AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş, TBMM de gerçekleştirdiği basın toplantısında Karabük’ün ve bölgenin yerli tohumu Kaplıca ( Siyez ) Buğdayı hakkında konuştu. Karabük’ün Ata Tohumlarına sahip çıktığını ve gelecek nesillere bu değerleri aktardığını vurgulayan Güneş, Kaplıca Buğdayının sağlık açısından faydalarını da değerlendirdi. Eflani İlçesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığınca 13. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi Kapsamında kaplıca kabuk ayırma tesisi yapılacağınız müjdeleyen Güneş, Tıpkı Korumanın başkenti Safranbolu örneğinde olduğu gibi Bitkisel çeşitlilikte de Atalarımızdan kalan mirası gelecek kuşak aktarmada üzerimize düşen görevin bilinciyle hareket etmekteyiz.  Siyez kaplıca buğdayını destekliyoruz ifadelerini kullandı.

Güneş’in konuşmasının tamamı;

“Karabük ilimiz, bitkisel çeşitlilik açısından oldukça zengin bir yöredir. Sahip olduğumuz bitkisel çeşitlilik ve bitki genetik kaynakları, çevresel ve diğer baskılarla erozyona uğramakta ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle, tarımı yapılan türlere ait bitki genetik kaynaklarındaki genetik çeşitliliğin korunması, bitkisel üretimin sürdürülebilirliği bakımından son derece önemlidir.
Tarihin sessiz tanığı Safranbolu’yu yaşayarak koruyan kültürümüz bitkisel çeşitlilikte de üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmıştır. 
Bu minvalde uygulamaya konulana “ Ata Tohumu Ata Toprağında” Projesi ile yerel çeşitlerin kendi yetiştiği ortamda muhafazası ve gelecek nesillere aktarılması sağlanmaktadır. Tıpkı Safranbolu Safranı, Safranbolu Çavuş Üzümü ve Maniye Domatesinde olduğu gibi kaplıca buğdayı da ilimizde üretimi kesintisiz devam etmiş yerel çeşidimizdir.  Ata tohumumuz olup, geçmişten geleceğe taşıdığımız Kaplıca yani siyez buğdayında hasat başlamıştır. Kaplıca yani siyez buğdayı kavuzlu bir yapıya sahiptir. Kavuz taneyi sıkıca sardığından, diğer buğday türlerinden farklı o k hasat ve harman sırasında ayrılmamaktadır. Bu nedenle bu buğday türleri depolandığında ve tarlaya ekildiğinde zararlı karşı kendilerini koruyabilirler. Kaplıca buğdayı soğuk ve sıcağa, hastalık , zararlı ve besin maddesi az olan fakir toprak karşı daha toleranslı bir türdür. İklim değişiklikleri ve küresel ısınmayı da dikkate aldığımızda diğer ekmeklik ve makarnalık buğday göre verimi az olmasına karşın olumsuz şart daha dayanıklı olduğu tespit edilmiştir. Kaplıca buğdayı düşük verimli olmasına rağmen, besleyici niteliklerinin yüksek ve tarımının az masraflı olması, uyum yeteneği sayesinde, hastalık ve zararlı karşı direnç göstermesi ve organik tarıma olan ilgilinin artması sebebiyle pazarın aranan bir ürünü haline gelmiştir. Siyez buğdayı tam tahıl tanımına uygun, lif açısından zengin, protein değeri yüksek, sindirim ve sinir sistemi için gerekle B Vitaminleri içerin, diyet lif içeriği yüksek, kan şekerini düşürme yüzdesi düşüktür. İşlenmesi ile elde edilen bulguru yüksek protein değerine sahip, buğdaydan daha dayanıklı ve raf ömrü uzundur. Diyetisyenlerin önerdiği bir tahıl grubudur.
Kaplıca Buğdayı yörelere ve kültürel farklılık göre hem gıda hem de hayvan yemi o k kullanılmaktadır.
İlimizde Ağırlıklı o k Eflani ilçemizde olmak üzere 2350 dekar alanda  Kaplıca ekimi yapılmıştır. İlimizde Hububat hasadı devam etmektedir. Kaplıca hasadına ise Eflani İlçemizde yeni başlanmıştır. Kaplıca üretiminde bu sene 470 ton verim beklenmektedir. Son yıllarda elde edilen ürün un veya bulgura işlenerek tamamen gıda tüketiminde kullanılmaktadır. Kaplıca üretiminin desteklenmesi amacıyla önceki dönemlerde 30 ton siyez tohumu üreticilerimize yarı bedelli o k dağıtılmıştır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığımızca uygulanan 13. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi Kapsamında Eflani ilçemize kaplıca kabuk ayırma tesisi kazandırılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 4 Mayıs 2020 tarihinde açıklanan hububat ve bakliyat alım fiyatları ile 2019 yılında 1.350 TL/Ton olan Kırmızı/Beyaz Sert Ekmeklik Buğday fiyatı 2020 yılında %22,2 artırı k ton başına 1.650 TL o k belirlenmiştir. Tıpkı Korumanın başkenti Safranbolu örneğinde olduğu gibi Bitkisel çeşitlilikte de  Atalarımızdan kalan mirası gelecek kuşak aktarmada üzerimize düşen görevin bilinciyle hareket etmekteyiz. Yerel çeşitlerimizi destekliyoruz. Siyez kaplıca buğdayını destekliyoruz. Devam eden hasadımızın bereketli olmasını diliyor. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” İfadelerini kullandı. " width="523" height="392" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">