Safranbolu BelediyesiBasına sansür mü uygulamak istiyor?” tartışmasına MHP Karabük İl Başkanı Adem Kar’da katıldı.

İl Başkanı Dr. Adem Kar Safranbolu Belediyesi’nde “Kamuoyu ve basından saklı gizli yapılan işler mi var?” diye sordu.

Kar, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Sayın Çakır; Safranbolu belediyesi yerel basın kurumları abonelik sözleşmesi C bendi “şirketin belediye, belediye başkanı, meclis üyeleri, belediye çalışanları, belediye tüzel kişiliği ile alakalı siyasi eleştiri, şahsi eleştiri ve nezaket sınırlarını aşan yayınlarına, paylaşımlarına rastlanması halinde sözleşme tek taraflı o k fesh edilir. Bu maddede belirtilen sınırların aşılıp aşılmadığının takdiri tek taraflı belediye başkanına aittir” denmektedir.

Oysa ki basın ahlak esasları hakkındaki 129 sayılı genel kurul kararının birinci maddesi (ı) bendi “kişi kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz hakaret edilemez sövülemez, iftira atılamaz haksız isnat da bulunulamaz” denmektedir.

Safranbolu belediye başkanı neden ilgili maddeyi sözleşmeye aynen koymadı. Durumdan vazife çıkararak basına karşı kendisini, meclis üyelerini ve belediye personelini eleştirmeyecek ve aleyhine haber yapılmayacak şekilde koruma kalkanı oluşturma gereği duydu.

“Kamuoyundan ve basından saklı gizli yürüyen işler mi var?”

Açıklamasının devamında ise basından saklı gizli yürüyen işler mi var diye soran Kar, şunları kaydetti:

Kamuoyundan ve basından saklı gizli yürüyen işler mi var? Sayın Çakır; yapmış olduğunuz basın açıklamasında Safranbolu belediyesinin basın ahlak esasları hakkındaki genel kurul kararına atıfta bulunmaktasınız. Sayın Köse’de aynı konuya atıfta bulunuyor. Her şey ortada. Basın ahlak yasasının ilgili maddesini sizin ve belediye başkanımızın yorumlama şekli 367 krizinin mimari Sabih Kanadoğlu‘na taş çıkartır niteliktedir.

Anayasayı, kanunları, yönetmelikleri, tüzükleri yorumlama ve kendinize yontma konusunda eskiden beri çok marifetlisiniz. Bu yaptıklarınıza yanlış diyen ve eleştiri getiren iktidar Partisi il başkanı sayın Altınöz’e ve yerel basın kuruluşlarına vermiş olduğunuz cevap tamamen talihsiz ifadelerle doludur. 

Kendinizi ve hatanızı düzeltmek yerine ülkenin tek adamlık rejiminden dem vurup, ekonominin çöktüğünden, halkın büyük sıkıntılar içinde olduğundan, cumhur ittifakının çıkarmış olduğu infaz yasasında uyuşturucu baronlarının ve tecavüzcülerin tahliye edildikleri iftiralarıyla cevap vermeye kalkışıyorsunuz. Hedef saptırıyorsunuz, yalan yanlış iftiralarla asıl kamuoyunu siz yanıltıyorsunuz.

Bir hatadan dönmenin erdemlik olduğunu çok iyi bildiğiniz halde neden bu kadar agresif ve İftiracı bir üslup seçtiniz anlayabilmiş değiliz. Haksız, mesnetsiz, yerel basının iradesine saygısızlığınızı, yandaş olmayan medyaya destek yok çığlıklarınızı, TBMM iradesine iftira atan hadsizliğinizi şahsınıza ve CHP’ne yakıştıramıyor, şiddetle kınıyoruz.