ARAÇ BARAJINDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Araç barajında çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Karabük’ü de kapsayan ve 3 il için de hayati öneme sahip olan Araç Barajı tamamlanıyor. Karabük, Zonguldak ve Kastamonu illerine hizmet verecek ve 150 milyon liraya mal olması beklenen Araç Barajında çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Baraj tamamlandığında içme suyu, taşkın koruma, tarım arazilerinin sulanması sağlanacak. Ayrıca elektrik üretimiyle yılda 52 milyon TL ülke ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor. Devlet Su İşleri, Kastamonu’da yaptığı baraj ve gölet yatırımlarının ardından bölgedeki tarımsal faaliyetlerinde gelişmesine önemli katkı sunmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan Karabük, Zonguldak ve Kastamonu için hayati öneme sahip olan Araç Barajında çalışmalar sürüyor.

ARAÇ BARAJI TAŞKINLARI ÖNLEYECEK

Araç nehrinin üzerinde yaklaşık 150 milyon liralık yatırımla başlanılan barajın tamamlanması bekleniyor. Barajda depolanacak su ile Kastamonu’da 43 bin 590 dekar alana sulama suyu sağlanacak. Ayrıca Karabük, Zonguldak ve Kastamonu illeri de taşkınlardan korunacak. Bununla birlikte 5 megawatt kurulu güç ile 13,79 GWh/yıl enerji üretimi sağlanacak. Projenin yüzde 55'i tamamlandı. Araç Barajının tamamlanmasıyla birlikte 2019 yılı birim fiyatları ile dekar başına 780 TL/da gelir artışı amaçlanıyor. Eylül 2021'de tamamlanması beklenilen, ülke ekonomisine yıllık 52 milyon TL katkı sağlayacak.  Barajın yıllık 3 milyon TL gelir getirecek şekilde elektrik üretilmesi planlanıyor.

DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ ARAÇ BARAJI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan DSİ 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, Araç Barajının yapımının yüzde 55 seviyesine ulaştığını söyledi. Bölge Müdürü Baysal, “Araç Barajının birinci amacı Filyos Havzasının bir kolundan gelen Araç nehrinden gelen taşkını önlemek. Araç ilçesindeki araziler ile yerleşim yerleri Karabük ve Zonguldak iline kadar olan taşkın faydası var, birinci amacı budur. Araç Barajı, birinci o k bu amacı yerine getirecek. Emniyetli bir şekilde halkımız taşkınlardan etkilenmeyecek. Sulama projelerini de yaptırıyoruz. Bu yıl bitme safhasına gelmiş durumda. Projeler bittikten sonra aynı zamanda sulama projelerinin program teklifi ve ihalesi yapıldığı zaman sulama şebekesinin inşaatı ileri ki yıllarda başlanacaktır. Araç Barajının üçüncü gayesi de enerji üretimidir. Enerji üretimiyle ilgili HES ihalelerini tamamladık, yüklenici firma belirlendi." diye konuştu.