EKONOMİ

2008 krizini gören yatırımcıdan altın uyarısı geldi

2008 mali krizini önceden öngören yatırımcılar Danny Moses ve Vincent Daniel, küresel piyasalardaki belirsizlik ve dalgalanmalara karşı yeniden altın ve madencilik hisselerine yöneldi.

Abone Ol

2008 mali krizini önceden öngören yatırımcılar Danny Moses ve Vincent Daniel, küresel piyasalardaki belirsizlik ve dalgalanmalara karşı yeniden altın ve madencilik hisselerine yöneldi. İki yatırımcıya göre jeopolitik riskler ve finansal volatilite, yatırımcıları güvenli liman arayışına itiyor.

2008’de birçok büyük finans kuruluşu konut kredilerindeki riskleri göz ardı ederken, Moses ve Daniel gibi az sayıdaki isim yaklaşan fırtınayı fark etmişti. Michael Lewis’in yazdığı ve sinemaya uyarlanan “Big Short” (Büyük Açık) kitabındaki hikâyeye ilham veren yatırımcılar arasında bu ikili de yer alıyordu.

Altın ve Madencilik Hisselerinde Uzun Vadeli Pozisyon

Danny Moses, artan jeopolitik risklerin yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirdiğini belirtiyor. Ona göre bu dönemde altın ve altın madenciliği şirketleri öne çıkıyor.

2026 itibarıyla altın vadeli işlemlerinin yaklaşık %19 yükseldiğine dikkat çeken Moses, bu artışın madencilik şirketlerinin bilançolarına olumlu yansıdığını vurguluyor. “Altın fiyatları 4.000 dolar seviyelerine gerilese bile, madencilerin hâlâ ciddi büyüme potansiyeli var” diyor.

Moses, altındaki ivmenin yavaşlamasının şirket kârlılığını olumsuz etkilemeyeceğini ve sektördeki temel göstergelerin güçlü olduğunu ifade ediyor.

Yapay Zekâ Madenciliğin Yerini Alamaz

Vincent Daniel, yapay zekânın her sektöre hakim olacağı iddialarına temkinli yaklaşıyor. Daniel’e göre, “Yapay zekânın yerin altındaki altını kendi başına çıkarabileceğini düşünmüyorum.”

Teknolojinin madencilikteki fiziksel sınırları olduğuna dikkat çeken Daniel, insan gücü ve makinelerin yerini almanın kolay olmadığını söylüyor. Ancak yapay zekânın maliyetleri düşürme ve operasyonları optimize etme gibi arka plandaki süreçlerde faydalı olabileceğini ekliyor.

Brezilya ve Yazılım Hisseleri Gözde

Daniel’in radarındaki diğer bir alan ise gelişmekte olan piyasalar, özellikle Brezilya. 2026 yılında iShares MSCI Brazil ETF (EWZ) fonu %24 değer kazandı ve mevcut değerlemeler yatırımcıya cazip geldi.

Brezilya’daki siyasi gelişmelerin de yatırım kararlarını etkileyebileceğini belirten Daniel, Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın ekim ayında kaybedeceği bir seçim durumunda piyasaya “tüm ağırlıkla girilebileceğini” ifade ediyor.

{ "vars": { "account": "G-EPVZXX591W" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }