Hadrianoupolis’te yapılan çalışmalar sadece Anadolu’nun değil tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Karabük’ün Eskipazar İlçesi’nde bulunan Hadrianoupolis’te kazı çalışmaları devam ediyor.  Yapılan araştırma göre Hadrianoupolis’te Stylos Alypos” isminde bir zatın burada yaşadığı ve bu kişinin Hristiyanlık alemi için önemli olduğu ifade ediliyor. Stylos Alypus isimli zatın burada mezarının olduğu ve ilgili antik kaynaklardan bir erkek ve bir kız manastırının ona atfedildiği bilgisine ulaşıldı. Antik Kent’te yapılan çalışmalarda somut verilere ulaşılması halinde etkileyici ve ilgi çekici olması bekleniyor.

“Hadrianoupolis'in Ölü Gömme Geleneklerine Bakmamız Lazım”

Hadrinaoupoliste’ki önemli alanlardan birisi kaya mezarlarının olduğu “Güney Nekropol”. Burada yapılan çalışmalarda nekropolün özellikle M.S 2. Yüzyılda, 4. Ve 6. Yüzyılda yoğun o k kullanıldığı gözlemlendi. Öte yandan erken dönem mezarlarının içerisine daha sonraki dönemleri de gömü yapıldığı bilgilerine ulaşılması ise uzman göre Antik Kent’ki nüfusun 50 binin altında olmadığı anlamına geliyor. Konuyla ilgili açıklamalar da bulunan KBÜ Arkaoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi ve Kazı Başkanı Ersin Çelikbaş; "Ekibimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde, Hadrianoupolis'in ölü gömme geleneklerine bakmamız lazım. Bir nekropol kazısına başlarsak eğer Hadrianoupolis'in popülasyonu ve yoğunluğuyla alakalı bilgilere de sahip olacağımızı düşünerek bu yönde çalışma başladık. Bu noktada Stylos Alypius'un mezarını da bulmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor ve şu ana kadar ulaşamasak bile önemli bir kısa zaman içerisinde Stylos Alypius ile ilgili somut verilere ulaşacağımıza inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

“17 yıllık kazılan bölümler Hadrianoupolis'in Yüzde 5'i Bile Değil”

2013 yılında arkeoloji radar yaptırdıklarını, yeraltındaki somut verileri görme şansına sahip olduklarını ifade eden Çelikbaş, "Şu ana kadar 17 yıllık kazılan bölümler Hadrianoupolis'in yüzde 5'i bile değil. Hadrianoupolis'in tamamen ortaya çıkarılması kaç yüz yıl sürer bunu bilmemiz mümkün değil. Arkeolojik kazılar, sabır ve zaman isteyen uzun soluklu çalışmalardır. Bir arkeolog, arkeolojik bir kazı gerçekleştirirken sabırlı bir şekilde kazısına devam etmesi gerekiyor. Ortaya çıkardığımız mimari yapıları koruyarak insanların hizmetine sunmamız gerekiyor. Bizim yaptığımız bir diğer çalışma da bu. Hadrianoupolis, bir mozaik kenti. Dolayısıyla bir antik kentteki mozaik yapıların yoğun olması koruma anlamında da projelerin acilen gerçekleştirmesini zorunlu kılıyor. Hemen hemen her yapıda mozaiklere rastlamamız mümkün. Mozaiklerin ihtişamı insanları etkilemeye devam ediyor. Ancak koruma anlamında çok narin eserler, dolayısıyla ortaya çıkarıldıktan sonra korumaya alınması zorunlu" dedi.