Turgut Kaçmaz, konferansta babasıyla ilgili anılarına yer verdiği konuşmasında, babaannesinin babasına “Haydi git oğul, ben oğulsuz kalayım ama vatansız kalmayayım, ya şehit ol ya gazi ol” şeklinde cepheye gitmesi için söylediği sözleri anlatırken duygularına hakim olamadı.

Emekli öğretmen Turgut Kaçmaz “Birçok öğrenci yetiştirdim ama bunların hepsi vatanını, milletini, bayrağını seven gençlerdi, 15 Temmuz’da darbe yapanlar gibi vatan haini yetiştirmedim. Bizim dedelerimiz Çanakkale’yi geçilmez yaptı, bir avuç vatan haini, birlik ve beraberlik olduğu sürece hiçbir şey yapamaz bize.” dedi.

Konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un ‘İstiklal Marşımızı Allah bir daha yazdırmasın’ sözüne de yer veren Turgut Kaçmaz “Ben de buna ek o k derim ki Allah Çanakkale gibi bir savaşı Türk milletine bir daha yaşatmasın. Eğer Çanakkale’de kaybetseydik ben şimdi burada olmazdım, dünya tarihi böyle olmazdı, Müslümanlık böyle olmazdı. Dünyanın yenilmez denilen ordularını biz Çanakkale’de yok ettik, Çanakkale’yi geçilmez yaptık. Bu yalnız Türk milletinin değil, İslam tarihinin de çok önemli bir olayıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Milletçe bir ve beraber olmanın önemine işaret eden Kaçmaz “Bu günlerde görüşünüz ne olursa olsun birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım. Babam derdi ki ‘Biz Balkan Harbi’ni hem orduda hem de halkta birlik ve beraberlik yoktu diye kaybettik ama Çanakkale Savaşı’nda birlik beraberlik olduğu için biz bu savaşı kazandık, Çanakkale’yi geçilmez yaptık.” diye konuştu.

Konferansın sonunda öğrenciler tarafından Çanakkale ile ilgili şiirler de okundu.