AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş 3 Nisan Sanayi Günü teklifini yineledi. Niyazi Güneş Kardemir ve Karabük’ün kuruluşu ile ilgili TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Güneş burada yapmış olduğu açıklamada 3 Nisan’ın sanayi günü olması gerektiğini vurguladı.

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş Karabük Demir Çelik Fabrikalarının 85. Yıldönümü ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Güneş yaptığı açıklamada Kardemir’in ülkemiz ve ilimiz ekonomisine sağlamış olduğu katkıdan bahsetti. Kardemir'in ülke sanayisine sağladığı katkılardan bahseden Niyazi Güneş "3 Nisan Sanayi Günü o k kutlanmalıdır" vurgusunda bulundu.

Niyazi Güneş açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“Ülkemizde çelik üretimi, 3 Nisan 1937 tarihinde Karabük’te temelleri atılan ve 1939’yılında işletmeye alınan Demir ve Çelik Fabrikalarıyla başlamıştır.

lk Türk Demiri 10 Eylül 1939’da fabrikada, Fatma isimli yüksek fırında üretilmiştir.

“Fabrikalar Kuran Fabrika”

Kurulduğu yıllarda 150 bin ton kapasiteye sahip olan Demir Çelik fabrikamız, uzun yıllar boyunca ülkemizdeki endüstriyel atılım öncülük etmiş, Türk sanayisinin öncüsü ve okulu olmuştur.

Öyle ki, adını tarih kitaplarına “Fabrikalar Kuran Fabrika” o k yazdırmış, ülkemiz sanayisine yurdun dört bir yanında unutulmaz eserler kazandırmıştır.

13 hanelik bir yerleşim birimi olan Karabük, bugün 250 bin nüfusa ulaşmış ülkemizin 78.’inci ilidir.

Ülkemizin ekonomi tarihine şahitlik eden bu tesisler, bilindiği gibi 1994 yılında dönemin hükümetinin içine düştüğü ekonomik krizden kurtulabilmek için IMF’nin kapısını çalmıştı.

IMF ekonomik kriz içerisinde bulunan hükümete kredi açabilmek için bazı şartlar ileri sürmüştü.

Bu şartlardan birisi de Karabük Demir Çelik fabrikalarının özelleştirilmesi değil, tamamen kapısına kilit vuru k 1994 yılı sonuna kadar tasfiye edilmesi şartıydı.

“Kardemir Bugün Hepimizin İftihar Edeceği Büyük Bir Esere Dönüşmüştür”

Çelik işçisi, yöre esnafımız, sanayicimiz ve Karabük halkının topyekûn gösterdiği direniş sonucunda Demir Çelik fabrikalarının kapatılması önlenmiş, istisnai bir özelleştirme yapı k bugün ki Kardemir adını almıştır.

Kardemir bugün hepimizin iftihar edeceği büyük bir esere dönüşmüştür.

AK Parti’nin 2003 yılında tek başına iktidar gelmesiyle uygulanan programlarla gerçekleştirilen 2 Milyar Dolar’ın üzerindeki yatırımlarla Kardemir bir çok üniteyle yenilenmiş bugünkü üretim seviyesine 2,5 Milyon tona ulaştırılmıştır. Kardemir Yönetimini ve tüm çalışanlarını tebrik ediyorum.

 “Kardemir Gelişim Süre Yeni Yatırımlarla Devam Etmektedir”

Kardemir 2021 yılı itibariyle 3.85 milyar tl net karını açıklamıştır.

Büyüme ve gelişim süreci, bugünde yeni yatırımlarla devam etmektedir.

Ama her şeyden önemlisi Kardemir, ülkemiz sanayisi için büyük önem taşıyan yüksek teknolojili ürünlere yönelmiştir.

Uzun yıllar boyunca ihmal edilmiş olan demir yollarımızın, AK Parti hükümetleri tarafından yeniden bir devlet politikası o k ele alınmasıyla, demiryollarında seferberliğin başlatıldığı bu dönemde, Kardemir; Devlet Demir Yolları’nın en önemli stratejik ortaklarından biri olmuştur.

Ülkemizde Ray Üreten Tek Kuruluş Kardemir’dir

Ülkemizde 72 metre boyda ray üreten tek kuruluş Kardemir’dir. 2004 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile kurulumuna başlanılan Ray Üretim Tesislerinde üretilen raylarla, ülkemiz yeniden Demir ağlarla örülme yoluna girmiştir.

Yine demiryolu sektöründe, ülkemizin ithalatla karşıladığı yüksek hızlı tren, hafif raylı sistem ve tren tekerlerinin üretilmesi için Türkiye’nin ilk Demiryolu Teker Fabrikası da Karabük’te, Kardemir tarafından kurulmuştur.

Stratejik yatırım teşviki kapsamında yıllık 200 bin adet kapasiteli o k kurulan bu tesisle birlikte, Devlet Demir Yolları teker ihtiyacını artık Kardemir’den temin etmektedir.

Bu haliyle Kardemir, Devlet Demir Yolları ile olan stratejik iş birliğini daha da pekiştirmiştir.

Böylelikle Kardemir, cevherden mamule entegre tesislerde demiryolu tekeri üreten sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sayılı üreticileri arasında yer almaktadır.

Kalın kangal üretiminde dünyanın sayılı, Türkiye’nin de tek üreticisi olan

Kardemir; katma değeri yüksek ürünlerle sadece ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda ihracatımızdaki ileri teknolojik ürünlerin artırılmasına da hizmet ediyor.

Katma değeri yüksek ürünlerde hem miktar hem de tutar bazında ihracatını artırarak yoluna devam eden Kardemir, hükümetimizin destekleriyle bu bayrağı daha da yukarı taşıyacaktır.

Türkiye, geride bıraktığımız 2021 yılında Dünya da 7’nci, Avrupa’nın 1’inci en büyük çelik üreticisidir.

Ülkemizin bu büyük gelişiminde, şüphesiz ki her Karabük’lünün emek ve alın teri vardır.

Kısacası 3 Nisan sadece Karabük’te Demir Çelik fabrikalarının kuruluş günü değil, Türk Sanayisinin temelinin atıldığı gündür.

3 Nisan Sanayi Günü Olmalıdır

Sözlerime son verirken, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kurulmasında kurucu iradeyi başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını şükranla, minnetle, rahmetle yad ediyorum.

Özelleştirme tarihinden 1994 yılından 2000’li yıl kadar emeği, gayreti geçenlere şükranlarımı sunuyorum.

2003’lü yıllardan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, yöremiz Milletvekillerinin takip ve katkılarıyla teknolojinin yenilenmesine ray ve teker fabrikalarının ilavesine olmak üzere devletimizin ve şehrimizin büyüklerine şükranlarımızı sunuyor hepinizin şimdiden Ramazan-ı Şerifinizi kutluyorum."