MEĞER MÜNFERİT BİR OLAYMIŞ

Geçtiğimiz günlerde Yenice ilçemizde yaşandığı iddia edilen gayri yasal orman ürünü taşıması ile ilgili o k adli ve idari soruşturma açılmıştı.

Yenice ilçemiz orman sahasının da bağlı olduğu Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü idari soruşturmayı tamamladı.

Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklama da;

29.11.2016 tarihi saat 18:30 sıralarında Karabük Orman İşletme Müdürlüğüne yapılan telefon ihbarı neticesinde İşletme Müdürlüğüne bağlı ekip Karabük Melisa Köyü yol sapağında Jandarma Kontrol Noktasında 78-YE-045 plakalı kamyonu durduru k üzerinde 20 ster civarında kayın lif yonga, yakacak odun ve yarma sanayi vasfında orman emvali tespit edilmiş, taşıma belgesi ibraz edilememesi neticesinde Cumhuriyet savcılığından el koyma işlemleri başlatı k  Seri No:56 varak No: 15 ve 29.11.2016 tarihli suç zaptı tanzim edilmiştir. İdaremizin El koyma işlemine karşılık Karabük Sulh Ceza mahkemesinin  30.11.2016 tarih ve 2857 değişik iş sayılı kararı ile EL KOYMA KARARI REDDEDİLMİŞTİR.

         Bu karar neticesinde emvaller ve araç sahibine iade edilmiştir.

Karabük Sulh Ceza Mahkemesinin  bu kararına karşın idaremiz Yetkili Mahkeme olan Zonguldak Sulh Ceza Hakimliğine yasal süresi içinde 02.12.2016 tarihinde gerekli itirazı yapmıştır.

Bu itirazımız neticesinde Karabük Sulh Ceza Hakimliği 05.12.2016 tarih ve 2016/2908 Değişik İş sayılı ARAMA VE EL KOYMA İŞLEMİNİN ONAYLANMASINA KARAR VERMİŞTİR.

Neticesinde Karabük Orman İşletme Müdürlüğünce hem araca hem de emvallere el koymuştur.

Gazete haberlerinde bahsedildiği gibi MİLYONLUK RANT iddiaları gerçek dışıdır. Araç üzerinde el konulan emvalin rayiç bedeli 2.000 TL civarındadır. Olay münferit bir olaydır. Organize bir olay olduğuna dair herhangi bir şüphe ve ipucuna rastlanılmamıştır.”

İdaremiz Ormanların yasadışı müdahalelerden korunması amaçlı; güvenlik güçleri ile (jandarma, polis) işbirliğinde olup gerekli tedbirleri derhal artırmış ve ilgililerin bu tür olay sebebiyet verilmemesi yönünde tekrar dikkatleri çekilerek gerekli tedbirler alınmıştır.” denildi

AÇIKLAMADAN MERAK EDİLENLER

Aslında münferit o k açıklanan olay ile ilgili yapılan bu soruşturmanın neticesi konusunda sorulacak çok sayıda soru açıklığa kavuşmamış!

Olayın şekli, öncesi ve sonrası, tarafları, sonuçları, kamuoyunun tatmin olup olmaması… Merak edilen ya da kamuoyunca bilinmesi gerek olmakla birlikte açıklamada yer almayan konuları Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel’e sormak istedik. Kendisine bu konuda ki talebimizi ilettik. Ancak Sayın Bölge Müdürü yazılan açıklamanın dışında hiçbir açıklama yapmayacağını tarafımıza bildirdi.

Soruşturmacı gazetecilik anlayışımız gereği açıklamaya muhtaç bu soruları araştırmaya devam ediyoruz…

Bu arada son bir kaç gündür Yenice'de bir müfettiş olduğu ve konuyu araştırdığı şeklinde bilgiler ulaşıyor. Söz konusu müfettişin Orman Genel Müdürlüğü teftiş kurulundan mı? Devlet Denetleme Kurumundan mı? ya da devletin başka bir organından mı bilemiyoruz ama ciddi bir araştırma yapıldığını düşünüyoruz.