Bilim kurulu, Covid-19 tedbirlerini değerlendirmek ve yeni döneme başlangıç yapmak amacıyla, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlığında bir araya geldi. Çin’in Wuhan  kentinde başlayan ve hızla yayılım gösteren coronavirüsüne bağlı ilk vaka Türkiye'de 11 Mart 2020 tarihinde görüldü. Hastalığın ülkemizde görülmesinin ardından, Korona virüsün hızlı bir şekilde yayılması sonucunda tedbirler arttırılmış ve kısıtlama gidilmişti. Artan vakalarla beraber ölüm oranları arttı. Virüsü tanıyacak olan kitlerin getirilmesiyle beraber gösterdiği belirtilerin ardından test sonucu 'pozitif' olan vaka evde 14 günlük izolasyon süreci başlatıldı. Hayat Eve Sığar Uygulamasıı üzerinden virüse yakalanan hastaların takibi gerçekleştirildi. Kovid'e yakalanan vakaların temaslılarına ulaşıldı bu süreçte yine hasta olan kişiler ile aynı evi paylaşan aile bireyleri de karantinaya alındı. Virüsle mücadelede bilim insanlarının yoğun çalışmaları ile virüsü etkisiz hale getirecek olan aşı da üretime geçildi. Sinovac ve Biontech aşılarının Türkiye'ye getirilmesiyle birlikte yoğun bir aşılama sürecine girildi Virüsten korunmak amacıyla getirilen tedbirler kapsamında vatandaşların maske kullanmaya başlaması, devamında sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanması, toplu etkinliklerin kısıtlanması ile devam eden zorlu süreç, iki yılın ardından aşılanma oranlarının da artmasıyla beraber olumlu sonuçlar vermeye başladı. İlk o k sokağa çıkma kısıtlamalarının saatlerinde esneklik sağlanarak devamında tamamen kaldırıldı. Ardından toplu alanlarda bir araya gelen insan sayısında esnekliğe gidildi. Bu şekilde  kısıtlamalar kademe kademe kaldırıldı. Corona virüsüyle mücadelede gelinen noktada, maske yasağı ve kısıtlamaların tekrar değerlendirilmesi gündemiyle toplanan kabine alınan yeni kararları dün açıkladı. Buna göre maske ve HES kodu zorunluluğu kalktı. Diğer yandan okullarla ilgili de yeni bir karar alındı.

İşte 5 maddede yeni Corona kararları...

1.Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. 2.Kapalı ortamda havalandırma yeterliyse ve mesafe yeterliyse maske takmak artık şart değil.
  1. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşta HES kodu kontrolü yapılamayacak.
  2. Hastalık belirtesi olmayan kişilerden test istenmeyecek.
OKULLARLA İLGİLİ YENİ KARAR İSE ŞÖYLE... 5) Okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması şeklindeki uygulamaya gerek görülmemektedir. Pozitif çıkan öğrenci izole edilecek ve eğitim devam edecek. Toplantı sonrasında Konuşan Bakan Koca Koronavirüse karşı verilen mücadelenin bilhassa aşıyla aşıyla olacağı vurgulandı.  Bakan Koca, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada salgını toplumsal hayatımızın hakim unsuru olmaktan sağduyulu bir şekilde çıkarmakta, bir bakıma salgın esaretinden gerçek hayata geçmekte olduğunu söyledi.