Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nedeni ile Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin talimatı ile düzenlenen etkinlikte Misak-ı Milli Demokrasi Meydanında yüzlerce hayvan sever can dostlarla bir araya geldi.

Safranbolu Belediyesi tarafından atık su borularından üretilen mama ve su kapları da belirlenen bazı nokta yerleştirilmek üzere meydana getirildi. İlk mama ve su kabını ise Misak-ı Milli Demokrasi Meydanına Başkan Köse yerleştirdi.

Etkinlik ise Safranbolu Belediyesi Veteriner Hekimi İzzet Kubilay Bağ’ın verdiği bilgilerle başladı.

Bağ yaptığı konuşmada; “Hasta, yaralı, yardıma muhtaç hayvanların; kedi, köpek, kuş ayrımı yapmadan bakımevi ekibimiz tarafından, her türlü ihtiyacı karşılanıyor ve tedavileri bittikten sonra ait oldukları yere, doğaya tekrardan bırakılması önem arz ediyor. Tarihsel o k baktığımız zaman At ve Köpek ilk evcilleştirilen hayvanların başında gelmektedir. Öyle ki Dünyaya geldiğinde gözlerini açar açmaz insana sevgi ve muhabbetle bakan bu canlılar insanoğlunun ilerlemesinde pay sahibidir. Ayrıca Köpekler bilindiği üzere sosyal canlılar olup insanlarla birlikte hareket etmeyi severler; ancak arkadaş bulamadıklarında sürü oluşturma gibi eğilimleri de vardır” dedi.

Doğa İçin El Ele ve Safranlı Patiler Gönüllüleri adına Kardelen Turan yaptığı konuşmada; sokak hayvanlarının yaşadıkları zorlukları, yapılması gerekenleri ve kendilerinin gönüllü o k, severek sokak hayvanları için bir şeyler yapmaya gayret gösterdiklerini, tüm Karabük ve Safranbolululardan destek beklediklerini söyledi.

Son dönemde barınakta yaşanan ve kökeni kendilerinden çok önceye dayanan, üstelik düzeltmek için ciddi bir çaba harcadıkları sorunlar nedeniyle kendilerine büyük tepkiler olduğunu ifade eden Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise; “Oysa göreve geldiğimiz andan itibaren sorunların farkındaydık ve festivalle de çakışan bu sıkışık takvimde barınak için acil bir plan yapmak, mekânı büyütmek ve hayvanlarımızın rahat etmesi için gereken şartların çizimlerini hazırlayarak gerçekleştirilmesi yolunda bütçeler planlamak gerekti. Elbette tüm bunların bir günden diğer güne halledilmesi mümkün olmadı. Ancak bu sorumluluğun yükünü her gün üzerimde hissettiğimi ve çalışmaları takip etmekten geri durmadığımı sizlerle bir kez daha paylaşmak istiyorum. Barınak geçmişte 60 kapasiteli o k inşa edilmiş, ancak sokak hayvanlarımız geçmiş dönemde de kısırlaştırılmalarına rağmen dışarıdan getirilerek sınırlarımız içerisine bırakılan yeni sokak hayvanları ile durum düzelmek yerine kritik hale ulaşmış. Ne yazık ki bu durum artarak devam ediyor. Diğer taraftan; geçtiğimiz yıl biz göreve gelmeden evvel, barınaktaki hayvan sayısı 400’e yakın durumdaydı ve kısırlaştırma dışında sadece basit tedaviler yapılıyordu, ancak görevi devraldığım tarihten itibaren; Merkezde 85 adet kısırlaştırma ameliyatı, 150 adet tedavi ve diğer ameliyatlar yapıldığı kayda geçmiş durumda. Yapılan ameliyatlar arasında; ortopedi, tümör ve göz ameliyatlarının da bulunduğu; sağlığına kavuşturulan hayvanların küpelenerek tekrar alındıkları ortama bırakıldığını belirtmek isterim.  Mevcut barınaktaki köpek sayısı da 150 ye düşülmüştür. Bu sayının düşmesinde sahiplendirme, 5199 sayılı kanun gereği sağlık işlemleri biten hayvanların tekrar alındığı ortama geri bırakılması etkili olmuştur. Dolayısıyla SATIN ALMA, SAHİPLEN sözünün ne kadar önemli bir uyarı olduğunu anlıyor, sahiplenilen canlarımıza yeni evlerinde hak ettikleri değerin verilmesini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi

Başkan Köse konuşmasının devamında ise; “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının kısırlaştırılma, aşılama ve küpeleme işlemlerinden sonra alındığı ortama geri bırakılmasına bundan sonraki süreçte daha da özen göstereceğimizi de yine altını çizerek paylaşmak istiyorum. Bu sebeple, mevcut "Barınak" ismi ile anılan, Sokak Hayvanları barınağı adını, "Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi" o k değiştirmiş bulunuyoruz. Ve yine bir diğer söylentiye burada yanıt vermek istiyorum; Merkezimizde hiçbir can aç ya da susuz bırakılmadı, aksine bizim dönemimizde mama alımı arttırıldı, ayrıca Askeriyeden elimize günlük 300 kg. yemek ulaştırılıyor. Dolayısıyla mama çuvallarını görüp “aç bırakılıyorlar” demek doğru değil, zira hayvanlarımıza yemek de veriliyor.” dedi.

25 noktaya mama ve su kapları yerleştiriliceğini söyleyen Başkan Köse konuşmasını; “Değerli Safranbolulular, arkadaşlarımızın atık su borularından yaptıkları mama ve su kaplarını da 25 noktaya yerleştireceğiz. İlgilenen, sokak hayvanlarına sahip çıkan, buraya kadar gelip destek veren herkese teşekkür ediyorum” diyerek noktaladı.

Konuşmaların ardından barınaktan getirilen sokak hayvanları ile hayvan severler bir araya geldi.

Çocukların sokak hayvanlarına olan sevgileri gözden kaçmazken, bol bol hatıra fotoğrafı çektirip mama ve su verdiler.