sonu suyun aktığını bilmiyorum. Biz en büyük su arızalarında bile su kesintisini 6-7 saatten fazla yapmamaya çalışıyoruz. Çözülemeyecek bir durum olduğunda işin başına bizzat ben kendim de gidiyorum. Mahallelerdeki problemleri o kadar azaltmışız ki başka bir şehirden muhtar arkadaşlarımız burada olsalar bizim burada konuştuğumuz problemlere gülerler.

“Bizim İşimiz Halkın Mutlu ve İyi Bir Seviyede Yaşamasını Sağlamak”

Bizim işimiz halkın mutlu ve iyi bir seviyede yaşamasını sağlamaktır. Karabük’te ki yol, su, kentsel dönüşüm ve hava kirliliği bizim problemimiz olduğu gibi Karabükspor’da bizim problemimizdir. Ben 2009 senesinden bu zamana kadar Hiçbir zaman şahıs odaklı bir Belediye Başkanlığı yapmadım. Karabük’te üç beş tane zenginin oyuncağı olmadım. Ben bütün hizmetimi Allah rızası için yaptım. Elimden geldiği kadar Karabüklülere hizmet etmeye çalıştım. Seçim çalışmalarından hiç birisinde Karabük’ün ileri gelenlerine gidip oy ya da maddi destek istemedim ama Karabük’ün en ücra köşesinde ki bir vatandaşın dahi gidip elini sıkıp hizmet etmek için oy istedim.

Karabük’te büyük bir çevre ve hava kirliliği problemi var. Biz bu olaya ilk o k Marzinc ile başladık. Daha sonra Marzinc 500.000 ton cürufu Karabük’ten şehir dışına taşıdı. 500.000 ton cürufun şehir dışına taşınması ve depolanması a firmaya en az 100 trilyona mahal oldu. Daha sonra bu firmanın incelenmesi için bir komisyon kuruldu. Kurulan bu komisyonun içerisinde Karabük Belediyesi’nden bir görevli, Adalet ve Kalkınma Partili meclis üyesi bir arkadaşımız, Milliyetçi Hareket Partili meclis üyesi bir arkadaşımız her ay düzenli o k o firmaya denetime gidiyorlar. Orada işçi sağlığından çevreye kadar tamamının denetimleri yapılıyor.

“Ne Türkiye’de Ne Karabük’te Bizi Para İle Satın Alabilecek Hiçbir Güç Yok”

Yıl sonuna kadar da 45 trilyon TL’lik arıtma tesisi yapıyor kendine. 33 trilyon TL’de Karabük için bağışta bulundu. Bu da Belediye Meclisi'nden geçti, şartlı bağış o k. Çünkü bizi Karabük’te para ile satın alacak hiç bir güç yok. Türkiye’de hiçbir güç yok. Birileri bunun üzerinden propaganda yapabilir. İstedikleri gibi yapsınlar. On 500.000 ton cürufu taşıtmadan onlarla o fabrikanın denetimini komisyon eşliğinde yapılacak kararını imzalamadan şartlı bağışlarını kabul etmedim. Şuanda tam Avrupa standartlarında çalışan bir fabrika oldu. Hiçbir cüruf orada bekletilmiyor. Günlük çıkan cüruf atık depolama tesislerine Ankara veya İstanbul’a sevk ediliyor. 

“Karabüklülere Borcumu Ödemek İçin Buradayım”

