Karabük Endüstri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üzerinde hazırlanan farklı projeler kurumlar arası rekabete dönüştü. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan geldiği iddia edilen okulun isim değişikliği talimatı ise bir anda ortalığı karıştırdı. Kentimiz haddehanelerinin teknik ara eleman ihtiyacının karşılanması için yaklaşık iki yıl önce bir proje hazırlandı. TOBB destekli Karabük TSO ile MEB proje kapsamında bir protokol imzaladı. Bu protokol ile Karabük Ticaret ve Sanayi Odası teçhizat, atölye vs ihtiyaçlar için destek taahhüt etti. Aynı zamanda da en az 20 mezun öğrenciyi her yıl istihdam garantisi verdi. Yakın zamanda il istihdam kurulundan haddecilik bölümü açılması kararı alındı. Son günlerde ise bu okulun Karabük Üniversitesi, Kardemir ve MEB işbirliği ile yeni bir sisteme dönüştürüleceği gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir iki gün önce gönderildiği iddia edilen talimat ise iyice kafaları karıştırdı. Karabük Üniversitesi’nin burayı kendi döner sermayesine katacağı iddiaları bile gündeme getirildi.

KONUNUN TARAFLARINA SORDUK

GÜNEŞ: “YAKIN ZAMANDA BAKANLIKTA GÖRÜŞTÜK”

İddialar ve konuşulanları Karabük Milletvekili Niyazi Güneş’e sorduk. Güneş; “Bu konuyu yakın zamanda Milli Eğitim Bakanlığı ziyaretimizde görüşmüştük. Ancak henüz sonuç ve detaylar konusunda net bir bilgimiz yok” dedi.

KTSO BAŞKANI MESCİER, “KONUYU TOBB’A İLETTİK”

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Mescier ile gelişmeleri görüştük. Mescier; Yaklaşık 2 yıl önce talep üzerine biz bir protokol yaptık. Haddecilik bölümü açılması kararlaştırıldı. Haddeciler o k bizde en az 20 öğrenciyi istihdam etmeyi taahhüt ettik. Hatta okulun atölye vb ihtiyaçlarına destek olacaktık. Şimdi bize bilgi verilmeden başka bir proje geliştirilmiş! Bu bizi hiçe saymak manasına gelmez mi? TOBB ve TSO’nun bir itibari var. Güya Milli Eğitim Bakanlığı’ndan isim değişikliği şeklinde talimat gelmiş! Biz durumu TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ne ilettik. En azından nezaketen bize de bilgi verilmesi ve görüşümüz alınması gerekirdi” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

REKTÖR POLAT “BU LİSE TÜRKİYE’DE UÇAR”

Yapılan yeni proje ile ilgili görüştüğümüz Karabük Üniversitesi Rektörü Refik Polat ise durumu şu şekilde açıkladı; “Bizim Kardemir ile birlikte düşündüğümüz bu projenin bir örneği Aselsan’da var. Buraya öğrenciler ilk yüzde bir dilimi ile giriyorlar. Mezun olan her öğrenciye iş garantisi var. Dünya hızlı ilerliyor. Son yıllardaki gelişmeler bize bir dakika bile beklemememizi işaret ediyor. Bugün hareket etmez isek bir yıl kaybederiz. Burada Kardemir’in de içinde olduğu özel bir lise olacak. Biz hem atölye, hem hoca o k destek vereceğiz. Bu lisenin eğitimi çok üst düzey olacak. Öğretmenleri özel atama ile gelecek. Ülkenin savunma ve teknoloji alanındaki gelişmesine büyük katkı sağlayacak. Eleştirildiği gibi üniversitemize bir kuruş maddi geliri olmayacak.” Dedi.

KARDEMİR YÖN. KUR. BAŞKANI YOLBULAN

Projelerin içerisinde adı geçen Kardemir adına, gündemdeki  tartışmaları Yn. Kr. Başkanı Yolbulan’a sorduk. Başkan Mustafa Yolbulan; “Bu tür özel bir lise ile ilgili daha öncesinden bir düşüncemiz vardı. Özellikle Vatan hastanesi o k bilinen ve yıkılan alana düşünüyorduk. Amacımız Kardemir’e özel, ara eleman ihtiyacımızı karşılayacak özel statüde bir okul açmaktı. Bu konu ile ilgili Başkan Vekilimiz Ömer Faruk Öz bey ciddi çalışmalar yapıyordu. Ancak bu güne kadar yönetim kurulumuza sonuçlanmış bir bilgi gelmedi.” dedi.

KARDEMİR YN. KR. BŞK YARD. ÖMER FARUZ ÖZ

Karabük’te özel bir teknik lise oluşturulması konusunda Kardemir Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Öz’de görüşünü aldık. Başkan Yardımcısı Öz; “Evet uzun süredir bir niyet ve çalışmamış vardı. Bu niyet çerçevesinde çalışmaları yürütmek üzere Kardemir’den iki arkadaşımızı görevlendirmiştik. Bu arkadaşlarımız Karabük Üniversitesi ve diğer paydaşlar ile görüşüyorlardı. Ancak son durum konusunda net bir bilgim yok. Son durumu öğrenip ihtiyaç halinde kamuoyuna bilgi paylaşırız”dedi.