Psikolog Cansu Kolcu, Derin TV ekranlarında, Eda Eren Güller’in hazırlayıp sunduğu 4. Bölge programının yayın konuğu oldu. Psikolog Kolcu, son günlerde ülke genelinde artış gösteren intihar vakaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili o k intihar nedir, intihara sebep olan nedenler nelerdir, intihar düşüncesi nasıl anlaşılır gibi önemli soru yanıtlar verdi. Özellikle çocukluk döneminde ve ergenlik döneminde ebeveynlere önemli görevler düştüğünü, çocukların davranışlarının ve söylemlerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini, çocukların davranış şekillerinin ve kurdukları cümlelerin aslında bir mesaj niteliği taşıdığını vurguladı. 5 yaş öncesi grupta yer alan çocukların; ölüm kavramını geri dönülebilir bir durum o k algıladığı, 9 yaşından sonra ölümün geri dönüşü olmayan bir durum olduğunu anladıklarını ifade etti. Psikolog Cansu Kolcu, çocukluk döneminde ve ergenlik dönemindeki çocukların ölümü nasıl algıladıklarını detaylı o k şu sözlerle açıkladı. “İntihar vakaları için; Çocukluk döneminde öncelikle çocukluk döneminde ölüm düşüncelerini nasıl ortaya çıkıyor onlardan başlayıp daha sonra gençliğe doğru gidelim. 5 yaşındaki bir çocuk ölümü geri dönüşümü olan bir durum o k algılar fakat 9 yaşından itibaren bütün çocuklarda yetişkin gibi ölümü algılamaya başlar. Bundan kaynaklıdır ki intihar vakaları da 11 yaş ve sonrası çocuklarda gözlemlenmektedir. Son zamanlarda ergenlerde ve çocuklarda intihar oldukça hızlı artmaya başladı.” Ergen çocuklarda durumun biraz daha ciddi olduğunu ve ebeveynlerin bu dönemde oldukça hassas davranmaları gerektiğini ifade eden Kolcu, ergenlik döneminde bulunan çocukların davranış şekilleri ile ilgili şunları söyledi. “Ergenlik dönemi duygu durumunun en yoğun olduğu dönemdir. Bu dönemde gençler oldukça kırılgan öfkeli ruh hallerinde iniş çıkışların çok yoğun olduğu eleştiriye kapalı oldukları bir dönem geçirirler. Haliyle bu dönemlerdeki bazı yaşadıkları olaylar onları bu şekilde riskli davranış itebilmektedir. Özellikle okul ve aile çevresi bu süreçte çok fazla gençleri etkilemektedir. Okul ve aile içerisinde yaşadığı sorunlar, akademik başarısızlık… bunlar maalesef intihara sürükleyen davranışlardan olmaktadır.”

“İNTİHAR DÜŞÜNCESİNİN BİRÇOK SEBEBİ OLABİLİR”

İntihara sürükleyen nedenleri başlıca akademik başarısızlık, akran zorbalığı, cinsel istismar gibi durumlar o k sıralayan Kolcu şunları kaydetti: “İntihar düşüncesinin sebeplerinde spesifik o k birçok sebebi olmakla beraber bazen aklımıza gelmeyecek sebeplerden de bu düşünce maalesef oluşmakta. Fakat bunların başlıca sebeplerini sayacak olursak; Akademik başarısızlık, aile içi şiddet, anne baba ayrılığı, fiziksel ya da cinsel istismar ya da ihmal, aşk acısı, aşağılanma, akran zorbalığı gibi bazı davranışlar ya da durumları yaşadığında gençler maalesef bu şekilde intihar davranışına sürüklenebilmektedir.”

“Mümkün Olduğunca Sosyal Medyadan Uzak Kalmalılar”

Psikolog Cansu Kolcu önemli bilgiler aktardığı programda, intihar düşüncesi ile hareket eden çocukların davranışları hakkında da bilgiler verdi. Ayrıca sosyal medyanın çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve mümkün olduğunca uzak kalmaları gerektiğini ifade ederek şunları aktardı: “Eğer çocukta duygu iniş çıkışları çok yoğun bir şekilde oluyorsa, öfke çıkışları aynı şekilde çok fazla oluyorsa, içine kapanıklık gözlemlendiyse, madde kullanımı ortaya çıkıyorsa, uyku problemleri, iştah problemleri ani bir şekilde ortaya çıktıysa bunlar bizim için risk faktörleridir. Tabi ki bu davranışları  her sergileyen gence yada çocuğa intihar edecek gözüyle bakmamak gerekiyor ama yine de bir uyarıcı işarettir. Teknoloji çağındayız dijital bir çağdayız ve çocuklarımız maalesef ki ellerinde istemesek de sosyal medya aktif bir şekilde kullanıyor ve özellikle son yıllarda yapılan araştırmalarda intihar eyleminin artmasında sosyal medyanın çok büyük bir etki gösterdiğini açığa çıkardı bize. Şu şekilde bazı sosyal medyada özellikle bazı sosyal medya kanallarında riskli davranışların canlı yayında yapıldığı bunların gençlere çok büyük olumsuz örnek olduğu gözlemlenmiştir. Mümkün olduğunca sosyal medyadan uzak kalmaları yine bu görüntülere çok fazla maruz kalmamaları gerektiğini videoları fotoğrafların çok fazla yayınlanmaması gerektiğini çünkü bunların tetikleyici birer davranış olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Sosyal medyadan tamam kopmak mümkün değil dijital çağdayız ama mümkün olduğunca sınırlı bir şekilde kullanmalıyız. Dijital dünyanın olumlu tarafları kadar olumsuz tarafları da çok fazla maalesef. Özellikle bilinçsiz kullanımlarda çocuk ve ergenlerde bazı olumsuz davranış sebep olabiliyor.”

SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ OLUMSUZLUKLARI TETİKLİYOR

Yargılayıcı, baskılayıcı ve suçlayıcı hallerle büyütülen çocukların riskli davranış daha yatkın hale geldiğini söyleyen Psikolog Cansu Kolcu, şu ifadelere yer verdi. "Sağlıklı sınırlar çizebilen, çocuklarının duygu ve düşüncelerini önemseyen ailelerde büyüyen çocuklarrın riskliş davranışlardan uzaklaştıkları gözlemlenmektedir. Çok hassas olmalarını rica ediyorum, çünkü çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Sosyal medyanın etkisiyle beraber bir çok davranışlar tetiklenmeye başladı. Bunlarda depresyon, anksiyete, intihar çok fazla etkili olmaya başladı. mümkün olduğunca olumsuz davranışların, duyguların şahit olsalar bile gençler bunları paylaşmamalarını rica ediyorum." https://www.karabukderinhaber.com/kategori/karabuk/   " width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">