Kardemir’i 2 yıldan beri ikaz ediyoruz. Yatırımlarını geciktiriyorlar, sürekli o k bahane buluyorlar. Bakanlığa ve Belediye’ye kendilerine göre çalışma ve iyileştirme programları veriyorlar.  Utanmadan şehrin ortasında, Karabük Mahallesinde her tarafı açık skal kırma tesislerini çalıştırıyorlar. Bunun fabrikanın üretimi ile hiç alakası yok. Karabük’te Çevre Müdürlüğü de haddanelerin çatılarını, atölyelerin cam pencerelerini kapattırıyor. Önündeki skal kırma tesislerini görmüyor, tüm mahalle toz altında. Ben Karabüklülere borcumu ödemek için buradayım. Bütün varlığımızı Karabük’te elde ettik. Yıl sonu gelmeden hatta bu ayın sonu gelmeden skal kırma tesisleri faaliyetlerini durduracak, tam kapalı hale gelmedikçe çalışırsa yargıda sonuna kadar mücadele edeceğim. Dağa taşa cüruf dolduruyor. 50 sene sonraki nesillere taş yığını bırakıyorlar tepelerde. Yasa gereği dolgu alanı dolduktan sonra o alanın üzerine toprak çekip ağaçlandırması gerekir. Bunların hiç birisini yapmıyor. Yalnız düşündükleri tek şey hissedarların menfaatleri ve karlarıdır. Kardemir Dünya çapında bir fabrika olsun bizde isteriz fakat insan haklarına da saygılı olsun.

“Bunun Hesabını Yargıda Verecekler”

Dünya’nın her yerinde bizim gibi sanayi şehirlerinde spor kulüplerini orada bulunan fabrikalar destekler. Biz devlet zamanında iken bile Demir Çelik’ten aldığımız her mal için Karabükspor’a bir bağış yaptıktan sonra makbuzla Demir Çelik’e öyle girerdik. Bazıları kendi menfaatleri için Karabükspor’u bundan dahi mağdur ettiler. Spor kulübünün içerisi tamamen programlı bir şekilde boşaltılmış. Şu an bu enkaz Karabüklülerin sırtına yıkılmış. Karabüklülerin de bunun altından kalkma ihtimali sıfır olan bir kulüp haline gelmiş Karabükspor. Bizim kulübümüze ellerini sokmasalardı, bu durumda olmazdı.  Birileri bunun hesabını yargıda verecekler.

Şimdi bazı arkadaşlar şöyle söylüyor: "Rafet Vergili bize hırsız demiş." diyorlar. Ben kimseyi hırsızlıkla falan itham etmedim. Çağrı Güleç Bey bana bundan 6 ay önce bu kulübün nasıl diğer ortaklar tarafından boşaltıldığına yönelik bir dosya verdi. Ben de onun sözü üzerine konuştum. Kendi aralarında parayı nasıl bölüşüyorlarsa kim kime hırsız kim kime soyguncu dediyse o bunu da kendi aralarında çözsünler. Bizi de alet etmesinler. Biz de savcılık gidip ifade vermeyelim.

Bizim görev süremiz izin bitmesine 6 ay gibi bir süre kaldı. Bu 6 aylık sürede de hep birlikte çalışarak Karabüklüleri mutlu etmeye uğraşalım.

Bizim şu anda önümüzde çok ciddi programlarımız var. Yıl sonuna kadar bu programları bitirmek için çalışıyoruz. Spor vadisi, düğün salonu, emekliler evi ve size verilen sözlerin hepsini bitirmek için çalışacağız. Mahallelere en iyi şekilde hizmet verebilmek için bütün sosyal yaşam merkezlerini hareketlendireceğiz. Okuryazar problemi olan 1 kişi dahi olsa sınıf açtıracağız. Yaşlı ise evinden arabayla alıp sosyal yaşam merkezlerine öyle getireceğiz. Bunların hepsi bir hizmettir. Bir insanın okuryazar olması bizim yolumuzdan, suyumuzdan daha önemli ve daha kıymetli bir iştir.

İkinci bir ekip daha kuracağız. Mahallelerde bakıma muhtaç olan yaşlıların evlerinde aylık bakımları yapılmak üzere yeni bir ekip kuruyoruz. Bunu da bir ay içerisinde faaliyete geçireceğiz. Böylece yaşlılarımıza daha iyi hizmet etmiş olacağız. Yardıma muhtaç ve çok mağdur olan kişiler varsa biz bu kişilerin ihtiyaçlarını belediyeden karşılarız” dedi.