Son Günlerde siyaset ve cemiyet hayatı ile kamuoyunda sıkça bu soru sorulmaya başlandı. “Vergili Ne Yapmak İstiyor?” Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili son on gündür kendi sosyal medya hesabından canlı yayınlar yapıyor. Yaptığı yayınlarda ciddi eleştiriler ortaya koyuyor. Devletin ve siyasetin üst kademelerini yavaş hareket etmekle itham ediyor. Gerekli önlemleri almadıklarını iddia ediyor. Vergili, dünyanın, ülkemizin, şehrimizin başına bela olan Covid19 Koronavirus ile ilgili Karabük’teki mevcut durumu ısrarla vurguluyor. Siyaset kurumunun, Vali’nin, Sağlık İl Müdürünün yeteri kadar önemsemedikleri açık açık, üzerine basa basa söylüyor. Son o k geçen hafta 1700 Cezayirlinin gelmesi ile bu eleştiri dozu en üst seviyeye çıktı. Bu eleştirilerin ise muhataplarında ciddi rahatsızlık yarattığını duyuyoruz. Diğer yandan Cumhur İttifakı, MHP’li bir Belediye Başkanı olması iktidarı hırpalayıcı eleştirilerden uzak durması beklentisi oluşturuyor. Özellikle mevcut iktidarı destekleyen seçmenlerde hoşnutsuzluk ve eleştirilere sebep oluyor. Doğal o k ta bu durum karşısında birbirlerine soruyorlar.

VERGİLİ NE YAPMAK İSTİYOR?

Şimdi bu soruyu bana da soran kendi penceremden bir cevabi yorum yazayım. Bazı söz ya da tavırları eleştirilebilir. Biraz daha yumuşak perde kullanması gerekirdi de denilebilir. Ama Sayın Rafet Vergili ateşten gömleği giymiş durumda. Kendisini seçen insan olan sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyor. Haber verme hakkını kullanmaya çalışan bazı gazetecilerin bile aranarak “aman ha işlem yaparız” denildiği bir dönemde sesini gür çıkarıyor. Resmi bilgi almanın nerede ise imkânsız olduğu bir dönemde kentinin durumunu merak ediyor. Bilgi kirliliğinin en yoğun şekilde yaşandığı günlerde doğru bilgiyi öğrenmeye çalışıyor. Yıllardır Anadolu’nun sorunlarını anlamamakta ısrar eden merkezdeki birtakım üst yöneticilerin yaptıkları, yapacakları hataları öngörmeye çalışıyor. “Emredersiniz efendim”in bir yere kadar olması gerektiğini vurguluyor. İktidarın milletvekillerinin ve yetkililerinin daha fazla çaba sarf etmesini sağlamaya çalışıyor. Üst düzey bürokratların daha cesur kararlar alması, ili için gerektiğinde diretmesi gerektiğini söylemeye çalışıyor. Kentinin insanlarını düşünüyor. Kapısının önünü temizleme sözünü düşünüyor. Önce Can diyor. Ankara'nın hatırlamadığı ölümlerin en yüksek olduğu 65 yaş üstünü, emekli kenti Karabük'ü hatırlatıyor.

SÖZÜN ÖZÜ

Bugün sabahtan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili bir ay önce hazırlattığı önlemler raporunu açıkladı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’nın bugün akşam açıkladığı yeni tedbirleri de izledik. Şimdi insanın “Rafet Başkan ne kadar çok haklıymış” diyesi geliyor. Bir soru da benim sorasım geliyor. Gelip bir hafta durup giden Cezayirlilerden kaç tanesi şu an Hastanede tedavi görüyor?