Kardökmak ve Karçel’e ait Kardemir B hisselerinde, 2017 yılında Güleç gurubunun Kardemir A ve D gurubu hisseleri ile yapılan sessiz sedasız hisse takası şok etkisi yaratmıştı. Bu takas Genel Kurul öncesi, yönetime girebilmek için hisse operasyonu o k değerlendirilirken, Karçel ve Kardökmak şirketlerinin hiçbir menfaati olmamasına rağmen trilyonlarca lira vergi ödemekle karşı karşı kaldığı ortaya çıktı.

İŞTE TRİLYONLARA VARAN VERGİ KAYNAKLI ZARAR

Şirketin Etkin ortağı, dönemin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç’e ait gurubun 2017 genel kurulu öncesi sessiz sedasız takas yoluyla değiştirdikleri Karçel ve Kardökmak’a ait Kardemir B gurubu hisselerinden Karçel ve Kardökmak’ın 2017 yılı ticari işlemlerine ait kar açıklamak ve bu kardan milyonlarca lira vergi ödemek zorunda kaldığı ortaya çıktı. Ne Kardemir, ne Karçel ve ne de Kardökmak hiçbirinin kurumsal ihtiyacı olmadan yapılan bu takas sonrası elde edilen fiktif Karın dört te biri Karçel ve Kardökmak tarafından beyan edilip ödenirken, verilen istisna talebi nedeniyle oluşan kar’a tekabül eden trilyonlarca liranın kalan dörtte üçünü de ödemek zorunda kalacakları iddia edildi. Ancak takasın istisnai hükümden yararlanamayacağı görüşünü belirten uzmanlar ise verginin tamamının şimdiye kadar ödenmiş olması gerektiğini öne sürüyorlar. Aksi halde bağlı şirketlerin büyük miktarda vergi zıyaı cezası ile karşı karşıya gelebileceğini vurguluyorlar.

HIRSIN KARDEMİR VE KARABÜK’E MALİYETİ!

Öte yandan konunun şirketin ortakları başta olmak üzere, Demir Çelik Piyasasında ve Karabük’te duyulması üzerine sorularda peş peşe gelmeye başladı. Şimdi bu zararın sorumlusu kim? Yönetime girme hırsı ile Kardemir, Karçel ve Kardökmak zarar ettirilmiş olmuyor mu? Karçel ve Kardökmak’ın elindeki Kardemir B gurubu hisselerini Güleç gurubuna verdi. Karşılığında kendisine ait Kardemir A ve D gurubu hisse senetleri ile değiştirmek başka nasıl izah edilebilir? Şirket yönetim kurulu üyeleri basiretli olmak zorunda değil mi? Eğer mali yükümlülük kaynaklı zarar oluşmuş ise bu zararın meydana getiren yönetim kurulu üyesinden tahsil edilmesi gerekmez mi? Şimdi Bağımsız Yönetim Kurulu Üyelerinin bu konuyu derhal SPK’ya taşıması gerekmez mi? Yoksa yapanın yanına kar mı kalacak?” şeklinde sorularını sıraladılar. Bilindiği gibi, Kardemir’in 2017 yılında birkaç kez ertelemenin ardından tartışmalı bir şekilde Kasım ayında genel kurulunu yaptı. Yapılan genel kurulunda oy kullanımı sırasında ortaya çıkan şok gerçek büyük şaşkınlık yaratmıştı.
AYLAR SONRA KAP’TA AÇIKLANDI!
Oluşan Tepkiler hatta şikâyetler üzerine, Çağ çelik tarafından işlem günü yapılması gereken açıklama aylar sonra 22.11.2017 tarihinde KAP’ ta yapılmıştı. Yapılan Açıklama da “19.07.2017 tarihinde KARDEMİR A.Ş. payları ile ilgili o k 2,10 TL fiyat aralığından 3.640.000 adet KARDEMİR(D) alış işlemi ve Ayrıca 19-25-26.07.2017 tarihlerinde 28.493.780 adet KARDEMİR(B) Takas yolu ile devir alış virmanı ile 23.045.000 adet KARDEMİR(D) ile 7.563.354 adet KARDEMİR(A) Takas yolu ile devir ediş virmanı işlemleri tarafımca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte KARDEMİR A.Ş. sermayesindeki paylarım/oy haklarım 26.07.2017 tarihi itibariyle %3,9698 sınırına ulaşmıştır.” denilirken TAKAS YOLU olduğu belirtilmişti.
İŞTE 9 MİLYON ZARARIN RAKAM RAKAM DETAYLARI
Geçmiş yıllarda Kardemir’in menfaatleri doğrultusunda bağlı ortaklığı olan Kardökmak 13.984.000 lot, Karçel 14.509.000 Lot B gurubu hisse (toplam 28.493.000 lot) almıştı. Ancak yapılan takas nedeniyle her iki şirketin kasasına bir TL bile girmeden 4.412.888,84 TL,  Kardökmak ise 4.891.062,89 TL vergi ödemekle karşı karşıya kaldı nitekim de dörtte birini ödedi.