Koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde uzaktan eğitim kararı alan Karabük Üniversitesinde online dersler bugün başladı. Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KBUZEM) tarafından 296 farklı ön lisans, lisans ve lisansüstü programda yaklaşık 46 bin öğrenci için sanal ortam kullanılabilir hale getirildi.   Konuyla ilgili açıklama yapan Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. M. Tahir Güneşer, bugün itibariyle Karabük Üniversitesi öğrencilerinin uzaktan eğitim sistemi üzerinden dersleri canlı o k işlemeye başladığını belirtti. Güneşer, “Bugün sabah saat 08.30’da 72 sınıfta yaklaşık 2 bin 400 öğrenciyle derslerimize başladık. Şu anda da derslerimiz herhangi bir aksaklık olmadan devam ediyor.  Derslere giriş ile ilgili bazı öğrencilerimizin anlık problemleri olabiliyor. İnternet bağlantısı dolayısıyla bazı aksaklıklar yaşanabiliyor. Bunlarla ilgili de kendilerine anlık o k biz e-mail üzerinden ve iletişim formumuz üzerinden web sitemizden çağrı merkezimiz, destek merkezimizle yardımcı oluyoruz. Şu anda destek merkezimize başvuran öğrencilerimize cevap verme hızımız bir dakikanın altında.” diye konuştu.

Uzaktan eğitim sistemindeki ön hazırlık aşamalarından da söz eden Güneşer, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Çok ciddi yoğun bir ön hazırlık dönemi geçirdik. Dönemin başında sistemi uzaktan eğitimden başlamakla, dönemin ortasında başlamak arasında teknik anlamda çok ciddi farklılıklar var. Bu hazırlıklar aşamasında biz toplamda 296 aktif programımızla ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarımızın tümünde bütün öğretim elemanlarımızı sisteme dahil ettik ve şu anda aktif 46 bin öğrencimiz, bazı öğrencilerimiz kayıt dondurma ve benzeri imkanlardan yararlandılar. 46 bin civarında öğrencimizle sistemi tanımladık. Bu yetkilendirmelerle beraber her bir öğrencimize ayrı ayrı kullanıcı adı ve şifre tanımlayarak sisteme girmelerini sağladık. Bu süreçte ekibimiz gece gündüz 7/24’ün deyim o k değil gerçek o k yaşandığı bir süreç yaşadı. Sürecin devamında biz dönem sonuna kadar derslerimizi 08.00-00.00 arasında sürdüreceğiz ve bu süreç boyunca hizmetlerimize devam edeceğiz. Hem öğretim elemanlarımıza hem öğrencilerimize canlı destek sağlıyoruz.  Bu süreçte başta Rektörümüz aynı zamanda Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Refik Polat hocamıza, senato üyelerimize ve bizimle iş birliği yapan birim temsilcilerimize Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığına özel teşekkürlerimi arz ediyorum. Beraber çalıştığım ekibime de bu fedakâr süreçte bizimle omuz omuza hareket ettikleri için ayrıca teşekkür ediyorum.”  

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışan teşekkür ederek, şu ifadelere yer verdi:

“Bu süreçte üstün gayret ve çaba göstererek uzaktan eğitim altyapısının hazırlanması ve güçlendirilmesinde gece gündüz çalışan tüm personelimiz takdiri hak ediyor. Burada görev yapan arkadaşlarımız kendine verilen sorumluluğu başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Bundan sonraki süreçte başka nasıl projeler yapabiliriz, uzaktan eğitimle ilgili daha neler yapılabilir? Bunların üzerinde birlikte çalışacağız. 2020-2021 Akademik Yılı’nın tüm akademik ve idari personelimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyor, tekrar hepinize teşekkür ediyorum.” Uzaktan eğitimde online dersler Microsoft Teams ve Adobe Connect programları ile yapılacak. Uzaktan eğitim dersleri hem bilgisayar hem de akıllı telefonlar aracılığıyla takip edilebiliyor. Sınavlar çoktan seçmeli ve klasik şeklinde çevrimiçi (online) yapılacak. Çoktan seçmeli sınavlar Sınav Merkezi (sinav.karabuk.edu.tr) altyapısı ile klasik sınavlar ise KBUZEM (kbuzem.karabuk.edu.tr) altyapısı ile gerçekleştirilecek. Öğrenciler, uzaktan eğitim sistemi ile ilgili bilgilendirme dokümanlarına ve canlı ders linklerine kbuzem.karabuk.edu.tr adresinden ulaşabilirler.