Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesi tarafından Beyaz Önlük Giyme Töreni yapıldı. 2020-2021 Akademik yılında Tıp Fakültesi’ne yerleşen 150’den fazla öğrenci beyaz önlüklerini giydi.  

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Saadettin Ökten Konferans Salonu’nda Beyaz Önlük Giyme Töreni yapıldı. Törene; Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mücahit Coşkun ve Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Melih Sunay, Safranbolu Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Anıl Ertok Atmaca, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Sedat Özdemir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Program, öğrencilerin pandemi nedeniyle katılım sağlayamayan ailesi ve yakınları için Karabük Üniversitesinin Youtube hesabı 3 Nisan TV’de canlı o k yayınlandı.

Gelecek yıllarda sağlık ordusuna katılacak doktor adaylarının tıp eğitimine adım attıkları etkinlikte ilk o k saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Program açılış konuşmaları ile devam etti.

"Bugün, Hayalini Büyük Bir Heyecanla Koruduğumuz Bir Gün"

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne YGS puan sıralamasına göre birinci o k yerleşen Elif Ulupınar etkinliğin eğitim hayatı boyunca çalışıp çabalayarak hayalini büyük bir heyecanla koruduğu bir gün olduğunu söyledi. Ulupınar sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Hem bizler hem de bizim için desteğini hiçbir zaman esirgemeyen ailelerimiz için çok kıymetli ve mutluluk verici bir gün. Hayatımızın her safhasında yanımızda olan, kötü günlerimizde yükümüzü hafifleten, başarılarımızla her daim gurur duyan ailelerimize, kendim ve arkadaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.

Hepimizin bildiği üzere dünyanın zor bir sınavdan geçtiği pandemi süresince, başta eğitimden uzak kaldığımız, alışmadığımız bir düzende gayretimizi sürdürmek zorunda olduğumuz günler geçirdik. Ben ve buradaki tüm arkadaşlarım bu zorlu zamanlarda pes etmeden çalıştık ve engelleri aşarak hedeflerimize daha sıkı sarıldık. O gün verdiğimiz emeklerin, bugün bu mesleğe attığımız adımla taçlandığını görmek; eminim ki perde arkasında yalnız kaldığımız günleri, zaman zaman hissettiğimiz kaygıları hepimize unutturuyor. Ben burada, gösterdiği çaba ile bugün hayaline ulaşmış olan her bir arkadaşımı tüm içtenliğimle tebrik etmek istiyorum."

"Hekimlik Mesleği Bir Hayat Şeklidir" 

Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Doktor Sedat Özdemir konuşmasında, "Hekimlik mesleği bildiğiniz gibi sadece bir meslekten ibaret değildir. Hekimlik mesleği bir hayat şeklidir, bir yaşam şeklidir. Ve hepimizin hayatına tamamen nüfuz eder. Mesleğe başladığımız andan itibaren hayatımız bambaşka bir yola doğru gider. Meslekte çeşitli zorluklarla karşılaşıp, sıkıntılar yaşayabilirsiniz, ama gerçekten bu mesleğin kıymetini bilerek hayatınıza devam etmenizi temenni ediyorum." dedi.

"Beyaz Önlük Bu Mesleğin En Güzel Simgelerinden Biri"

Karabük İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı: "Bugün burada hem bir meslek hem de bir yaşam tarzı olan hekimliğe ilk adımını atan genç doktor adaylarımıza aramıza hoş geldiniz demek için bulunuyoruz. Genç meslektaşlarımız bugünden itibaren hayatları boyunca gururla taşıyacakları, sorumlulukları çok ağır ancak bir o kadar da şerefli bir mesleğe talip oluyorlar. Beyaz önlük de bu mesleğin en güzel simgelerinden biri. Öncelikle kendilerini bu yaşam tarzını ve bu mesleği seçtikleri için tebrik ediyorum. Bugün burada iyi bir hekim olmak, iyi bir doktor olmak için hocalarımızın bize öğrettiği iki önemli ilkeyi hatırlatmak istiyorum. Bunlardan en önemlisi iyi bir insan olmak. Kapasitesi yeten herkes tıbbi birimlere, çağın şartlarının el verdiği düzeyde hâkim olabilir, sahip olabilir ancak erdemli ve ahlaklı olmayan hiç kimse gerçek manada hekim olamaz. Bunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamanızı ve bugün bu beyaz önlüğü giydiğiniz andan itibaren son nefesinize kadar iyi bir insan olma yolunda gayret göstermenizi diliyorum." dedi.

