Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım yaptığı açıklamalarda Galip Aykaç’a tepki verirken Tarım Kredi Kooperatifleriyle ilgili tavsiyede, vatandaş zincir marketlerin oyununa gelmemeleri için ricada bulundu.
Başkan Yıldırım, gıda fiyatlarının artmasındaki tek sebebin zincir marketler olduğunu ifade etti. Yıldıray Yıldırım, yaptığı açıklamalarda Galip Aykaç’a tepki verirken Tarım Kredi Kooperatifleriyle ilgili tavsiyede, vatandaş zincir marketlerin oyununa gelmemeleri için ise ricada bulundu.
Yıldırım, BİM İcra Kurulu Üyesi ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç’ın açıklamalarını şiddetle kınadıklarını ifade ederek, “Karabük yerel perakendecileri o k, her zaman devletimizin ve milletimizin hizmetindeyiz. Yaptığı açıklama tamamen çelişkilerle dolu. Zincir marketler değil miydi kısa süre önce rekabet kurulundan ceza kesilen. Niye ceza kesilmişti bun hatırlayalım. Satışa sundukları pek çok ürünün perakende satış fiyatlarının tespiti için kendi aralarında toplandıklarının tespit edilmesinden dolayı. Yani bunlar kendi aralarında toplanıp, ürünleri şu fiyatlardan satalım diye anlaşıyorlar.

"BU YÜZDEN CEZA YAZILIYOR"

Devlette bu anlaşmayı tespit ediyor. Bu yüzden ceza yazılıyor. Bunlar bu olayı mahkemeye taşıyorlar. Mahkeme de kesilen cezaları uygun buluyor. İtiraz ediyorlar . İtiraz da reddediliyor. Bu densiz sanki ülkemizde herkes aç geziyor, mağazalarında ürünleri bedavaya satıyor gibi konuşuyor. Diyor ‘Biz olmazsak olmaz’. Mağazalarında sattıkları ürünlerin % 70’ini kendi markaları ile üretip, paketleyip, kendi nakliye şirketleri ile taşıyıp, kendi mağazalarında satıyorlar. Yani dedikleri gibi perakendeci de değil bunlar. Bir de kendi aralarında toplantı yapıp ürünlerde fiyat belirliyorlar. Daha önce de dediğimiz gibi gıda fiyatlarının artmasındaki tek sebep zincir marketlerdir. Bunlar hızla tekelleşmeye gitmektedir. Bunların mantar gibi çoğalmasına her ürünü satmasına sınırlama getirilmelidir.” dedi.

“TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ YEREL MARKETLERE ÜRÜN TEDARİĞİNDE ÖN PLANA ÇIKMALIDIR”

Yıldıray Yıldırım yaptığı açıklamada Tarım Kredi Kooperatiflerinin de zincir market modelinde hareket ettiğini belirterek tavsiye de bulundu. Başkan Yıldırım, Tarım Kredi Kooperatifleri ile ilgili o k yaptığı açıklamasında, “Devletimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine desteği kooperatiflerinin de her ilde hızla mağaza açması aynı şekilde yanlıştır. Tarım Kredi Kooperatifleri yerel marketlere ürün tedariğinde ön plana çıkmalıdır. Yani üreticiden ürünleri toplayıp, fabrikalarda işleyip, en uygun hali ile tüketiciye ulaşmasını sağlamalıdır. Tarım Kredi köylünün çiftçinin ürünlerini kendi fabrikalarında işlemeli yerel market ve bakkallarla satış ağı kurmalıdır. Tarım Kredinin bir yere mağaza açması için ciddi bir maliyet gerekmektedir. Bu da nihayetinde fiyat yansıtılmaktadır. Bu maliyetler çiftçiye üreticiye destek o k verilmelidir.” dedi.

“MİLLETİMİZDEN RİCAMIZ, ZİNCİR MARKETLERİN OYUNLARINA GELMEYİN”

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, yerel esnaflar o k her zaman devletin ve milletin hizmetinde olduklarını vurgulayarak vatandaş ricada bulunduğu açıklamasında, “Devletine yük olmayan aksine vergi vererek ekonomiye işçi çalıştırarak istihdama katkı sağlamaktayız. Biz ürünlerin üzerinde tavsiye satış fiyatı yazılsın istemekteyiz. Ancak bunu zincir marketler asla istemezler. Çünkü ürünlerin üzerinde tavsiye satış fiyatı yazdığında onlar müşterilere tuzak kuramayacaklardır. Milletimizden ricamız, halkı aldatıcı, bir kaç ürünü ucuza satarak, tüketicilerin mağazada daha çok kalmasını sağlayacak müziğine kadar tuzak halinde olan zincir marketlerin oyunlarına gelmeyin.” ifadelerine yer verdi.