Karabük'te koronavirüs vaka sayısının artması üzerine İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı vatandaşları uyarılarda bulundu. Sarı açıklamasında dikkat edilmezse kontrollü sosyal hayatın kontrolden çıkabileceğini söyledi. Vatandaşların kural uyması ve destek olması gerektiğini ifade eden Sarı, "İlimizde vak'a sayımız giderek artıyor. Pozitif vakalarımızın büyük çoğunluğu büyükşehirlerden gelen ve iller arası seyahat edenler ile bunların temaslıları olan vatandaşlarımız. Ayrıca hasta ziyaretleri, taziye ziyaretleri, asker uğurlama ve misafir ağırlama gibi güzel adetlerimiz bu günlerde en büyük yayılım kaynağı. Önümüzdeki günlerde düğün organizasyonları da serbest hale gelecek. Ayrıca camilerimizde 5 vakit namaz cemaatle kılınabilir hale geldi. Bunlar hepimizin özlemle beklediği gelişmeler. Ancak kural uyulmaz ve gerekli tedbirler alınmazsa bedelini ağır ödeyebiliriz. Bakanlıklarımız tarafından her bir işletme, her bir kurum ve her bir faaliyet için ayrı ayrı rehberler hazırlandı. Bunların uygulayıcısı ise bizleriz. Devletimizin tüm kurumları da denetleyici rol üstleniyor. Vatandaş o k bu kural uymak ve destek olmak zorundayız. Aksi takdirde kontrollü sosyal hayat, kontrolden çıkabilir" dedi.

5 yoğun bakım hastası var

Korona virüs nedeniyle 5 yoğun bakım hastası olduğunu aktaran Sarı, "Hastalığın gücünün zayıfladığı ve artık etkisini yitirdiği gibi yanlış bilgiler rehavete sebep olmamalı. Şu anda hastanemizde yoğun bakımda yatmakta olan 5 Covid-19 pozitif hastamız var. Yakın zamanda Covid-19 nedeniyle aramızdan ayrılan ve vefatıyla hepimizi derinden üzen vatandaşımız henüz 54 yaşındaydı. Bu hastalıkla mücadelede en büyük savunma silahlarımız maske, sosyal mesafe ve temizlik. Bu üç temel faktör bir çoğumuza çok basit görünmekle birlikte uygulamada ciddi sıkıntılar olduğu da aşikar. Oysa bu hastalıkla başa çıkmanın şimdilik bundan daha etkili bir yolu yok. İlimizde ki vaka artışını yine toplumsal bilinç ve el birliğiyle durduracağımıza; vatandaşlarımızın duyarlılığı ile bu işin üstesinden hep birlikte geleceğimize yürekten inanıyorum" diye konuştu.

"Hiçbir şehrin aylarca kendisini izole etmesi mümkün değil"

Bir çok vatandaşın sınırların kapatılmasının sorunu çözeceğine inandığını vurgulayan Sarı, şunları kaydetti: "Ancak tüm sağlık otoriteleri bu hastalığın çok uzun süre devam edeceğini; aşı bulunana kadar da kesin bir çözüm üretilemeyeceğini belirtiyor. Bu durumda hiçbir şehrin aylarca kendisini izole etmesi mümkün değil. Bizlerin zor da olsa toplum o k davranış değişikliğine gitmemiz gerekiyor."

 Pozitif Vaka Sayısı 160 

Öte yandan il genelinde pozitif vaka sayısı 20 kişi artarak 160'a yükseldi. 104 kişinin Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavileri devam ediyor. Bir süre önce koronavirüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybederken, tedavileri tamamlanan 55 kişi evlerinde izole ediliyor. Filyasyon çalışmaları kapsamında hiçbir belirti göstermeyip test sonuçları pozitif çıkan ve hastanede tedavisi tamamlanan vakalardan; evde izolasyon imkanı olmayan yaklaşık 70 kişi, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurtta izolasyon altına alınacağı öğrenildi.