Sağlık Bakanlığınca koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin genişletilmesi amacıyla kurulan aile diş hekimliği 3 pilot ilden biri olan Karabük'te hizmet vermeye başladı. Çocukların düzenli diş hekimi kontrolünde koruyucu ağız ve diş sağlığı uygulamalarının yapılacağı bir sağlık hizmeti olan “Aile Diş Hekimliği” uygulaması Eskişehir, Kırşehir ile birlikte pilot il seçilen Karabük'te başladı. Aile Diş Hekimliğine aileleriyle birlikte giden 2-12 yaşlarındaki çocukların ağız ve diş sağlığı kontrollerini yaptırıyor. 9 diş hekiminin görevlendirdiği kentte ilk etapta uygulamadan 28 bin çocuk faydalanacak. İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı gazetecilere yaptığı açıklamada, uygulamanın Sağlık Bakanlığı tarafından 2023 yılı içerisinde tüm illere yaygınlaştırılmasının planlandığını belirtti.

"Vatandaşlar çocuklarının Aile Diş Hekimlerini, e-nabız ve MHRS profilleri üzerinden öğrenebilirler"

Ahmet Sarı, vatandaşların çocuklarının Aile Diş Hekimlerini e-nabız ve MHRS profilleri üzerinden öğrenebileceğini ifade etti. Sarı “Biz muayeneye gelen çocuklarımızın öncelikle mevcut ağız ve diş sağlıklarını ve dişlerinin mevcut durumunun tespitini sağlıyoruz. Bu tespitin ardından risk durumlarını belirliyoruz. Herhangi bir risk söz konusu ise bu riske karşı uygulanabilecek koruyucu tedbirlerin alınmasını sağlıyoruz. Tedavi gerekiyorsa ilgili hekime yönlendirme yapılıyor. Tedavi için yapılması gerekenler hakkında hastamız bilgilendiriliyor ve takipleri, bir sonraki periyotları hakkında yine gelen çocuklarımıza ve ailelerine bilgilendirme sağlanıyor” dedi.

"Amacımız ileride oluşabilecek daha büyük sıkıntıların, rahatsızlıkların önlenmesi"

Sarı, uygulama ile amaçlarının çocuk ağız ve diş sağlığı eğitimi vermek, diş bakımı, ağız hijyeni konusunda gerekli motivasyonu sağlamak, diş fırçası ve florürlü diş macunu kullanımı hususunda on bilinç kazandırmak ve koruyucu tedbirlerle ağız ve diş sağlığının düzenli şekilde devam etmesini sağlamak olduğunu ve böylelikle ileride oluşabilecek daha büyük sıkıntıların, rahatsızlıkların önlenmesi olduğunu aktardı. Ahmet Sarı, ailelerin uygulamadan memnun olduklarını kaydetti. Sarı “Bazen randevu konusunda ufak tefek aksaklıklar yaşanıyor ama pilot uygulama olduğu için bunları kısa sürede gidermeye çalışıyoruz. Bakanlığımızla sürekli irtibat halindeyiz. Herhangi bir aksaklık yaşandığında bakanlığımızla irtibata geçerek aksaklıkların düzeltilmesini sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi. Ahmet Sarı, iki yaşından itibaren tüm çocukların ağız ve diş sağlığına ait verileri, dişleri ile ilgili durumları kayıt altına alındığını anlattı. Sarı, böylelikle uygulamanın çocukların ileriki yaşantılarında ağız ve diş sağlığı ile sorun yaşadıklarında çözüme ulaşma noktasında da kolaylık sağlayacağını söyledi.