Sonbaharın gelmesi ve havaların soğumaya başlaması ile birlikte her yıl olduğu gibi grip aşısı zamanı geldi. Her yıl düzenli grip aşısı yaptıranlar Eczanelere yada aile hekimlerine sorduklarında şok ile karşılaşıyorlar. Korona Virüs vakalarının son günlerde iyiden iyiye artması insanların grip aşısına olan talebini daha da arttırdı. Kovid19 un en fazla etkilediği belirtilen 65 yaş üstü, kronik hastalığı olan vatandaşlar bu yıla kadar tam bu mevsimde grip aşılarını ücretsiz o k oluyordu. Ancak günlerdir bu yıl ki aşının akıbeti ile ilgili bu güne kadar net bir açıklama yapılmadı. Günlerdir eczanelere, sağlık ocaklarına soran vatandaş bugün cevap verilmeye başlandı. Kamu oyunda gezinen bilgi ise 80 milyonluk ülkeye sadece 1 milyon 200 bin aşı getirildiği şeklinde!

Edinilen bilgilere ve Sağlık Bakanlığı'nca yapılmış olduğu belirtilen açıklama ise şu şekilde:

Belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür. Buna göre, vatandaşlar risk durumlarını e-Nabız sistemi üzerinden öğrenebilecek. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi Üzerinden yazılacak, manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacak. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecek. Eczanenin Reçetem Sistemi'ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi'nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturacak.

VATANDAŞ ŞOK TA

Öte yandan kendisine aşı reçetesi yazdırmak için sağlık ocaklarına giden vatandaşlar ise kendilerine aşı tahsisinin yapılmadığı beklemesi gerektiği cevabını alıyorlar.  Hatta risk gurubunda olduğu belirtilen 65 yaş üstü vatandaşların, şeker, tansiyon, kalp hastalarına bile reçete yazılamadığı belirtiliyor. Sorgulandığında;  "1. derecede risk gurubunda değilsiniz. Durumunuz ileride yeniden değerlendirilecektir" iletisi geliyor. Üstelik paranız ile bile bu sene grip aşısı alamayacaksınız!

BEN ALABİLİRMİYİM NASIL ÖĞRENECEĞİM?

Diğer yandan vatandaşlar grip aşısı alıp alamayacaklarını e-nabızlarına girdiklerinde açılan sayfada mesaj o k görebiliyor. https://enabiz.gov.tr/