“Giyeceğiniz Önlük Saflıktır, Temizliktir” 

KBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Melih Sunay ilk o k, Tıp Fakültesinin kuruluşundan itibaren emeği geçen başta KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat olmak üzerek tüm akademisyenlere teşekkür etti.  Prof. Dr. Sunay konuşmasının devamında şunları söyledi “Dünyanın en zor fakat en kutsal mesleğine hoş geldiniz. Ne kadar zor bir mesleğe girdiğinizi biliyorsunuz. Bu meslekte, bu önlüğün ne olduğunu çok iyi bileceksiniz. Beyaz önlüğü giydiğiniz andan itibaren yaşatmanın verdiği mutluluğu hissetmeyi çok iyi bilecek, hissedeceksiniz. Giyeceğiniz önlük saflıktır, temizliktir, fakat bunun yanında ateşten gömlektir, vebaldir. Bu önlük tecrübeyi simgeler, bilgeliği simgeler. Bunu bileceksiniz. Önündeki düğmeler annelerinizin, babalarınızın övünç kaynağıdır, hastalarınızdan ve hasta yakınlarınızdan alacağınız minnettir, duadır. Lütfen bunu unutmayınız.

Yine en önemlisi üstünüze giydiğiniz bu önlüğün üzerindeki kirler, kanlar zorluğun, özverinin göstergesidir. O yüzden beyaz önlüğün önünü kapatmak, zordur, kapatmayacaksınız. Canım öğrencilerim, evlatlarımız, son o k bugün giyeceğiniz bu önlüğü temsil ettiği gibi temiz ve saf duygularla vicdan sahibi o k fakat çelikten bir iradeyle başta milletimize borcunuzu ödeyerek insanlığa ve hastalığa karşı siz yardım edecek ve hastalıklarla savaşacaksınız. Bu vesileyle bir kez daha bu önemli gününüzü yürekten tebrik ediyorum.” dedi.

"Her Daim Kendinizi Geliştirmeniz Yeni Şeyler Öğrenmeniz Gerekiyor"

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat konuşmasında her şeyin başının iyilikten, iyi insan olmaktan geçtiğinin altını çizerek şunları kaydetti: "Beyaz önlük bence şunu temsil ediyor; önlüğünüz gibi vicdanınız da bembeyaz olmalı, tertemiz olmalı. Ömrünüz boyunca vicdanınızın da giydiğiniz beyaz önlük gibi temiz ve beyaz olmasına dikkat etmeniz lazım. ‘Aşçının hatasını maydanoz örter, terzinin hatasının ütü örter, hekimin hatasını toprak örter’ sözünden yola çıkarak, bu meslekte, hekimlik içinde hata yapmamanız gerekiyor. Hata yaptığınız zaman bunun sonu topraktır. O yüzden her daim kendinizi geliştirmeniz, yeni şeyler öğrenmeniz gerekiyor. Yaptığımız işte başta aşk olması gerekiyor. Size bu mesleği  aşkla yapmanızı öneriyorum. Ben burada, gösterdiği çaba ile bugün hayaline ulaşmış olan her bir arkadaşımı tüm içtenliğimle tebrik etmek istiyorum."

Program Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen konserin ardından önlük giyme töreni ile devam etti. Tören Rektör Prof. Dr. Refik Polat´ın, protokol üyelerinin ve akademisyenlerin Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesine yerleşen, doktor adaylarına önlüklerini giydirmelerinin ardından sona erdi.